Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ ή είναι κινδυνολογία που αναπτύσσεται λόγω της προεκλογικής περιόδου; Γιατί η καταγγελία του μνημονίου σημαίνει και έξοδο από το ευρώ;

Η χώρα χρειάζεται να δανειστεί για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, κρατικές δαπάνες, εισαγωγές, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Εφόσον οι αγορές μας έχουν αποκλείσει, η μόνη πηγή δανεικών είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι οποίες απαιτούν ως αντάλλαγμα συγκεκριμένα βήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν εμείς αρνηθούμε τις υποχρεώσεις μας, τότε και αυτοί θα σταματήσουν να μας δανείζουν. Και επειδή δεν θα έχουμε λεφτά για να πληρώνει το ελληνικό κράτος τις υποχρεώσεις του, τότε μοιραία θα υποχρεωθούμε να φύγουμε από το ευρώ και να τυπώσουμε δραχμές. Ο κίνδυνος της εξόδου από την ευρωζώνη είναι, δυστυχώς, υπαρκτός. Το επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές, θεσμικοί και μη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την οποία, για καθαρά και μόνο προεκλογικούς λόγους, επιμένει να αγνοεί η Αριστερά και ορισμένοι λαϊκιστές από τη δεξιά που ενδιαφέρονται μόνο να δώσουν και πάλι ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή η κρίση στην Ευρωζώνη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με την Ισπανία να βρίσκεται στα πρόθυρα της προσφυγής σε μηχανισμό χρηματοδότησης. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Ισπανίας, και τι πρέπει να γίνει τελικά ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη;

Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Οι περισσότερες χώρες του Νότου βρίσκονται σε δεινή θέση. Τα αποτελέσματα των ισπανικών τραπεζών, τα οποία θα γίνουν γνωστά στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το οικονομικό σκηνικό. Η ευρωζώνη ή θα λειτουργήσει ως μια ομοσπονδία με κοινή δημοσιονομική πολιτική, ή θα τεθεί σε κίνδυνο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πώς κρίνετε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του προτείνει να δανειστούμε και άλλα, από πού άραγε, προκειμένου να κρατικοποιήσουμε και πάλι τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή Αεροπορία κ.α., να προσλάβουμε άλλους 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και φυσικά να αυξήσουμε το βασικό μισθό στα 1.300 ευρώ. Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο σύγχρονο παραμύθι που κυκλοφορεί ανά την υφήλιο. Ακόμα και οι Αριστεροί της Ευρώπης καταδίκασαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και διαφοροποιήθηκαν από τους μύθους του κ. Τσίπρα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ουσιαστικά να επαναλάβουμε όλα αυτά που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ισοδυναμεί με το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου το 2009 στο πολλαπλάσιο. Αναρωτιέμαι όμως, σήμερα που όλοι γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία, πόσοι είναι εκείνοι που θα πιστέψουν για άλλη μια φορά προεκλογικά ψέματα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Γιατί, αν ο κ. Τσίπρας κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας, με την πολιτική του θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης. Στην περίπτωση αυτή το μνημόνιο θα αποτελεί ευχάριστη ανάμνηση και οι προσλήψεις, αυξήσεις μισθών κλπ. υλικό για ανέκδοτα.

Ποιες είναι οι βασικές οικονομικές προτάσεις της Ν.Δ; Υπάρχουν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων;

Εμείς πιστεύουμε, ότι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές φέρνουν περισσότερα έσοδα στο δημόσιο. Αντιθέτως, η φορολογική καταιγίδα που γνωρίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, εξόντωσε τους συνεπείς φορολογούμενους χωρίς να αυξήσει τα έσοδα. Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή και αποδείχθηκε στην πράξη. Πάρτε για παράδειγμα την οικοδομή, που κυριολεκτικά κατεδαφίστηκε από την πληθώρα των φόρων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στα ακίνητα. Με αποτέλεσμα και η ανεργία να αυξάνεται και το Δημόσιο να χάνει έσοδα. Πιστεύουμε επίσης σε ταχύ και τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη. Δεν θεωρούμε, επίσης, ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς. Όχι μόνο για κοινωνικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Δυστυχώς, μερικοί βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων του μνημονίου. Μήπως πρέπει να επισπευσθούν οι μειώσεις των φόρων και του ΦΠΑ με δεδομένο ότι η κρίση στην οικονομία τρέχει με δραματικούς ρυθμούς;

Χαίρομαι πρώτα από όλα που και το ΠΑΣΟΚ κατανόησε την ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης. Το λέω αυτό γιατί πριν από λίγους μήνες μας κατηγορούσαν για την θέση μας αυτή. Σήμερα αντιλαμβάνονται ότι είναι η μόνη επιλογή για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Ασφαλώς και χρειάζεται άμεση μείωση των φόρων. Βεβαίως, κάθε προσπάθεια μείωσης των φόρων θα απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για περιορισμό του κράτους και ραγδαία αύξηση της παραγωγικότητας των εναπομεινάντων κρατικών δομών. Θα πρέπει να βρεθούν δηλαδή τα λεγόμενα «ισοδύναμα». Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα. Εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Εύκολες και μαγικές λύσεις έχει μόνο ο Αλέξης. Του εύχομαι να μην χρειαστεί να τις πραγματοποιήσει, γιατί το πολιτικό του τέλος δεν θα είναι ιδιαίτερο ευχάριστο.

2018-09-20T18:00:30+03:00Συνεντεύξεις|