Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» στο δημοσιογράφο Γιώργο Κούρο

Τα «παπαγαλάκια» τελικά παραπλανούν τον κόσμο για την πραγματική οικονομία; Η εικόνα που έχουμε όλοι, ακόμη και με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την ανεργία, την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για την εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στην αγορά, είναι εικονική;

Εδώ και μήνες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και η κυβέρνηση ολόκληρη, υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους, ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ζητάμε εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις, προκειμένου να θωρακίσουμε την εθνική μας οικονομία. Και αυτές τις αποφάσεις προβάλλουν οι συγκεκριμένες διαφημίσεις. Αυτό που, αντίθετα, υποστηρίζουν τα πράσινα παπαγαλάκια, είναι ότι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εθνική μας οικονομία δεν φταίει η διεθνής κρίση, αλλά μόνο η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι μείον 4,6% και στην Ελλάδα συν 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2009; Γιατί η άνοδος της ανεργίας στην ευρωζώνη είναι υψηλότερη από την Ελλάδα; Γιατί παρατηρείται έκρηξη των ελλειμμάτων σε όλη την ευρωζώνη; Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις κατέρρευσαν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ελλάδα; Και αν η οικονομία μας έχει τόσο σοβαρά προβλήματα, τότε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει πολιτικές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το έλλειμμα με 11 δισ. ευρώ τουλάχιστον; Τα πράσινα παπαγαλάκια είναι εδώ, μπροστά μας και διεκδικούν βραβείο λαϊκισμού και ανευθυνότητας.

Αναγνωρίζετε λάθη στην οικονομική πολιτική της Ν.Δ., ή για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ;

Ασφαλώς και έχουμε κάνει λάθη. Το θέμα όμως είναι να μαθαίνεις από τα λάθη και να γίνεσαι καλύτερος και αποτελεσματικότερος. Γι’ αυτό και σήμερα προχωρούμε σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Προχωρούμε σε νέο σύστημα έκδοσης τιμολογίων, για να κλείσουμε τα παράθυρα της φοροδιαφυγής. Σε νέο σύστημα είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών, με την βοήθεια τεχνοκρατών από την αγορά. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει σε επιτήρηση το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των διευθυντικών στελεχών είναι το κατά πόσο πετυχαίνουν ή όχι τους στόχους που έχουν τεθεί. Αν δεν μαθαίναμε από τα λάθη μας, δεν θα εφαρμόζαμε νέες πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, φταίει για τις τραγικές παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν, ειδικά στην κρίσιμη περίοδο πριν και αμέσως μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ και που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας μας. Δεν θα μπω στη λογική να τα απαριθμήσω. Θέλω όμως απλώς να σας παραπέμψω σε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος πριν από κάποιο καιρό είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «μετά τις εκλογές του 2000 τα κάναμε μπάχαλο, διαλύσαμε τη χώρα».

Να ετοιμαζόμαστε για νέα φοροεπιδρομή μετά τις Ευρωεκλογές; Έχετε παραδεχθεί ότι θα υπάρξουν, αν χρειαστεί, «παρεμβάσεις» και απ’ ότι φαίνεται, δεν θα τις αποφύγετε. Αυτές θα αφορούν τόσο την άμεση όσο και την έμμεση φορολογία.

Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει μια σειρά από φόρους που είχε επιβάλλει ή διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με 23.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο 40% επί ΠΑΣΟΚ, ενώ με τη ΝΔ πληρώνει μόνο 25%. Ο φορολογούμενος με 35.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο επί ΠΑΣΟΚ 40%, ενώ με τη Νέα Δημοκρατία μόνο 35%. Η κυβέρνηση αυτή κατήργησε το χαρτόσημο 3% για τα ενοίκια στις κατοικίες, το φόρο κληρονομιάς, το φόρο γονικών παροχών, το φόρο μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση αυτή κατήργησε τα τέλη ταξινόμησης στους απόδημους και στους τρίτεκνους. Αύξησε το αφορολόγητο για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μείωσε στο μισό το φόρο για τους ναυτικούς και απάλλαξε το φόρο στα επιδόματα της τρίτεκνης. Η κυβέρνηση αυτή στηρίζει σήμερα τους μικρομεσαίους και τους νέους επαγγελματίες με προγράμματα ενίσχυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, έχουμε πει ότι θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο και αν χρειαστεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές.

Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις υφιστάμενων φόρων ή επιβολή νέων;

Μπορώ να δεσμευτώ πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Μπορώ να δεσμευτώ ότι η σταδιακή μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα συνεχισθεί. Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πραγματική οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Για τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον Ιούνιο, όταν θα έχει τα πραγματικά δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Έχω ξαναπεί και δεν διστάζω να το επαναλάβω, ότι η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους είναι μονόδρομος για τη χώρα μας. Είναι ζήτημα ευθύνης να πετύχουμε αυτό το στόχο και θα τον πετύχουμε.

Στη φορολογία κεφαλαίου ποια είναι τα σχέδιά σας; Πιστεύετε ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία φορολογείται δίκαια ή τα βάρη των μεγαλοϊδιοκτητών επωμίζονται και οι μικροϊδιοκτήτες στο Αιγάλεω και το Πέραμα;

Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα ουδέποτε απέφερε στο κράτος έσοδα περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Ούτε η Εκκλησία είχε πληρώσει ποτέ ΦΜΑΠ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Με το ΕΤΑΚ, τα πράγματα μπήκαν σε μια τάξη. Είναι ένα καθαρό, απλό και δίκαιο σύστημα με το οποίο καταργήσαμε μια σειρά από φόρους όπως το φόρο κληρονομιάς και το φόρο γονικής παροχής τους οποίους ουσιαστικά κατέβαλαν μόνο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και παράλληλα να έχουμε σημαντικά υψηλότερα έσοδα για το δημόσιο. Μάλιστα για πρώτη φορά πληρώνει και η Εκκλησία. Αν τα πράσινα παπαγαλάκια θέλουν να γυρίσουμε στο αδιαφανές και αποτυχημένο σύστημα του ΦΜΑΠ, τον οποίο πλήρωναν μόνο λίγοι που δήλωναν την ακίνητη περιουσία, αφού οι εταιρείες και όσοι είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία απαλλάσσονταν ουσιαστικά με νόμο του ΠΑΣΟΚ από τη φορολογία, δικαίωμα τους. Εμείς έχουμε κάνει την επιλογή μας.

Τα τεκμήρια θα επανέλθουν και με ποια μορφή; Γιατί στο πρώτο σχέδιο ήταν «ήπια», τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τα ακίνητα. Θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί;

Τα τεκμήρια θα είναι λίγα, δίκαια και απλά και θα αφορούν σε εκείνους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενώ ζουν πλουσιοπάροχα. Στόχος μας είναι οι καρχαρίες και όχι η μαρίδα των φορολογούμενων.

Από τη στιγμή που όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα για να αντέξει και η ελληνική οικονομία στην κρίση, γιατί δεν διαλέγει η κυβέρνηση το δρόμο της κάλπης; Το λέω αυτό γιατί τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να τα πάρει μια κυβέρνηση με νωπή τη λαϊκή εντολή, που θα έχει χρόνο μπροστά της και δεν θα βάλλεται από παντού και θα αμφισβητείται σε κάθε της βήμα.

Χαίρομαι που αναγνωρίζεται ότι χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις για να αντέξει η ελληνική οικονομία την παγκόσμια θύελλα. Σας επισημαίνω πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε άλλο μήκος κύματος. Πιστεύει δηλαδή, ότι αν κάνουμε παροχές, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Τέτοια απόσταση από την πραγματικότητα δεν θα περίμενε κανείς να έχει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι πολλές φορές. Δεν καταλαβαίνει από οικονομικά ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει; Δεν έχει συμβούλους να τον ενημερώνουν, ώστε να μην εκτίθεται; Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα σας θα είχε βάση αν αυτή η κυβέρνηση βρισκόταν προς το τέλος της θητείας της. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχει κλείσει ούτε δύο χρόνια από την ημέρα που πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό.

Μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα συντελεστές Φ.Π.Α. χαμηλότερους από 9% και 19% που είναι σήμερα; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Δεν θα δείτε τίποτα απ’ όλα αυτά, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.

