Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα

Τι θα γίνει με την εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών για τη σύνταξη;

Το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε για τη διαμόρφωση ενός αδικαιολόγητου κλίματος πανικού στις εργαζόμενες. Η κυβέρνηση θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκό Δικαστηρίου, θα συνεργασθεί στενά με την ΑΔΕΔΥ και θα ξεκινήσει άμεσα τη διαβούλευση με την Ε.Ε, προκειμένου να βρεθεί λύση δίκαιη και συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Πάντως, δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός .

Ο Κ.Αλμούνια ζήτησε κι άλλες ρυθμίσεις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Ο κ. Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην “Κ.Ε.”, κάλεσε την Ελλάδα να πάρει “νέα σκληρά μέτρα”.

Τα μέτρα που ανακοινώσαμε, τόσο στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών, όσο και στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής, έχουν όλα μόνιμο χαρακτήρα, εκτός από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς. Άλλωστε, ο κ. Αλμούνια δήλωσε ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε όμως ότι είναι και ανεπαρκή…

Ο χρόνος θα δείξει. Να σημειώσω κάτι: Κανείς δεν αρνείται ότι αρκετά από αυτά τα μέτρα είναι δυσάρεστα. Είναι όμως δίκαια και αναγκαία. Δίκαια γιατί στηρίζουν αποτελεσματικά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα συνεισφέρουν στην έξοδο από την κρίση. Αναγκαία, προκειμένου να περιορίσουμε το δημόσιο έλλειμμα και να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα; Τώρα, όπως λέει και ο Π. Κρούγκμαν, είναι η στιγμή να πέφτει χρήμα στην αγορά, όχι να αφαιρείται χρήμα μέσω φόρων και εισφορών.

Νομίζω ότι υπάρχει επιλεκτική ακοή για τα όσα είπε ο Π. Κρούγκμαν. Προτείνει μια περισσότερο επεκτατική πολιτική για τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά τους. Για τις χώρες όμως με υψηλό χρέος, εισηγήθηκε στο θέμα των μισθών και των συντάξεων μια πολιτική που σταδιακά θα μειώνει τις ανισορροπίες σε σχέση με τις χώρες με υψηλότερη παραγωγικότητα. Ταυτόχρονα είπε ότι τα όσα πρότεινε ο κ. Παπανδρέου για την πράσινη ανάπτυξη, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και ο κ. Κρούγκμαν δεν έκανε ούτε καν λόγο για αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, όπως επίσης έσπευσε να προτείνει ο κ. Παπανδρέου, σε μια περίοδο που στόχος είναι να στηριχθεί η απασχόληση .

Τι θα γινόταν αν, εν μέσω κρίσης, άφηνε η ΕΕ να ανεβει λίγο το έλλειμμα. Θα καταστρεφόταν το ευρω;

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υψηλό δημόσιο χρέος και δανείζεται σε αυτή την κρίση με ακόμη υψηλότερο κόστος, οφείλει να λάβει μέτρα γιατί αυτό επιβάλλει το δικό της συμφέρον. Και όχι γιατί το επιβάλλει η Ε.Ε. ή το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν φταίει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το υψηλό κόστος δανεισμού. Το κόστος αυτό μας το επιβάλλουν οι αγορές. Και ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι να πείσουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε έλλειμμα και χρέος.

Με τα πρόσφατα μέτρα πληρώνουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια: Όσοι δηλώνουν τα εισοδήματα τους. Τι θα κάνετε γι αυτούς που δεν τα δηλώνουν;

Όμως προχωράμε και στα επόμενα βήματα. Αυτοί που χρωστούν στην εφορία θα κληθούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Βάζουμε τέρμα σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, να μιλάμε για νέα μέτρα όταν τα βεβαιωθέντα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 20 δις. ευρώ. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει μπει πλέον υπό επιτήρηση. Οι διασταυρώσεις προχωρούν. Μόλις ανακοινώσαμε 60.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν καταθέσει περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ. Τα στοιχεία δόθηκαν στις εφορίες και αυτές θα καλέσουν τις εν λόγω επιχειρήσεις για τα προβλεπόμενα πρόστιμα και ποινές. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να περιορίσουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του κράτους και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Θα κάνετε κάτι γι’ αυτά;

Βιώνουμε σήμερα μια πρωτόγνωρη κρίση. Χιλιάδες επιχειρήσεις στο κόσμο κλείνουν. Εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Η κρίση σταθερά μετακυλίεται σε χαμηλά στρώματα. Το πάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα. Η κρίση πρέπει να μας κάνει όλους περισσότερο ειλικρινείς. Να μας ωθήσει προς την κατεύθυνση των αποφάσεων, των λύσεων, των τομών. Το παράδειγμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας απέδειξε ότι όταν υπάρχουν σωστές αποφάσεις, όλα μπορούν να γίνουν. Και παρά τις αναταράξεις που δημιουργεί σήμερα η κρίση, βασικός μας στόχος παραμένει η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς της.

Ποιό είναι το αναπτυξιακό πλαίσιο που θέτετε; Το πρότυπο της Ιρλανδίας που πρότεινε κάποτε η ΝΔ χρεοκόπησε.

Το αναπτυξιακό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν χρεοκόπησε, αλλά βοήθησε ώστε η χώρα σήμερα να έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλότερη ανεργία σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Το πρόβλημα της χώρας είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο κληρονομήσαμε. Είναι αυτό για το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το περίφημο «είτε εμείς θα εξαφανίσουμε το δημόσιο χρέος είτε το χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα». Αυτό λοιπόν, το χρέος το παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ στο 100% του ΑΕΠ, για να το μειώσουμε στο 94% σε πέντε χρόνια. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ακόμα μπροστά μας Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θέτουμε σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη. Έχουμε λάβει και θα λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα και πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας. Ήδη έχει ανακοινωθεί ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού, τη Δευτέρα ανακοινώνουμε μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών και, βέβαια, συνεχίζεται η εφαρμογή του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος επιδοτεί νέες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει “κουρασμένος”. Τι τον εμποδίζει να ξεκουραστεί;

Δεν ξέρω τι γράφεται και τι λέγεται, αλλά εγώ ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός κάθε μέρα είναι παρών και μας πιέζει όλους, προκειμένου το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση να εφαρμοσθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο δρόμος προς τις κάλπες δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, όπως φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά ένας αγώνας αντοχής, ο οποίος θα κριθεί από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Και πιστεύω ειλικρινά ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα δικαιώσουν την πολιτική μας. Έχω, λοιπόν, την πεποίθηση, ότι οι πολίτες όταν έρθει η ώρα, θα επιλέξουν και πάλι μια κυβέρνηση με αρχηγό τον Κ.Καραμανλή.

2018-09-24T14:24:25+03:00Συνεντεύξεις|