Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»

Έχουμε υστέρηση των εσόδων, έχουμε πληροφορίες που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στο καλό κλίμα, προβλέψεις αντίστοιχες, έχουμε διπλασιασμό του δημοσίου ελλείμματος, εκθέσεις του ΙΟΒΕ, όλα αυτά, δαπάνες του δημοσίου, κλπ, έσοδα δεν πάνε καλά, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι κανένας οικονομικός δείκτης δεν πάει καλά. Τι συμβαίνει;Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι περνάμε σαν κόσμος ολόκληρος και σαν χώρα, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σίγουρα της μεταπολεμικής περιόδου και ίσως και του αιώνα μας αυτή τη στιγμή;Δηλαδή, εμένα αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι ότι ενώ συζητούμε όλοι για την κρίση, θεωρούμε ότι η κρίση είναι κάτι το οποίο δεν έχει επιπτώσεις. Προφανώς η κρίση ακουμπάει όλες τις χώρες, είναι δυνατόν αυτή να μην επηρεάσει τη χώρα;Το ερώτημα είναι, δεν έχετε πέσει έξω σε τρεις προϋπολογισμούς προ της έλευσης κρίσης, η οποία ήρθε αν θυμάμαι καλά, Ιούλιος ήταν του περσινού έτους;

Δεν πέσαμε έξω σε τρεις προϋπολογισμούς. Το έλλειμμα από το 7,5% του ΑΕΠ το 2004 το κατεβάσαμε κάτω από το 3%. Πράγματι, το 2008 «πέσαμε έξω», αλλά η κρίση δεν ξεκίνησε τότε. Τότε, αν θέλετε, «εξερράγη», τότε έγιναν τα «σημεία και τέρατα» στην τραπεζική αγορά με όλες τις επιπτώσεις. Αλλά η κρίση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Διότι, όταν εμείς λέγαμε ότι υπήρχε κρίση, μερικοί μας λέγανε ότι το χρησιμοποιούμε σαν άλλοθι. Εν πάσει περιπτώσει, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω πού βρισκόμαστε τώρα. Ήμαστε στο μέσον αυτής της κρίσης και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Η κρίση, όταν λέμε ότι υπάρχει, δεν μπορεί να αφήσει απέξω χώρες και να μην τις επηρεάσει. Άλλωστε, έχει επηρεάσει χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες από εμάς, έχουν μεγάλα ελλείμματα χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η ανεργία σε άλλες χώρες έχει εκτοξευθεί. Άρα, δεν μπορεί η χώρα μας να μείνει ανεπηρέαστη. Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια. Και όποιος δεν το παραδέχεται ή όποιος κάνει πως δεν το βλέπει, τότε προφανώς ή δεν είναι σοβαρός ή λαϊκίζει.

Ναι αλλά για όλα αυτά φταίει τώρα ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου που λαϊκίζουν, το ΠΑΣΟΚ;

Εγώ δεν λέω ότι φταίει, εγώ κάνω έναν χαρακτηρισμό. Λέω ότι δεν βοηθά καθόλου την αντιμετώπιση της κατάστασης, μια πολιτική, η οποία το μόνο που έχει σκοπό είναι να κατηγορεί, να εμφανίζει τα πάντα μαύρα, να μην λαμβάνει υπόψη της τίποτα, να μην έχει τίποτα συγκεκριμένο να προτείνει, να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, λέγοντας ταυτόχρονα ότι έχει πλήρη επίγνωση της πολύ κακής κατάστασης, που κατά τη γνώμη της θα παραλάβει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και μια τόσο σοβαρή κρίση, αυτό που απαιτεί για την αντιμετώπισή της είναι: πρώτον σοβαρότητα, δεύτερον αναγνώριση των πραγματικών δεδομένων και τρίτον, ομοψυχία γιατί όλοι στην ίδια χώρα ζούμε και για αυτή παλεύουμε. Βλέπουμε μια υστέρηση. Να μιλήσουμε λίγο με τα νούμερα. Υστέρηση των εσόδων, βεβαίως και υπάρχει. Όταν έχουν πέσει 30% τα έσοδα από μεταβιβάσεις οικοδομών, όταν έχουν πέσει 30% και 40% και 50% τα έσοδα από την αγορά του αυτοκινήτου. Και όταν εμείς παίρνουμε μέτρα για την αγορά του αυτοκινήτου, υφιστάμεθα την κριτική.