Πότε θα ανοίξετε τα «κλειστά» επαγγέλματα;

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενσωματώσουμε την οδηγία αυτή στην εθνική νομοθεσία και αυτό θα κάνουμε με διαφάνεια και διαβούλευση. Πάντως, η κοινοτική νομοθεσία μας επιτρέπει να θέσουμε τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις.

Με το οικονομικό περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, τάσσεστε υπέρ της δημιουργίας μεγάλων και ισχυρών ομίλων; Βλέπετε δηλαδή θετικά μια τέτοια κίνηση τον Τραπεζικό χώρο;

Θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με τις συγχωνεύσεις των Τραπεζών. Οι αποφάσεις όμως πρέπει να παίρνονται στα γραφεία των τραπεζιτών και όχι των Υπουργών.

Εσείς έχετε θέσει ένα μίνιμουμ στόχων από τη θέση σας ως Υπουργός Οικονομίας ;

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι συλλογικοί. Και ο δικός μου ρόλος είναι να εργασθώ όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά για να τους πετύχουμε. Σε προσωπικό όμως επίπεδο, έχω ένα και μοναδικό στόχο. Θέλω, όταν θα φύγω από τη θέση αυτή, ο κόσμος να με συναντά στον δρόμο και να μου αναγνωρίζει ότι δεν του είπα ψέματα, ότι δεν τον κορόιδεψα.

Σχεδιάζετε να ζητήσετε από την Ε.Ε. πίστωση χρόνου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών;

Για το σκοπό αυτό είμαστε συντονισμένοι και με την ΑΔΕΔΥ και επιχειρούμε να διασφαλίσουμε μια μεταβατική περίοδο, προκειμένου να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά ισχύοντα. Ήδη, μετά την επίσκεψη στη χώρα μας του αρμόδιου επιτρόπου κ. Vladimir Spidla, αποφασίσαμε – και το κάναμε ήδη – να συστήσουμε κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, του Υπουργείου Απασχόλησης, του Υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταλήξουμε σε ένα κοινό πόρισμα.

Στον ΟΤΕ και στη ΔΕΠΑ, ποια είναι τα επόμενα βήματα; Ισχυρίζονται πολλοί ότι θα «πουλήσετε όλα τα ασημικά» πριν από τις εθνικές εκλογές;

Μερικοί βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος. Οι κρατικές επιχειρήσεις υπάρχουν σήμερα γιατί κάποτε ήταν μονοπώλια. Όταν άρχισαν να εκτίθενται στον ανταγωνισμό ναυάγησαν. Πόσα εκατομμύρια θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε επιχειρήσεις σαν τον ΟΣΕ ή την Ολυμπιακή, για να μας γίνει το πάθημα μάθημα;. Η απόφαση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ θωράκισε τη θέση της επιχείρησης στον ανταγωνισμό. Και το κράτος μπορεί να προσδοκά έσοδα, όχι μόνο από τις μετοχές, αλλά κυρίως από τα κέρδη της επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανακοινώσει ότι προχωρούμε στις διαδικασίες για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για τη ΔΕΠΑ, ενώ στη σύμβαση για τον Ο.Τ.Ε. με την Deutsche Telecom προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ενός επιπλέον ποσοστού και μάλιστα στην τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, αντί 11 ευρώ που είναι σήμερα.

Αλήθεια, εθνικές εκλογές πότε βλέπετε;

Θα ήθελα να είναι στο τέλος τετραετίας, αλλά κάποιοι έχουν προεξοφλήσει από τώρα ότι σκοπεύουν να παίξουν με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λέτε ότι οι Ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Όμως, βλέπουμε τις συγκεντρώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών και τα σενάρια διαδοχολογίας. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το κόμμα σας, μήπως βγάλουν αρχηγό;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και αυτό το λέω γιατί, πρώτον, ο Καραμανλής έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση και αποδοχή από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, δεύτερον, όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, είναι σε μια ηλικία μάχιμη και όχι για πρόωρη συνταξιοδότηση και, τρίτον, γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι θετικό.

2018-09-24T13:49:34+03:00Συνεντεύξεις|