Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος» στο δημοσιογράφο Αλέξη Διακόπουλο

Κύριε Υπουργέ, η οικονομία και η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης περιμέναμε να πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά τελικά κυριάρχησε η σκανδαλολογία και η υπόθεση της Siemens. To δικό σας σχόλιο;

Η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν κολακεύει το πολιτικό μας σύστημα. Όταν η χώρα μας και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη διεθνή κρίση της μεταπολεμικής εποχής, αντί να συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε την οικονομία μας ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Αντί να κάνουμε διάλογο για τη διαμόρφωση των συνθηκών της επόμενης μέρας, έχουμε μετατρέψει τη δημόσια συζήτηση σε αίθουσα δικαστηρίου. Και αυτό δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι περιμένουν από τον πολιτικό κόσμο προτάσεις και λύσεις στα σοβαρά θέματα. Το ΠΑΣΟΚ επενδύει αυτή τη στιγμή στη σκανδαλολογία, πιστεύοντας ότι έτσι θα πλήξει την Κυβέρνηση. Αυτό που πλήττεται όμως στην πραγματικότητα είναι η αξιοπιστία όλων μας.

Ποια είναι η εκτίμηση αυτή τη στιγμή για τις αντοχές της ελληνικής Οικονομίας;

Η ελληνική οικονομία αποδεδειγμένα εμφανίζει μέχρι στιγμής ισχυρότερες αντοχές, όσον αφορά στην ανάπτυξη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, που εδώ και μήνες έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν – 4,6%, η Ελλάδα διατήρησε μικρό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3%. Αντίστοιχα, η άνοδος της ανεργίας στη χώρα μας είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες που εμφανίζουν έκρηξη της ανεργίας σε διψήφια ποσοστά επί του πληθυσμού τους. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Οικονομία μας – το σημείο όπου μειονεκτεί, αν θέλετε, σε σύγκριση με τους εταίρους της- είναι το υψηλό δημόσιο χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Αυτά είναι προβλήματα χρόνια και δομικά. Που δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κρίσης, αλλά οξύνθηκαν σημαντικά και σήμερα περιορίζουν τις δυνατότητες και τις αντοχές της. Απαιτούν λοιπόν άμεσες και αποφασιστικές λύσεις και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Κυβέρνησης με το σχέδιο που εφαρμόζει.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχεται «καταιγίδα» φόρων;

Η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει στην πράξη ότι πιστεύει στη μείωση και όχι στην αύξηση των φόρων. Και το έχει αποδείξει μειώνοντας μια σειρά από φόρους που είχαν διατηρήσει οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με 23.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο 40% επί ΠΑΣΟΚ, ενώ με τη ΝΔ πληρώνει μόνο 25%. Ο φορολογούμενος με 35.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο επί ΠΑΣΟΚ 40%, ενώ με τη Νέα Δημοκρατία μόνο 35%. Η κυβέρνηση αυτή κατήργησε το χαρτόσημο 3% για τα ενοίκια στις κατοικίες, το φόρο κληρονομιάς, το φόρο γονικών παροχών, το φόρο μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση αυτή κατήργησε τα τέλη ταξινόμησης στους απόδημους και στους τρίτεκνους. Αύξησε το αφορολόγητο για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μείωσε στο μισό το φόρο για τους ναυτικούς και απάλλαξε το φόρο στα επιδόματα της τρίτεκνης οικογένειας. Σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, έχουμε πει ότι μέσα στον Ιούνιο θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο και αν χρειαστεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όποιο και εάν είναι αυτό, τι θα σημαίνει για τις πολιτικές εξελίξεις;

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Οι πολίτες, ειδικά σήμερα, σε μια κρίσιμη περίοδο, απαιτούν ειλικρίνεια και ουσία ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για την Κυβέρνηση αυτό σημαίνει περισσότερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου απέναντι στην κρίση, αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Αντίστοιχα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπάρχει η απαίτηση για σοβαρότητα και ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις. Κατά τη γνώμη μου η ψήφος των ευρωεκλογών θα δείξει ξεκάθαρα ότι είναι ώρα για δουλειά και υπευθυνότητα από όλους.

2018-09-24T13:44:47+03:00Συνεντεύξεις|