Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM και το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

Τώρα πλέον γίνεται αποδεκτό από όλους ότι το έλλειμμα φουσκώθηκε, η χώρα δυσφημίσθηκε, οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και βέβαια τώρα λέει ο κ. Προβόπουλος ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, λέει ο κ. Σημίτης, δεν τα λέω εγώ και η ΝΔ, ότι το μνημόνιο ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος, λέει ο κ. Χρυσοχοίδης πράγματα που δεν έχω ξεστομίσει εγώ, λέει η κα Παπανδρέου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος πλέον που να μην αποδέχεται ότι πήγαμε στο μνημόνιο με αποκλειστική ευθύνη των χειρισμών που έγιναν αμέσως μετά τις εκλογές, ακριβώς γιατί το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε και είπε ψέματα με το λεφτά υπάρχουν και νόμισε ότι πολιτικά θα θίξει τους προηγούμενους. Από εκεί και πέρα βεβαίως προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να κάνει εξεταστικές επιτροπές. Εγώ έχω βγάλει και ένα βιβλίο, έχω απαντήσει σε όλα όσα έχουν λεχθεί και μάλιστα σε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν μπόρεσε να μου απαντήσει πειστικά ούτε σε ένα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έκανα. Τώρα ερχόμαστε στα τωρινά. Κατ αρχήν θα σας έλεγα ότι δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Υπάρχουν ασφαλώς τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το χειρισμό της υπόθεσης του ελλείμματος και όλων όσων έγιναν από την ημέρα των εκλογών μέχρι όποτε θέλετε. Και βεβαίως πρέπει να ερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες, βεβαίως πρέπει να δούμε τι έγινε και κυρίως πρέπει αυτοί που το έκαναν να έχουν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραδεχτούν τα λάθη τους. Διότι εδώ βλέπουμε ότι και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση κάνουν σα να μην έχουν καταλάβει τίποτα. Ο κ. Παπανδρέου επαίρεται για το δημοψήφισμα και ο κ. Παπακωνσταντίνου που μας είχε πει ότι αν χρειαστεί να ξαναπάρει μέτρα θα σημαίνει ότι έχει αποτύχει και θα παραιτηθεί, πήρε ένα σκασμό μέτρα όπως λέει ο ίδιος, η έκφραση είναι δική του, μετά όμως παρέμεινε στη θέση του και τώρα τον βλέπουμε αλλού υπουργό να συνεχίζει το «επιτυχημένο» έργο. Εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το κυριότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δούμε πως θα ξεφύγουμε από αυτή τη θέση που μας έφερε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Πώς θα τελειώσουμε με το PSI, με τη δανειακή σύμβαση για να σωθεί η χώρα. Και βεβαίως πρέπει να ερευνήσουμε το τι έγινε και πως έγινε, αν μη τι άλλο για να αποδοθεί η αλήθεια, διότι αν ξέρεις την αλήθεια μπορείς να ξανααποφύγεις τα λάθη. Και εν πάση περιπτώσει να σταματήσει αυτή η αθλιότης η οποία επί 1,5 χρόνο κατάφερε όχι να δυσφημίσει την τότε κυβέρνηση και σήμερα αντιπολίτευση. Γιατί όπως σας είπα το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Δηλαδή θα λέγατε όχι σε μια εξεταστική επιτροπή όταν το θέμα θα έρθει στη Βουλή; Πως εννοείτε τη μη ποινικοποίηση;

