Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα

Tο έλλειμμα από 6% που λέγατε αποδείχθηκε 12%. Ισχυριζόσασταν ότι λέτε την αλήθεια, αλλά λέγατε ψέματα.

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, είπαμε και συνεχίζουμε να λέμε αλήθειες. Είπαμε ότι το έλλειμμα θα είναι γύρω στο 6%, αν υλοποιηθούν οι πολιτικές που είχαμε εξαγγείλει. Και ότι, αντιθέτως, το έλλειμμα θα είναι πολύ υψηλότερο αν οι πολιτικές αυτές καταργηθούν ή μετατοπιστούν χρονικά.

Με συγχωρείτε πολύ. Πώς λέτε αλήθειες όταν ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος, μίλησε για έλλειμμα 12,5%. Και δεν μίλησε για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα έσοδα και ότι σας ξέφυγαν οι δαπάνες.

O κ. Προβόπουλος δύο μέρες μετά τις εκλογές δήλωσε ότι το έλλειμμα τείνει στο 10%. Και λίγες μέρες αργότερα είπε για 12%. Τα έσοδα προφανώς είναι μειωμένα λόγω της κρίσης. Οσον αφορά δε τις δαπάνες, εμφανίζονται αυξημένες, κυρίως επειδή επισπεύσαμε στο πρώτο εξάμηνο πληρωμές που θα γινόντουσαν μέχρι τέλος του χρόνου για να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία. Χωρίς έτσι να επιβαρυνθεί το έλλειμμα του 2009. Επιπλέον, σας θυμίζω, ότι εφαρμόσαμε προγράμματα ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση. Η νέα κυβέρνηση όμως επέλεξε να καταργήσει ή να μεταθέσει μια σειρά από πολιτικές που έφερναν πρόσθετα έσοδα και ταυτόχρονα να κάνει φέτος μια σειρά από πληρωμές και να προσθέσει και νέες, τις οποίες θα μπορούσε να κάνει το 2010. Στόχος της είναι να «φουσκώσει» το έλλειμμα για το 2009, για να μπορέσει να παρουσιάσει καλύτερα αποτελέσματα το 2010. Λογάριασε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Ο σχεδιασμός αυτός εκθέτει τη χώρα διεθνώς και αυξάνει τις πιέσεις της Ε.Ε. και των αγορών. Ηδη από την πρώτη μέρα είδαμε τις επιπτώσεις. Η υποβάθμισηη της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και για το Δημόσιο και για τους ιδιώτες. Το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει ακριβά τον προεκλογικό λαϊκισμό και τα μετεκλογικά παιχνίδια.

Γιατί μου λέτε για το ΠΑΣΟΚ; Εσείς μιλούσατε στην Ε.Ε. για έλλειμμα 6%.

Σας λέω και πάλι. Πάντα υπήρχαν χρέη προς νοσοκομεία, προς κατασκευαστές, προς προμηθευτές, τα οποία το κράτος πλήρωνε σταδιακά. Τώρα, πρώτη φορά, η κυβέρνηση αποφασίζει να τα πληρώσει όλα αυτά αμέσως, ώστε να τα φορτώσει στη φετινή χρήση. Και, επιπλέον, η άδεια για το Ξυστό γιατί να μετατεθεί χρονικά; Οι ημιυπαίθριοι χώροι γιατί να μετατεθούν χρονικά; Πώς θα μαζέψουν τα έσοδα όταν το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ούτε υφυπουργό, ούτε γενικό γραμματέα;

Θα στηρίξετε την κυβέρνηση προκειμένου να «μαζέψει» αυτή την κατάσταση; Να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος;

Εμείς, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί. Για κάθε μία από αυτές τις προτάσεις που θα επιλέξει να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, θα έχει τη δημόσια στήριξή μας. Σε κάθε της απόπειρα, όμως, να ρίξει το βάρος της προσαρμογής στους παραγωγικούς πολίτες, θα μας βρει απέναντι.

Τι εννοείτε «να ρίξει το βάρος της προσαρμογής στους παραγωγικούς πολίτες». Εσείς λέγατε για πάγωμα μισθών;

Μιλώ για κάθε απόπειρα αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Ακόμη και για τους μισθούς, προτείναμε για 213.000 χαμηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους και 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το 2010.

