Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News»

Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι μονόδρομος;

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έπρεπε να λάβει δυσάρεστα μέτρα. Μέτρα τα οποία βεβαίως δεν θα είχαν καμία σχέση, ούτε με τις προεκλογικές υποσχέσεις, ούτε με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ούτε φυσικά με τον ψευδεπίγραφο προϋπολογισμό που κατέθεσε. Σας θυμίζω ότι, επίμονα και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ρωτούσα το ΠΑΣΟΚ να μας πει που θα βρει τα 25 δις ευρώ, που χρειαζόταν η χώρα για να περιορίσει το έλλειμμα της κάτω από το 3%, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Και φυσικά εισέπραττα το περίφημο «λεφτά υπάρχουν». Τελικά τα λεφτά θα βρεθούν από τις τσέπες των πολλών και όχι των λίγων, όπως μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ και βέβαια όχι για την τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Είχατε εικόνα πριν 6 μήνες ότι οδηγούμαστε εδώ;

Το 2009 η ελληνική οικονομία, μετά από πολλά χρόνια, πέρασε από την ανάπτυξη στην ύφεση. Με αποτέλεσμα, αφενός να υπάρξει σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου να δημιουργηθούν πρόσθετες ανάγκες, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων. Ταυτόχρονα η παγκόσμια κρίση έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Όλοι συνεπώς ξέραμε ότι θα έχουμε μια σημαντική αύξηση του ελλείμματος το 2009, όπως είχαν και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Με μια μεγάλη διαφορά: εμείς ως κυβέρνηση είχαμε το θάρρος να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα δύο φορές μέσα στο 2009 και να μιλήσουμε ξεκάθαρα στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ το ΠΑΣΟΚ μοίραζε εύκολες υποσχέσεις δεξιά και αριστερά.

Φοβάστε ότι θα πέσουμε σε μεγαλύτερη ύφεση; Υπάρχει διέξοδος;

Και το 2010 θα είναι χρονιά ύφεσης, και φοβάμαι μεγαλύτερης. Και με τα όσα κάνει, και κυρίως όσα δεν κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, δεν φαίνεται ότι θα βγούμε σύντομα από αυτή. Η οικονομία χρειάζεται μέτρα ανάπτυξης. Και μέτρα ανάπτυξης χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και νέες πολιτικές, δεν μπορούν να υπάρξουν. Ακόμα και το ΕΣΠΑ έχει παγώσει. Καθυστερούν όλα τα προγράμματα και αναζητούσαν, τέσσερις ολόκληρους μήνες, αρμόδιο γραμματέα για να χειρισθεί τους Κοινοτικούς πόρους. Όπως σε όλα τα ζητήματα και σε αυτό η κυβέρνηση κινείται με απίστευτα αργούς ρυθμούς.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής είχε εικόνα και γι’ αυτό προκήρυξε εκλογές, ίσως για να μην αναγκαστεί να λάβει τέτοια μέτρα…

Ο Καραμανλής δεν έκρυψε ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη και ότι χρειάζονταν επώδυνα μέτρα που δεν μπορούσαν να ληφθούν σε προεκλογική περίοδο. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει τότε, ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εκλογές έγιναν γιατί η χώρα χρειαζόταν κυβέρνηση με νωπή, ισχυρή λαϊκή εντολή για να πάρει αυτά τα μέτρα. Αυτοί που τα λένε αυτά σήμερα, είχαν αποκαλέσει τη Νέα Δημοκρατία ανάλγητη γιατί πρότεινε μια σειρά από δύσκολα, αλλά εθνικά αναγκαία μέτρα.

Σας χρεώνουν την εκτίναξη του ελλείμματος μάλιστα ο κ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει ότι έβλεπε τα δύσκολα που έρχονται και είχε ζητήσει μέτρα, γι αυτό και αποπέμφθηκε…

Ήμουν Υπουργός για εννέα μήνες, διάστημα στο οποίο έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές και εθνικές. Είμαι ίσως ο μόνος υπουργός που δεν κατέθεσα, ούτε έκλεισα προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, δύο φορές μέσα στο 2009, εισηγήθηκα και λάβαμε δυσάρεστα αλλά αναγκαία μέτρα. Η χώρα κάλυψε τις δανειακές της ανάγκες άνετα και τα spread έπεσαν, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση ήταν στο ζενίθ της. Πίστευα και πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε, όπως και έγινε, να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προτείνει δύσκολες, αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις. Και κάτι ακόμα. Το 2009 το έλλειμμα αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. των 27 γιατί ήταν χρονιά κρίσης.

Κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για την αύξηση του spread. Φταίει το ΠΑΣΟΚ ή η κατάσταση της οικονομίας που παραδώσατε;

Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τη διαχείριση της κρίσης. Τα λάθος μηνύματα που έστειλε τόσο στο εσωτερικό με την περίφημη δήλωση «λεφτά υπάρχουν» όσο, κυρίως, στο εξωτερικό με τις παλινωδίες, την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, τις εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση και το κόμμα. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα: η αρχική εξαγγελία για πάγωμα των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ που ανασκευάστηκε μετά την παρέμβαση του Παπουτσή, η υπόθεση του ΟΛΠ, η έλλειψη προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι ερασιτεχνισμοί με τη φορολογία ακινήτων και καπνού, και τόσα άλλα.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Καράογλου ότι θα πρέπει να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες του οικονομικού επιτελείου επί θητείας Γ. Αλογοσκούφη.

Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτήν την προσέγγιση.

Παραδέχεστε ότι η κατάσταση είναι παρά πολύ δύσκολη. Θα στηρίξει, πρέπει να στηρίξει η κεντροδεξιά τα μέτρα που, κακά τα ψέματα, μας επιβλήθηκαν?

Πιστεύω στη συναίνεση. Πιστεύω ότι το πρόβλημα της οικονομίας πρέπει να μείνει έξω από κομματικούς ανταγωνισμούς. Είναι θέμα εθνικό, είναι θέμα εθνικής υπόστασης. Όμως την συναίνεση θα πρέπει να την θέλει πρώτα η κυβέρνηση. Όταν ο Σαμαράς δίνει χέρι βοήθειας στον Παπανδρέου και αυτός δεν ανταποκρίνεται, τότε είναι σαφές ποιος θέλει πραγματικά τη συναίνεση και ποιός όχι. Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι τα μέτρα μας επιβλήθηκαν, γιατί δεν κάναμε μόνοι μας νωρίτερα αυτά που έπρεπε να κάνουμε και τα οποία εμείς πάντως σαν Νέα Δημοκρατία είχαμε προτείνει.

Είστε ο μοναδικός που δεν φοβήθηκε να πει ότι γνώριζε τον κ.Χριστοφοράκο. Τι κρύβει ο πανικός όλου του πολιτικού συστήματος που ξαφνικά δεν τον γνωρίζει; Πιστεύετε ότι θα έχουμε εκπλήξεις από την υπόθεση Siemens;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι που γνώριζαν τον κ.Χριστοφοράκο δηλώνουν σήμερα πως δεν τον γνώριζαν. Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος μια μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για πολλά χρόνια. Εγώ, πάντως, τον γνώριζα. Όπως άλλωστε γνωρίζω και πολλά άλλα διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στην χώρα. Σε ότι αφορά το ερώτημα σας για το αν θα υπάρχουν εκπλήξεις στην υπόθεση Ζήμενς αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Εύχομαι πάντως να μάθουμε όλη την αλήθεια.

2018-09-21T16:45:05+03:00Συνεντεύξεις|