Συνέντευξη στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» στο διευθυντή Σύνταξης Ανδρέα Πετσίνη

Το υπουργείο δημοσιοποιούσε κάθε μήνα τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Εσείς γιατί δεν τα δίνετε;

Τα δίνουμε κάθε τρίμηνο. Η φετινή χρονιά ήταν μια «έκτακτη» χρονιά με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και όσον αφορά στα έσοδα και όσον αφορά στις δαπάνες. Και είναι λάθος να βγαίνουν συμπεράσματα, σε ετήσια βάση, με βάση τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν…

Σας κατηγορούν όμως ότι κρύβετε τα μηνιαία στοιχεία προσπαθώντας να εξυπηρετήσετε τους δικούς σας πολιτικούς σκοπούς…

Δεν εξυπηρετώ κανένα απολύτως σκοπό, δεν μπορεί κανείς να κρύψει τα στοιχεία. Για να βγάλει κανείς όμως ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να έχει και ασφαλή στοιχεία. Τα ασφαλή στοιχεία φέτος δεν μπορείς να τα βγάλεις ούτε σε μηνιαία βάση και αυτό θα οδηγούσε σε μια συζήτηση κάθε φορά περί ανάγκης νέων μέτρων, αυτή τη «μετρολαγνεία» που έχει επικρατήσει τον τελευταίο καιρό και κάνει μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την κρίση.

Ναι, αλλά το έλλειμμα ξέφυγε και φυσικά δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό. Εσείς κυβερνάτε.

Ζούμε σε μια έκτακτη κατάσταση με μια πρωτοφανή κρίση σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Χώρες με μηδενικά ελλείμματα έχουν τώρα μεγαλύτερο από το δικό μας. Το να υποστηρίζουμε ότι μέσα σ’ αυτήν την κρίση δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις στη χώρα μας, η οποία δεν αντιμετωπίζει και ενδογενή προβλήματα, είναι εκτός πραγματικότητας.

Πως κινούνται τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού σήμερα και τελικά είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος;

Εκτελούμε τον προϋπολογισμό με στόχο για το έλλειμμα το 3,7% του ΑΕΠ. Θέλω να σας θυμίσω τα μέτρα που πήραμε το 2008, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να αποδώσουν μέσα στο 2009. Και επιπλέον, τα διορθωτικά μέτρα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, στα οποία προχωρήσαμε μετά την αξιολόγηση της πορείας του πρώτου εξαμήνου και τη διαπίστωση αποκλίσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε το στόχο μας, αν και οφείλω να παραδεχτώ ότι υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες, με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που είχαμε προβλέψει φαίνεται ότι δεν είναι εφικτός.

Πήρατε μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα και αφήσατε για το φθινόπωρο τα διαρθρωτικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πάρα πολύ καιρό έλεγε ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα μόνιμης απόδοσης. Γιατί λοιπόν καθυστερείτε να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ώστε και την «ευλογία» της Ε.Ε. θα είχαμε για να διαπραγματευθούμε καλύτερα και η ελληνική οικονομία θα ωφελούνταν;

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήδη περιλαμβάνουμε διαρθρωτικά μέτρα. Για την περικοπή των δαπανών, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα, μειώσαμε κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες, αποφασίσαμε ότι έχουμε μια αρχή πληρωμών για όλο το δημόσιο, εξαγγείλαμε το μισθολόγιο γι’ αυτούς που θα προσληφθούν μετά το 2010, ανακοινώσαμε συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων. Όσα είχαμε δεσμευθεί έχουν περάσει από τη Βουλή και έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Τα εισπρακτικά μέτρα τα οποία πήραμε εντάσσονται σ’ αυτό που είχαμε πει ότι θα κάνουμε «ταμείο» τον Ιούνιο και εφόσον έχουμε έκτακτες απώλειες, λόγω της κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απώλειες με εισπρακτικά μέτρα. Πολλά από αυτά τα μέτρα είναι πράγματι έκτακτα. Άλλα έκτακτη είναι και κρίσης, έκτακτα και τα μέτρα. Βέβαια, υπάρχουν και μόνιμα. Η Ε.Ε. μας είχε ζητήσει και είχαμε δεσμευθεί ότι τον Οκτώβριο θα υποβάλλουμε, μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μόνιμα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα κυρίως στον τομέα των δαπανών που θα μας βγάλουν από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων σε μόνιμη βάση. Και αυτό θα κάνουμε. Έχουμε ένα πρόγραμμα και το τηρούμε με ακρίβεια.