Η Ν.Δ. ήξερε τα προβλήματα από το 2004. Οπως τα ήξερε και η Ε.Ε., γι’ αυτό μπήκαμε σε επιτήρηση. Ποια λάθη έγιναν στη διάρκεια της πενταετίας;

Η Ν.Δ. έκανε μεγάλο και σημαντικό έργο. Αυτό το έργο δεν το μηδενίζουμε ούτε και θα το χαρίσουμε σε κανένα. Υπήρξαν, όμως, και λάθη και παραλείψεις. Η διεθνής κρίση απέδειξε ότι όταν το διεθνές περιβάλλον ήταν ευνοϊκό, δεν προωθήσαμε όσες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε, προκειμένου να θωρακίσουμε ακόμα πιο πολύ την οικονομία μας στις δύσκολες στιγμές. Ταυτόχρονα, πέρα από την οικονομική πολιτική, πιστεύω ότι δείξαμε μια πρωτοφανή ανοχή σε φαινόμενα βίας και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στις πόλεις μας. Και, φυσικά, υπήρξαν και μερικοί από εμάς οι οποίοι πρόσβαλαν τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Εκμηδένισαν έτσι με τις συμπεριφορές τους το ηθικό πλεονέκτημα που είχαμε αποκτήσει σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

Τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης πώς τα κρίνετε;

Ξεκίνησαν καλά, κυρίως επικοινωνιακά, αλλά μέσα σε λίγες μόνο μέρες φάνηκε η προχειρότητα ορισμένων επιλογών και έκανε και πάλι την εμφάνισή του το παλιό ΠΑΣΟΚ. Φουσκώνουν το έλλειμμα, απειλούν με εξεταστικές επιτροπές και την ίδια στιγμή αποφεύγουν να πουν την παραμικρή λέξη για τα καυτά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: προσωπικά εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της, γιατί θα είναι καλό για τη χώρα. Για να πετύχει, όμως, θα πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που είναι σήμερα επιβεβλημένες. Και μέχρι στιγμής δεν διακρίνω τέτοια πολιτική βούληση.

Είδαμε την κοινή σας εμφάνιση με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Νίκο Δένδια. Φτιάχνετε ομάδα;

Είναι μάλλον δύσκολο, γιατί εγώ είμαι Ολυμπιακός και οι άλλοι δύο είναι Παναθηναϊκοί. Για να μιλήσουμε όμως σοβαρά: με τους δύο συναδέλφους μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της παράταξης. Δεν διεκδικούμε αξιώματα, αλλά το δικαίωμα παρέμβασης, προκειμένου η παράταξη να ανανεώσει το ιδεολογικό και προγραμματικό περιεχόμενό της. Να αποκτήσει και πάλι στρατηγικό και όχι τακτικό πλεονέκτημα, έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία. Και αυτό δεν απαιτεί μόνο νέα ηγεσία. Απαιτεί ένα νέο, σύγχρονο προγραμματικό λόγο. Με αυτό το σκοπό και μόνο θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε.

Με ποιον αρχηγό μπορεί να τα κάνει αυτά; Εσείς ποιον θα στηρίξετε;

Εκτιμώ και έχω άριστες σχέσεις με όλους τους υποψήφιους που διεκδικούν την ηγεσία και που πρώτη φορά θα ψηφίσει η βάση του κόμματος τον νέο πρόεδρο. Προσωπικά, θα στηρίξω την Ντόρα Μπακογιάννη. Γιατί πιστεύω ότι και το σύνολο της παράταξης μπορεί να εκφράσει, και την ικανότητα έχει να οργανώσει το κόμμα σε σύγχρονες βάσεις, και την όρεξη και τη διάθεση έχει να υποστηρίξει νέες, καινοτόμες πολιτικές. Στο τελευταίο δίνω ιδιαίτερη σημασία.

Το νέο εκλογικό σύστημα, με συνδυασμό λίστας και σταυρού, κατά τους υποστηρικτές του, δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού συστήματος. Θα στηρίξετε τις σχετικές ρυθμίσεις;

Ενα νέο εκλογικό σύστημα του τύπου που περιγράφετε έχει σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής, γιατί πολλές από τις διατάξεις του θα έρθουν σε σύγκρουση με διατάξεις του συντάγματος. Υπάρχουν, όμως, και άλλες πρακτικές δυσκολίες. Πάμε, για παράδειγμα, σε για δύο κατηγορίες βουλευτών. Αυτών που θα εκλέγονται από τις μονοεδρικές με σταυρό και αυτών που θα αναδεικνύονται από τις περιφέρειες με λίστα. Με τι κριτήρια θα χαραχτούν οι νέες μονοεδρικές και πώς θα αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις; Και, φυσικά, ούτε λόγος για αποδοχή της διπλής ψήφου -δηλαδή άλλη ψήφος για μονοεδρική και άλλη ψήφος για περιφέρεια-, η οποία έχει στόχο την υφαρπαγή ψήφου της αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, θεωρώ πιο ρεαλιστική την κατάτμηση απλώς των μεγάλων περιφερειών, και κυρίως της Β’ Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει διάλογος. Με μια κυβέρνηση, όμως, που θα σέβεται την αντιπολίτευση και δεν θα δίνει καθημερινά δείγματα ρεβανσισμού και διαστρέβλωσης της αλήθειας.

2018-09-21T17:06:33+03:00Συνεντεύξεις|