Ένα λεπτό κ. Παπαθανασίου, για τα μέτρα ειδικά στην αγορά του αυτοκινήτου έχετε μια τρομερή αντίφαση. Μία βάζετε τον κόσμο και του λέτε θα σου κόψω το τέλος ταξινόμησης, πάει και παίρνει ο κόσμος και μετά πάτε και τον φορολογείτε.

Κάνετε λάθος. Εμείς είπαμε πηγαίνετε πάρτε μεγάλα αυτοκίνητα; Είπαμε ότι η αγορά του αυτοκινήτου έχει τεράστιο πρόβλημα. Αποτέλεσμα, χιλιάδες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να κλείσουν, χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Και, επίσης, να χάνουμε πάρα πολλά έσοδα. Μειώσαμε τα τέλη ταξινόμησης. Δεν τα μειώσαμε μόνο για τα μεγάλα. Τα μειώσαμε σε ίδιο ποσοστό για όλους. Ανάλογα με την οικονομική κατάστασή του ο καθένας, πάει και αγοράζει αυτοκίνητο. Και τι γίνεται μετά; Βάζουμε έναν έκτακτο φόρο στα μεγάλα αυτοκίνητα. Μην μου πείτε τώρα ότι κάποιος που γλίτωσε και 5 και 10 χιλιάδες ευρώ από ένα μεγάλο αυτοκίνητο, αυτό που τον πονάει είναι τα 150 ευρώ παραπάνω το χρόνο στα τέλη κυκλοφορίας; Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε.

Διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να πληρώνουν; Μόνον το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί σε όλα. Γι’ αυτό και λέω «λαϊκισμός και ανευθυνότητα». Δεν πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που έχουν σκάφη και δήθεν τα κάνουν επαγγελματικά, και ενώ δηλώνουν 5 και 10.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα, στην ουσία ξοδεύουν εκατομμύρια;

Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Να λέμε αλήθειες και οι αλήθεια είναι, ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι η φοροδιαφυγή, την οποία πρέπει να χτυπήσουμε, αλλά αυτή δεν χτυπιέται με λόγια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υφιστάμεθα την κρίση και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες, κάνουμε όμως ό,τι είναι δυνατόν. Ειδικό πακέτο για τον τουρισμό, ειδικό πακέτο για τις εξαγωγές, ειδικό πακέτο τώρα ενίσχυσης, ξεκινά από σήμερα, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Και δεν είναι χάρισμα, δεν χαρίζονται χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι μέτρα ενίσχυσης αυτών. Γι’ αυτό με ακούτε και μιλάω για λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Διότι, έρχεται αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα λέει ότι έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης – χαίρομαι που το λέει και του το είπα κιόλας – και την ίδια ώρα που έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, που κατά τη γνώμη του είναι καταστροφική, έρχεται και τάζει τα πάντα. Και κάθε φορά που καλείται να γίνει συγκεκριμένος, δεν γίνεται. Μας κατηγορεί για φοροκυνηγητό, μας κατηγορεί για φοροκαταιγίδα. Εμείς μειώσαμε τη φορολογία όλων των επιχειρήσεων και των μικρών και θα συνεχίσουμε να τη μειώνουμε. Και μας κατηγορούσαν ότι χαρίζουμε λεφτά. Αλλά, έτσι επιβίωσαν οι επιχειρήσεις μετά το φοροκυνηγητό τόσων ετών επί ΠΑΣΟΚ. Καταργήσαμε τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών. Λένε ότι θα αντικαταστήσουν το ΕΤΑΚ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μα αυτός ο φόρος ίσχυε τόσα χρόνια και σας λέω λοιπόν, ότι όσο απέδιδε όλος αυτός ο φόρος μαζί, πολύ περισσότερο αποδίδει το ΕΤΑΚ μόνο στα νομικά πρόσωπα. Εμείς μιλάμε με στοιχεία. Παραδεχόμαστε τα προβλήματα, αλλά αυτά δεν λύνονται με ξόρκια και θεωρίες. Περιμένουμε λοιπόν συγκεκριμένες προτάσεις.