Θα ζητήσετε παράταση για τη μείωση του ελλείμματος; Γιατί εμείς οφείλουμε να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω του 3% έως το 2010; Θα μπορούσε ο επιπλέον χρόνος να είναι διετία;

Προέχει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Και όσο τους προσεγγίζουμε, τόσο θα μειώνεται και το κόστος δανεισμού για τη χώρα και κατά συνέπεια για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, αφού έχουμε κάνει ότι περνάει από το χέρι μας, αν για λόγους αντικειμενικούς έχουμε κάποια απόκλιση από τους στόχους μας, τότε και η ίδια η Ε.Ε. από μόνη της δεν θα έχει αντίρρηση να μας δώσει μια παράταση.

Ορισμένοι θα πουν ότι πολλά λέτε και λίγα κάνετε. Όπως με τα κλειστά επαγγέλματα. Παρουσιάσατε την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα του «πολωνού υδραυλικού» ως άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Αλλά τα πραγματικά κλειστά επαγγέλματα, αυτά που εμποδίζουν επενδυτικές παραγωγικές κινήσεις στην οικονομία, παραμένουν κλειστά.

Όχι, είπαμε ότι το πρώτο βήμα είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες. Είπαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων που δεν περιλαμβάνονται στην Οδηγία.

Ας γυρίσουμε στον προϋπολογισμό. Σας ξέφυγε και ο δανεισμός, είχατε προβλέψει 41 δισ. ευρώ νέο δανεισμό και έφθασε πάνω από 55 δισ. Τα ελλείμματα παραμένουν και επιβαρύνεται και το χρέος.

Το χρέος το είχαμε παραλάβει στα ύψη, το παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ στο 100% του ΑΕΠ. Μειώθηκε στο 92% και τώρα, λόγω της κρίσης, όπως και σ’ όλες τις χώρες, ανέβηκε ξανά. Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Πρώτον, είχαμε πάρα πολλές λήξεις κρατικών τίτλων που έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούν. Δεύτερον, να υπενθυμίσω πως ήταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Να θυμίσω τα αρνητικά δημοσιεύματα και τις Κασσάνδρες ότι δεν θα μπορέσουμε να δανειστούμε. Αποφασίσαμε να δανειστούμε «εμπροσθοβαρώς» και αυτό κάναμε. Καλύψαμε τις δανειακές ανάγκες από τον Απρίλιο. Σταμάτησε η κινδυνολογία για τη χώρα και επιπλέον αυτό έριξε και τα spread. Τα spread δεν έπεσαν από μόνα τους, έπεσαν αφενός γιατί καλύψαμε τις δανειακές μας ανάγκες και αφετέρου γιατί είμαστε συνεπείς σ’ αυτή την πολιτική. Δεν είμαστε λαϊκιστές, δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, όπως κάνει η αντιπολίτευση, ενώ ξέρει ότι δεν μπορεί να δώσει αυτά που υπόσχεται. Είπαμε ότι θα δανειστούμε 8 δισ. Επιπλέον, για να έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας και αυτό κάναμε. Στην τελευταία δημοπρασία εμείς ζητούσαμε 8 δισ. με 10ετή ομόλογα και στο βιβλίο προσφορών γράφτηκαν 20,5 δισ. Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη στη χώρα. Πληρώνουμε ακριβότερα. Το γνωρίζουμε. Αλλά αυτό είναι το τίμημα επειδή δεν κάναμε, επί δύο δεκαετίες, αυτά που οι άλλοι είχαν κάνει τότε.

