Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Θεωρείτε τη διεθνή κρίση αποκλειστικά υπεύθυνη για την εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ή μήπως φταίει και η πολιτική σας; Γιατί, παρά τους νέους φόρους, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν τα έσοδα;

Το 2009, οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-4%), αύξηση της ανεργίας και αύξηση του ελλείμματος στο 6%. Οι 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη εισέλθει, ή πρόκειται να μπουν, σε διαδικασία επιτήρησης. Το 2007 η Ελλάδα είχε έλλειμμα 3,5%. Το οποίο, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 3% Δυστυχώς, η κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα και η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αν και προβλέπαμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ρυθμό ανάπτυξης 1,1% τελικά λόγω της διεθνούς κρίσης θα έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αν δεν είχαμε λάβει τα μέτρα που πήραμε η κατάσταση θα ήταν χειρότερη σήμερα.

Πόσο θα φτάσει το έλλειμμα τελικά; Μήπως στο 10% του ΑΕΠ, όπως αναφέρουν ορισμένες εκτιμήσεις;

Το έλλειμμα θα φθάσει στο 6%, δηλαδή στο μέσο όρο του ελλείμματος των χωρών της Ε.Ε, από 5% που ήταν το 2008 εφ΄ όσον βέβαια συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει, όπως η φορολόγηση σκαφών, το ΕΤΑΚ, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, το νέο σύστημα είσπραξης βεβαιωθέντων χρεών κ.λ.π. Διαφορετικά, αν οι πολιτικές αυτές εγκαταλειφθούν, ή μετατεθούν χρονικά, το έλλειμμα θα είναι υψηλότερο.

Η Νέα Δημοκρατία προτάσσει στις διακηρύξεις της τις μεταρρυθμίσεις, όμως -ακόμη κι αν έγιναν – τι απέδωσαν, δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει σημαντικά;

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε απέδωσαν. Απόδειξη ότι οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Οι λόγοι τώρα για τους οποίους μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα μας έχουν να κάνουν με την αύξηση του εργατικού κόστους, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας, το μέγεθος της αγοράς κ.λ.π. Λόγοι που κανείς στην Ελλάδα δεν τολμάει να μνημονεύσει. Φωνάζουμε για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά δεν λέμε κουβέντα ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό.

Ποιος θα ήταν ένας καλός λόγος για να σας δώσει ο λαός μια νέα ευκαιρία να κυβερνήσετε;

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ. Ο Πρωθυπουργός ζητάει νωπή λαϊκή εντολή για να λάβει δύσκολα αλλά εθνικά ωφέλιμα μέτρα, που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου είτε λέει λόγια του αέρα είτε, ακόμη χειρότερα, δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

2018-09-21T18:38:34+03:00Συνεντεύξεις|