Μα γιατί περιμένετε προτάσεις, εσείς είστε κυβέρνηση.

Όταν κάποιος έρχεται και σου κάνει κριτική και σου λέει δεν το κάνεις καλά, ε πρέπει να σου πει και πώς κατά τη γνώμη του θα το κάνεις καλύτερα. Όταν μάλιστα αυτός υποστηρίζει ότι θα είναι και η αυριανή κυβέρνηση, ε τότε με συγχωρείτε έχει υποχρέωση να το κάνει. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική: Μείωση της φορολογίας, ενίσχυση των επιχειρήσεων, παίρνουμε τα μέτρα που μπορούμε, γιατί έχουμε και ένα τεράστιο χρέος το οποίο κληρονομήσαμε, που δεν μας επιτρέπει δυστυχώς να κάνουμε αυτά που θέλουμε στο σύνολό τους.

Εγώ, δηλαδή ο κάθε απλός πολίτης, γιατί να πληρώσει αστοχίες των golden boys στην Αμερική και στην Ευρώπη, που ευθύνονται για την κρίση; Γιατί τα ελλείμματα που δημιούργησαν εσφαλμένες πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων ανεξαιρέτως, γιατί κάθε φορά γιατί καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να συνεισφέρει; Κανείς από αυτούς που έχουν φταίξει γι’ αυτό, που έχουν κάνει λάθος επιλογές, δεν έχει πάρει το ποσοστό της ευθύνης του.

Η συγκεκριμένη κρίση να το πούμε κι’ αυτό, ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα εκτός Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες, αλλά έτσι όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η οικονομία, δεν μπορείς να μείνεις αλώβητος. Δηλαδή, υπάρχει μείωση από τα έσοδα της μεταβίβασης οικοδομών, μείωση από τα έσοδα του ΦΠΑ, μείωση από τα έσοδα από τα τελωνεία τα οποία οφείλονται 100% στη κρίση, όπως σε όλες τις χώρες.

Υπάρχει και ο άλλος ο κίνδυνος οι προηγμένες βιομηχανικά χώρες που έχουν βαριά βιομηχανία, να φύγουν, να βγουν πιο γρήγορα από τη κρίση και εμείς που δεν έχουμε καθόλου βιομηχανία, σε εμάς ήρθε πιο αργά η κρίση, να βγούμε πολύ αργότερα. Εκεί υπάρχει plan b από τη κυβέρνηση;

Βεβαίως. Υπάρχουν δύο ζητήματα: Το ένα είναι, πώς θα αντιμετωπίσεις τη κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Και επαναλαμβάνω, παρόλο που εκεί τα χέρια μας είναι δεμένα σε σχέση με άλλες χώρες, λόγω του χρέους, εμείς παρόλα αυτά εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες και όλα τα περιθώρια για να ενισχύσουμε επιχειρήσεις, για να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους και για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα να μείνει άνεργος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, κοινωνικό και ουσιαστικό. Το δεύτερο θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Για το τι θα γίνει μετά, πρέπει να κάνουμε τώρα, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα. Διότι, οι άλλες χώρες που έκαναν αυτές τις αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια -δεν θέλω να θυμίσω ποιος ήταν υπεύθυνος την προηγούμενη εικοσαετία – σήμερα μπορούν να αντιμετωπίσουν με περισσότερο αισιοδοξία το μέλλον. Εμείς, λοιπόν, θα πάρουμε τα διαρθρωτικά μέτρα τώρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πήραμε στη τελευταία πενταετία πολλά, όχι όμως αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Και αυτό είναι το στοίχημα. Και σε αυτό το στοίχημα δεν χωρούν ούτε κομματικά κριτήρια, ούτε λαϊκισμοί και ανευθυνότητες. Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα.

