Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Γιώργο Βλαβιανό

Πως πιστεύετε ότι θα ξημερώσει η 30η Νοεμβρίου για τη Νέα Δημοκρατία;

Η επόμενη μέρα θα βρει τη Νέα Δημοκρατία ενωμένη, με νέα ηγεσία, έτοιμη για μια νέα δυναμική αρχή. Το ζητούμενο είναι πλέον να ανοίξουμε ένα διαρκή διάλογο με την κοινωνία, για τη διαμόρφωση μιας νέας, αξιόπιστης και αποτελεσματικής κυβερνητικής πρότασης. Να χτίσουμε μια ικανή ηγετική ομάδα και να ανανεώσουμε το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης με φρέσκα πρόσωπα από την κοινωνία και την αγορά. Και βεβαίως, να ασκήσουμε μια υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Πρέπει να προσθέσουμε το ιδεολογικό στοιχείο στην αντιπαράθεσή μας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι κάτι που κακώς είχαμε υποβαθμίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν έχετε κρύψει την προτίμηση σας για το πρόσωπο του νέου προέδρου. Θα θέλατε να επιχειρηματολογήσετε γι αυτήν την επιλογή σας;

Εκτιμώ τον Αντώνη Σαμαρά και είμαι φίλος του. Πιστεύω όμως ότι με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη μπορούμε ασφαλώς να εκφράσουμε τον πυρήνα της παράταξης, αλλά ταυτόχρονα να εκφράσουμε το μεσαίο πολιτικό χώρο, πράγμα απαραίτητο εάν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση. Πιστεύω στην οργανωτική ικανότητα της Ντόρας. Εκτιμώ και τις μάχες που έδωσε για τη στήριξη της παράταξης και στις δύσκολες στιγμές, καθώς επίσης τις ξεκάθαρες, συγκεκριμένες, αλλά και σύγχρονες θέσεις που παίρνει για όλα τα θέματα.

Οι μέρες που έρχονται προβλέπονται ζοφερές οικονομικά. Πως θα μπορέσει να αναστραφεί το κλίμα;

Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι σοβαρότητα και ειλικρίνεια για την κατάσταση της οικονομίας. Εμείς δεν διστάσαμε προεκλογικά να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών για να λάβουμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Δεν πείσαμε και χάσαμε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, είπε ψέματα στους πολίτες γιατί υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια ενώ γνώριζε ότι οι υποσχέσεις που έδινε ήταν χωρίς αντίκρισμα. Είχαμε προβλέψει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν γεμάτο επιταγές χωρίς αντίκρισμα και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και τα ακίνητα, τις υπαναχωρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή.

Είπατε ψέματα για την οικονομική κατάσταση, όπως καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ;

Το πρώτο πράγμα που είπα στο νέο Υπουργό Οικονομικών ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σκληρή απέναντι στην Ελλάδα. Ή θα περιορίσουμε το έλλειμμα, ή θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 και κατέθεσε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο ήταν εκτός τόπου και χρόνου και τρέχει τώρα να το ξαναγράψει. Σας θυμίζω ότι δύο φορές μέσα στο 2009 έλαβα πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα, με τα οποία το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο. Παρουσιάσαμε προεκλογικά συγκεκριμένες προτάσεις, με διορθωτικές αλλαγές στον τομέα των δαπανών οι οποίες μείωναν το έλλειμμα κατά 4,8 δισ. ευρώ το 2010 και κατά 5,1 δισ. ευρώ το 2011. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις. Το έλλειμμα του 2009 θα είναι μεγαλύτερο, όχι όμως γιατί είπαμε ψέματα εμείς. Θα είναι μεγαλύτερο γιατί, πρώτον, η κυβέρνηση πρόσθεσε επιπλέον δαπάνες. Δεύτερον, γιατί μετέφερε στο 2010 μια σειρά από έσοδα που είχαμε προγραμματίσει να εισπράξουμε το 2009. Τρίτον, γιατί οι φορολογικοί μηχανισμοί έχουν να δουλέψουν από την ημέρα των εκλογών. Σχεδόν δύο μήνες μετά δεν υπάρχει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, κανείς δεν ελέγχει τις Εφορίες και την ΥΠΕΕ. Κατέθεσα στη Βουλή και έδωσα στη δημοσιότητα αναλυτικό σημείωμα, για το πώς το έλλειμμα από 6% θα φτάσει στο 12,7%.

Αισθάνεστε δικαιωμένος για την πολιτική που ακολουθήσατε στο Υπουργείο Οικονομίας και από όσα είπατε προεκλογικά στον ελληνικό λαό;

Ήμουν ο μόνος υπουργός Οικονομίας, που λόγω της σύντομης θητείας μου, δεν κατέθεσα και δεν έκλεισα προϋπολογισμό. Και είχα σίγουρα την ατυχία να είμαι υπουργός, ακριβώς την εποχή όπου η ελληνική οικονομία περνούσε από την ανάπτυξη στην ύφεση. Λάβαμε δύο φορές μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, παρ’ ότι η χώρα ήταν σε προεκλογική περίοδο και ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είχε μηδενισθεί. Βρήκαμε το θάρρος ως παράταξη να ζητήσουμε ψήφο, για να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Γι’ αυτό και σήμερα μπορώ να κοιτώ τους πολίτες στα μάτια. Και έχω και αρκετή υπομονή, για να δω το ΠΑΣΟΚ να υποχρεώνεται να υλοποιήσει πολιτικές, τις οποίες πολέμησε με πάθος ως αντιπολίτευση.

2018-09-21T17:02:31+03:00Συνεντεύξεις|