Το 2010 θα κάνουμε τον ίδιο υψηλό δανεισμό;

Το 2010 θα έχουμε καταρχήν λιγότερες λήξεις και στο βαθμό που θα πετύχουμε μείωση των ελλειμμάτων θα μειωθούν και οι δανειακές ανάγκες.

Άρα αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα θα δανειστούμε πολλά…

Γι’ αυτό και παλεύουμε να μειωθούν τα ελλείμματα, γι’ αυτό και επιμένουμε στους στόχους και δεν ακούμε τις σειρήνες του λαϊκισμού που τάζουν από αυτά που δεν έχουν.

Έχετε ψηφίσει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο νόμος θα εφαρμοστεί;

Ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Και εδώ θέλω να θυμίσω ότι αυτοί που μας κατηγορούν για πολλούς φόρους είναι αυτοί στους οποίους μειώσαμε τους φόρους των επιχειρήσεων, τους φόρους των φυσικών προσώπων, καταργήσαμε το φόρο γονικών παροχών και κληρονομιάς. Αυτή η κυβέρνηση είναι που μείωσε εγκαίρως τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και πολιτών με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Σκέφτεστε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων όπως αύξηση των συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων ενδεχομένως για μεγάλης αξίας ακίνητα;

Όχι, δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας επιπλέον αύξηση των συντελεστών του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Ούτε για τα μικρής, ούτε για μεγάλης αξίας ακίνητα. Αυτό που προέχει είναι να έχουμε ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – και για τους πολίτες και για την εκκλησιαστική περιουσία – και τίποτε άλλο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει περικοπές στις φοροαπαλλαγές και κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Θα κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση που στόχο έχει τη φορολογική δικαιοσύνη και την ισονομία. Το κράτος μειώνει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Και αυτό υποχρεώνει το πολιτικό σύστημα να αναθεωρήσει μια σειρά από πελατειακές πολιτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα μερικοί πολίτες να αντιμετωπίζονται προνομιακά σε σχέση με την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Πότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους;

Στόχος είναι να ισχύσει από την πρώτη του έτους και θα αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σκέφτεστε να επαναλάβετε το 2010 την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόσατε φέτος;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε ασχοληθεί και φυσικά δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής. Άλλωστε είναι νωρίς και δεν υπάρχουν ακόμη τα δεδομένα. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε εξαγγείλει. Η κοινωνία, η οικονομία, αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Την πιστωτική ασφυξία. Στα ύψη βρίσκονται οι ακάλυπτες επιταγές.  Με εξαίρεση τον Ιανουάριο, είχαμε όλους τους μήνες θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση, σε αντίθεση με την Ευρώπη που έχει μείωση. Άρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι και γι’ αυτό πιέζουμε ακόμη περισσότερο, στην Ελλάδα επειδή οι τράπεζες είχαν μικρότερο πρόβλημα και η κυβέρνηση πίεσε, πιέζει και εφάρμοσε και το πρόγραμμα, έχουμε αύξηση της ρευστότητας η οποία τώρα κυμαίνεται γύρω στο 8% σε ετήσια βάση. Αν το συγκρίνουμε με την Ευρώπη όπου έχουμε μείωση, είναι ένα γεγονός εξαιρετικά θετικό. Ζητάμε παραπάνω. Και κυρίως τώρα ζητάμε και μείωση των επιτοκίων. Γιατί στα επιτόκια κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα παραμείνει σε θετικό έδαφος ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος ή η χώρα θα βιώσει την πρώτη ύφεση μετά από 16 χρόνια;

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει με σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν οριακά θετικός και πάντως ο δεύτερος υψηλότερος των χωρών μελών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, η εθνική οικονομία δείχνει να είναι σε στασιμότητα, ύστερα από μια μακρά περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα και με βάση αυτή θα πρέπει να πορευτούμε.