κ. Παπαθανασίου, επειδή έχουμε και τον Οκτώβριο την έκθεση και θα μας «περιλάβει» η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιες είναι οι δομικές αλλαγές που εκεί θα προτείνετε;

Να σας πω κάτι άλλο. Κατ’ αρχήν, μην λέτε «θα μας περιλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Την οποιαδήποτε προσαρμογή πρέπει να κάνουμε, δεν την κάνουμε λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κάνουμε γιατί εμείς το έχουμε ανάγκη. Είδαμε τι έγινε στην αρχή του χρόνου. Όταν ξέσπασε η κρίση, άσχετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα spread για τον δανεισμό αυξήθηκαν. Έδωσε εντολή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι αγορές κρίνουν με τα δικά τους κριτήρια; Έχουν πέσει τώρα στο 1/3. Γιατί μειώθηκαν; Γιατί, πρώτον έχουμε καλύψει το δανεισμό μας και με το παραπάνω κιόλας για λόγους ασφαλείας, άρα δεν υπάρχει ανησυχία. Και, δεύτερον, διότι βλέπουν όλες οι αγορές ότι υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία, ανεξάρτητα με τους λαϊκισμούς της αντιπολίτευσης, έχει σταθερή πολιτική, σταθερή απόφαση όχι να λαϊκίσει όχι να μοιράσει, όχι να τάξει, αλλά να πει την αλήθεια και να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά και αυτό θα το κάνουμε. Και αυτά τα μέτρα που θα πάρουμε, γιατί ακούω περί παράτασης…

Το είπε ο κ. Παπανδρέου ότι θα επιχειρήσει να αναδιαπραγματευτεί την εκκρεμότητα. Εγώ σας λέω τι είπε ο κ. Παπανδρέου. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι πρέπει τουλάχιστον μια διετής περίοδος προσαρμογής.

Εγώ απαντώ, λοιπόν, και λέω το εξής. Έχουμε βάλει ένα στόχο. Ο στόχος είναι πάρα πολύ δύσκολος. Το είπα από την αρχή. Όταν μάλιστα η κρίση χειροτερεύει και βαθαίνει. Αλλά από εκεί και πέρα, για να μπορέσεις να ζητήσεις παράταση, πρέπει να κάνεις ό,τι απαιτείται. Θα πάρεις πότε; Αν κάνεις ό,τι απαιτείται, και λόγω της κρίσης δεν πετύχεις τους στόχους σου, δεν υπάρχει κάποιος παράλογος που θα σου πει «όχι θα το κάνεις». Αλλά, να τάζεις από δω και από εκεί, να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες και να πας να ζητήσεις παράταση, τότε, με συγχωρείτε που θα το πω, πρώτον εκθέτεις τη χώρα, δεύτερον ο ίδιος γίνεσαι περίγελος, και τρίτον δεν παίρνεις παράταση. Παράταση θα πάρεις αφού αποδείξεις στην πράξη ότι είσαι αποφασισμένος να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν. Εάν παρόλα αυτά δεν το πετύχεις, τότε είναι αυτονόητο ότι θα την πάρεις. Εάν τώρα κρυφτούμε πίσω από την κρίση και πούμε «δώστε μας τη παράταση και άλλα κάνουμε», τότε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα την πάρουμε και θα έχουμε εκθέσει τη χώρα. Πρέπει να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά μας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, ότι έχουμε κρίση. Η κρίση δεν είναι κάτι απρόσωπο.

Κύριε Παπαθανασίου θα την πάρουμε την παράταση;

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αν δεν πετύχουμε το στόχο μας, προφανώς θα την πάρουμε. Αυτό θα έχουμε κάνει. Είναι αυτό, το οποίο απαιτεί το συμφέρον της χώρας μας.

Διετή περίοδο παράτασης;

Δεν μπαίνω σε αυτές τις λεπτομέρειες και δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι η χώρα πρέπει να καταλάβει ότι τελείωσαν τα ψέματα, ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ότι η κρίση ανέδειξε προβλήματα ετών, ότι αυτά που δεν έκαναν τα προηγούμενα είκοσι χρόνια είμαστε αναγκασμένοι για το συμφέρον του τόπου να τα κάνουμε τώρα. Και εμείς θα τα κάνουμε ανεξαρτήτως πρόσκαιρου πολιτικού κόστους.