Εγώ δεν είπα ότι θα πω όχι. Εγώ είπα απλώς ότι αυτή τη στιγμή κατ αρχήν δεν μπορώ να επέμβω και να πω αν καλώς ή κακώς ο εισαγγελέας έκανε το α ή το β ή το γ. Γενικώς πάντως δε νομίζω ότι πρέπει οι αποφάσεις να ξεκινάνε από το ποινικό. Αν υπάρχουν βεβαίως ποινικές ευθύνες δεν μπορεί να πει κανείς να μην αποδοθούν. Αλλά δε νομίζω ότι γενικώς η ποινικοποίηση είναι προς όφελος της πολιτικής ζωής. Είναι όμως προς όφελος της πολιτικής ζωής η πλήρης διαλεύκανση, η αλήθεια. Οι πολιτικές ευθύνες να αποδοθούν και να είμαστε και συγκεκριμένοι για το τι λέμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της τη δουλειά. Είχαν γίνει προσπάθειες ποινικής δίωξης και τότε, επί των ημερών μας, εναντίον μας. Δεν μπορώ εγώ να πως ότι τότε ήτανε κακές και τώρα είναι καλές. Εγώ γενικά πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικές αποφάσεις, γιατί αλλοίμονο αν κάθε πολιτική απόφαση θεωρείται ότι είναι ποινικό αδίκημα, έστω κι αν είναι λάθος. Αλλά οι πολιτικές ευθύνες, οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες και μάλιστα όταν έχουν τόσο δυσμενείς συνέπειες για την πορεία της χώρας, για τα οικονομικά των νοικοκυριών για την επιβίωση των επιχειρήσεων, για τους ανέργους που είναι αυτή τη στιγμή 1.000.000, ε αυτό δεν μπορεί να περάσει χωρίς να δει κανείς τι έγινε και να γίνεται ισομερισμός των ευθυνών. Διότι ευθύνες για την κρίση μπορεί να έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, χωρίς αμφιβολία όλοι έχουμε, οι πολιτικοί όλοι όσοι κυβερνήσαμε. Αλλά από εκεί και πέρα έγιναν εκλογές για τη διαχείριση της κρίσης και κάποιος είπε δυσάρεστες αλήθειες, κάποιος κορόιδεψε με απαράδεκτα ψέματα και κάποιος διαχειρίστηκε αυτήν την κατάσταση που τώρα όλοι, από όλους τους πολιτικούς χώρους βλέπουνε ότι έγιναν τραγικά λάθη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ρωτώνται λένε ναι να γίνει για εμάς η όποια εξέταση αλλά να περιλαμβάνει και την περίοδο της ΝΔ. Εσείς συμφωνείτε σε αυτή τη λογική;

Κε Τάκη σαν έμπειρος ρεπόρτερ θα θυμόσαστε πολύ καλά τη δική μου αντίδραση όταν το αίτημα για εξεταστική επιτροπή περιοριζόταν στη δική μας κυβέρνηση. Ποτέ δεν είχα πει όχι. Εκατό χιλιάδες εξεταστικές να γίνουνε. Πρώτον, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εγώ προσωπικά άλλωστε 8 μήνες ήμουν εκεί , αν θέλει κανείς να πιστέψει ότι για τους 8 μήνες της δικής μου θητείας η χώρα έκανε τα λάθη των 30 ετών, εντάξει. Άρα λοιπόν εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μη γίνουν 100.000 εξεταστικές. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτό που προέχει και εδώ θέλω να επανέλθω, είναι να μην ξαναγυρίσουμε στο τι έγινε έστω πριν από 2,5 χρόνια, όπου αδικηθήκαμε και σαν παράταξη και σαν άτομο με αυτήν την φιλολογία και τις κατηγορίες και τις συκοφαντίες που έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτή τη στιγμή το σημαντικό για τον τόπο, το σημαντικό για τους ανέργους, το σημαντικό για τους επιχειρηματίες για τους πολίτες για τους συνταξιούχους είναι πως θα βγούμε από εδώ. Άρα θεωρώ ότι το κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται και στο σωστό timing. Και έτσι αυτή τη στιγμή ας μείνουμε εδώ και ας σταματήσουμε το τι έγινε πριν από 2,5 χρόνια, που βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί, αλλά επαναλαμβάνω δεν πιστεύω εγώ προσωπικά ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

2018-09-21T15:05:11+03:00Συνεντεύξεις|