Το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει «κλείσει», μετά την απόφαση σας να πωληθεί επιπλέον 5% του ΟΤΕ και να προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ; Είναι πιθανόν να πωληθεί επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ φέτος;

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, ναι έχει κλείσει και δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας η πώληση επιπλέον μετοχών. Ταυτόχρονα, προχωρούμε τις διαδικασίες για την πώληση του 49% του Καζίνου της Πάρνηθας, των Αλυκών Α.Ε. και τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη ΔΕΠΑ. Επιπλέον, εκτός των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων 255 φορέων του δημοσίου στο επόμενο τετράμηνο που έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωράμε στη β΄ φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων μέχρι το τέλος του 2009 των υπολοίπων φορέων του δημοσίου.

Πώς βλέπετε την αποδοχή της κοινωνίας στα μέτρα που πήρατε; Τι εισπράττετε εσείς ως κυβέρνηση;

Είναι λογικό ότι σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει. Αυτό όμως που προσπαθούμε να κάνουμε, και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει, είναι οι οποιεσδήποτε επιπλέον φορολογίες να είναι κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένες. Δεν νομίζω ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που έχουν σκάφη αναψυχής να μην πληρώσουν και να λειτουργούν ως δήθεν επαγγελματίες ενώ δεν είναι…Ούτε νομίζω ότι είναι κοινωνικά άδικο να επιβαρύνεις μη ανελαστικές δαπάνες όπως είναι η κινητή τηλεφωνία και μάλιστα αναλογικά. Ούτε είναι άδικος φόρος ο φόρος στα κέρδη από τα λαχεία. Θέλω να πω ότι κατά το δυνατόν έχουμε προσέξει να μην επιβαρύνουμε καθόλου τις επιχειρήσεις διότι πρώτον, σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις διότι το τίμημα θα είναι η αύξηση της ανεργίας. Δεύτερον, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία επιβαρύνονται, να είναι εκείνα τα οποία κατά τεκμήριο θα έχουμε φοροδοτική ικανότητα.

Ποιους θα θίγουν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης;

Αυτούς που, ενώ δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ταυτόχρονα κάνουν προκλητικά υψηλές δαπάνες διαβίωσης. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία εναντίον της φοροδιαφυγής. Αν όλοι οι Έλληνες πλήρωναν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν, σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για επιπλέον μειώσεις των φόρων.

Ποιες είναι οι κινήσεις που σχεδιάζετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

Πρώτα απ΄ όλα, τόσο η ΥπΕΕ, όσο και οι Δ.Ο.Υ., έχουν αυξήσει αισθητά το έργο και την αποτελεσματικότητά τους. Στο πρώτο εξάμηνο σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου κατά 30% και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας. Δεύτερον, ετοιμάζουμε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της έκδοσης τιμολογίων και λιανικών αποδείξεων, το οποίο θα περιορίσει σημαντικά το καθεστώς των πλαστών τιμολογίων και της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ. Τρίτον, με στοχευμένες παρεμβάσεις επιδιώκουμε να κλείσουμε κάθε παράθυρο και πόρτα φοροδιαφυγής. Το είδατε αυτό στα σκάφη, στην κατάργηση του δελτίου παραγγελίας στα εστιατόρια, στην έκπτωση των αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις τέτοιου είδους. Και βέβαια θα υπάρξει μια νέα γενιά στοχευμένων διασταυρώσεων.

Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας. Έχω πει πολλές φορές ότι ούτε επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω φήμες και ερωτήματα. Και αυτό γιατί μια επιβεβαίωση ή μια διάψευση θα οδηγούσε στο αυθαίρετο συμπέρασμα, πως ό,τι δεν διαψεύδεται ισχύει και το αντίθετο. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι αν η κυβέρνηση πήρε κάποια δυσάρεστα φορολογικά μέτρα, το έκανε γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δεν είναι ευχάριστο για μια κυβέρνηση να αυξάνει τους φόρους. Και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Αυτό που προέχει είναι η περικοπή των κρατικών δαπανών, η μείωση της φοροδιαφυγής και κυρίως η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών για την επιστροφή της εθνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ειδικά σε αυτό το σκέλος πρόκειται να ρίξουμε το βάρος, με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

2018-09-21T18:54:38+03:00Συνεντεύξεις|