κ. Παπαθανασίου επειδή λέτε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, τι μέτρα φορολογικά, ποιες ομάδες θα αφορούν αυτά που θα πάρετε τον Οκτώβριο, αν θα υπάρξει τελικά αυτή η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις;

Αυτό το ξεκαθάρισα: Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία έκτακτη εισφορά ή καμία φορολογία στις επιχειρήσεις, διότι η προσπάθεια μας τώρα είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μπουν πιο δυναμικά στην επόμενη περίοδο. Ήδη από σήμερα ξεκινά ένα πρόγραμμα καινούριο δανεισμού των επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως κλάδου, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, πού βρίσκεται η επιχείρηση, που ισούται το δάνειο με το σύνολο του μισθολογικού κόστους. Με δώρα, με εισφορές εργοδοτικές, με τα πάντα.

Φορολογικά μέτρα θα περιμένουμε από τον Οκτώβριο;

Διαρθρωτικά μέτρα θα περιμένετε. Τα φορολογικά μέτρα, το είπαμε, τα πήραμε τον Ιούνιο και το είχαμε πει. Και όταν αυτά τα μέτρα τα παίρνεις τον Ιούνιο, δεν μπορούν να έχουν αποδώσει το πρώτο εξάμηνο, θα αποδώσουν προφανώς στο δεύτερο εξάμηνο και πιστεύω ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση. Εξαρτάται και από τη γενική κατάσταση, πώς θα πάνε οι εξαγωγές, πώς θα πάνε οι αγορές, δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθεί η κρίση για να μπορεί να προεξοφλήσει τουλάχιστον τα έσοδα τα οποία προέρχονται από την κρίση. Επαναλαμβάνω όταν έχεις 40% μείωση στις μεγάλες κατηγορίες φορολογιών όπως είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως είναι τα τελωνεία, διότι έχεις λιγότερες εισαγωγές…

Άρα, δεν αποκλείετε να υπάρξει και δεύτερο πακέτο μέτρων.

Όχι, δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο πακέτο μέτρων, το είπα. Θα πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία σε μόνιμη βάση θα επιλύουν και τις πηγές από τις οποίες προκαλούνται οι δαπάνες. Οι δαπάνες το α΄ εξάμηνο είναι αυξημένες, διότι εμείς δώσαμε παραπάνω λεφτά στην αρχή, εμπροσθοβαρώς, για να τονώσουμε την αγορά. Έχουμε δώσει 40% παραπάνω επιστροφές φόρου από αυτές που είχαμε πέρυσι, έχουμε δώσει το 80% του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το πρώτο εξάμηνο για να δώσουμε στην αγορά τη ρευστότητα που της λείπει και δεν σημαίνει ότι θα είναι επί δύο.

κ. Παπαθανασίου τα 28 δις. στις τράπεζες, γιατί δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία;

Καταρχήν δεν έχουν απορροφηθεί και τα 28, οι τράπεζες δεν έχουν πάρει και τα 28, έχουν πάρει περίπου τα 10, 12. Από αυτά ένα μεγάλο κομμάτι έχει πάει, αλλά το πρόβλημα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί και έχουμε τους επιτρόπους που πιέζουν. Οι τράπεζες, επειδή έχουν και εκείνες μεγάλα προβλήματα και στο εξωτερικό, πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα, έχουν και εκείνες ένα πρόβλημα χρηματοδότησης, το οποίο δυστυχώς δεν το αντιμετωπίζουν με τον ρυθμό με τον οποίο θέλουμε. Πάντως, για να σας απαντήσω, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει μείωση της επέκτασης του τραπεζικού δανεισμού, στην Ελλάδα, με εξαίρεση τον Ιανουάριο, όλους τους άλλους μήνες ήταν θετικό το πρόσημο, όχι στο βαθμό που θέλουμε. Αλλά, πάντως, στην Ελλάδα έχουμε πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου μειώνεται. Αυτό είναι το πρόβλημα όλων των αγορών και όλων των κυβερνήσεων. Μια κρίση που ξεκίνησε από τις τράπεζες και οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν για να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν.

Θα μείνω στο ότι αποκλείονται νέα φορολογικά μέτρα και φαντάζομαι αποκλείεται και έκτακτη εισφορά τον επόμενο χρόνο.

Το είπαμε αυτό. Και όταν λέμε έκτακτη εισφορά -και έχει γίνει πολύ συζήτηση για αυτήν την έκτακτη εισφορά- αυτή βαρύνει αυτούς που έχουν περισσότερα εισοδήματα. Δεν είναι φορολογία, είναι έκτακτη εισφορά με κριτήριο το εισόδημα. Και θεωρώ ότι είναι προκλητικό τα μεγάλα εισοδήματα να αρνούνται να συνεισφέρουν σε μια προσπάθεια, επικαλούμενοι οποιονδήποτε λόγο, τον οποίο στο κάτω- κάτω θα τον κρίνουν τα δικαστήρια.

Θα τον κρίνουν τα δικαστήρια και εκεί μπορεί να τιναχτεί στον αέρα η πολιτική αν δικαιωθούν από τα δικαστήρια οι προσφεύγοντες, το έχετε υπόψη σας φαντάζομαι.

Εγώ σας λέω ότι δεν θα δικαιωθούν, διότι το έχουμε εξετάσει. Διότι, δεν πρόκειται περί φόρου. Επαναλαμβάνω όμως ας αφήσουμε λίγο το νομικό μέρος και να πάμε στο κοινωνικό μέρος ή στο πολιτικό μέρος. Αυτή τη στιγμή αν δεχόμαστε ότι αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα πρέπει κατά τεκμήριο να συνεισφέρουν και περισσότερο, αυτό δεν πρέπει να γίνεται στα λόγια πρέπει να γίνεται και στην πράξη. Για αυτό δεν καταλαβαίνω αυτούς, οι οποίοι όχι απλώς αρνούνται, αλλά υποκινούν και άλλους να μην πληρώσουν και βεβαίως ακόμη περισσότερο κόμματα τα οποία υποστηρίζουν αυτούς οι οποίοι, ενώ έχουν περισσότερα κατά τεκμήριο, λένε «κοιτάξτε μην πληρώσετε». Αυτό είναι ανευθυνότητα.

Ποιο κόμμα το είπε αυτό; Είπε το ΠΑΣΟΚ, «μην πληρώσετε» σε κάποιον;

Δεν είπε «μην πληρώσετε», αλλά όταν στη Βουλή ακούγονται οι δικοί του και λένε «αυτό είναι αντισυνταγματικό» και «είναι στον αέρα», τι είναι αυτό; Έφτασε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ στο σημείο να μας κατηγορήσει για αυτούς με τα σκάφη… Εγώ το έχω πει πολλές φορές, οι σοσιαλιστές είχαν μια μανία, μια αδυναμία με τα σκάφη και τα μεγάλα αυτοκίνητα. Αλλά να φτάσουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι πρέπει να μείνουν εκτός ελέγχου οι σκαφάτοι, ε αυτό…

Υποθέτω λοιπόν ότι για αυτό το χρόνο, για τους μήνες που μας απομένουν, δεν θα έχουμε άλλα φορολογικά μέτρα. Θα είναι ένας δύσκολος ο προϋπολογισμός αυτός που θα καταρτίσετε.

Βεβαίως θα είναι δύσκολος. Και βεβαίως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά οι δύσκολες καταστάσεις θέλουν σοβαρότητα στην αντιμετώπισή τους. Τον Οκτώβρη πρέπει να έχουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία σε μόνιμη βάση να περιορίζουν κυρίως τις δαπάνες και να καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Και αυτό θα κάνουμε.

Εσείς του Πρωθυπουργού του λέτε να πάμε σε εκλογές ή όχι. Τώρα τον Οκτώβριο ή όχι;

Καταρχήν, ό,τι και να έλεγα στον Πρωθυπουργό δεν θα το έλεγα δημοσίως.

2018-09-21T19:05:05+03:00Συνεντεύξεις|