Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Αποκαλύψεις»

Κύριε Παπαθανασίου, στις παρεμβάσεις σας κατηγορείτε την κυβέρνηση για ολέθριους χειρισμούς, επιρρίπτοντας επί της ουσίας τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Οικονομία. Θέλετε να πείτε ότι η οικονομία ήταν σε καλό επίπεδο προ ΠΑΣΟΚ;

Η κρίση ανέδειξε τις χρόνιες διαθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Και όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας. Αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ακόμα και της Ισπανίας. Τον Οκτώβριο του 2009, εμείς ζητήσαμε από τους πολίτες την ψήφο τους, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για το περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους. Να τολμήσουμε να κάνουμε, δηλαδή, όσα αποφύγαμε να κάνουμε τα προηγούμενα τριάντα χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου, από την άλλη, έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Το ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος κορόιδεψε τους πολίτες το κρίνουν οι ίδιοι.

Ποια ήταν τα χειρότερα λάθη της κυβέρνησης;

Πρώτον, ότι είπε ψέματα στο ελληνικό λαό για να εκλεγεί. Δεύτερον, αντί να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, επέμενε στα προεκλογικά της ψέματα. Τρίτον, όχι μόνο δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2009, αλλά το φούσκωσε κατά 10 δις. ευρώ με συγκεκριμένες δαπάνες και πολιτικές, που έχω κατ΄ επανάληψη αναλύσει. Την ίδια ώρα συκοφαντούσε την Ελλάδα στο εξωτερικό με τις δηλώσεις περί Τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας. Έκανε, με λίγα λόγια, όσα λάθη χρειαζόταν, για να μην μας δανείζει πλέον κανείς και να έλθει το ΔΝΤ.

Ποια σωστά έχει κάνει η κυβέρνηση;

Έχουν γίνει και σωστά, πολλά από αυτά μάλιστα είχαν ξεκινήσει επί Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία έχει ψηφίσει ένα μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Είναι κάτι που ποτέ και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει πράξει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Κανένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρελθόν δεν έχει τηρήσει τόσο εποικοδομητική στάση.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα βασικά λάθη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Η Νέα Δημοκρατία παρασύρθηκε από το θετικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον της περιόδου 2004-2007 και δεν προώθησε τις αναγκαίες διαθρωτικές αλλαγές, ώστε η χώρα μας να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Ήταν ένα λάθος που πρώτος απ’ όλους αναγνώρισε ο Κώστας Καραμανλής.

Ποια είναι η δική σας άμεση, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση προκειμένου να βγει η χώρα από το τούνελ;

Για να πεισθούν οι διεθνείς αγορές ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, η χώρα πρέπει να επανέλθει με κάθε τρόπο σε τροχιά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε με θάρρος τους φόρους για τις επιχειρήσεις, κάτι που βλέπουμε ότι αναγνωρίζει τώρα η κυβέρνηση, αφού όμως προηγουμένως αύξησε τη φορολογία. Να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα με το χωροταξικό σχεδιασμό και τη β’ φάση του κτηματολογίου. Να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στην ενέργεια, όπου υπάρχει ενδιαφέρον και ώριμες προτάσεις και να δημιουργήσουμε νέες αγορές, όπως κάναμε στο παρελθόν με την κινητή τηλεφωνία, για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε τον κατασκευαστικό τομέα. Για παράδειγμα, όλα τα αεροδρόμια της χώρας και τα λιμάνια μας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε τοπικούς πόλους τοπικής ανάπτυξης. Το πετύχαμε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακόμη όμως η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να κάνει το ίδιο σε κανένα νέο αεροδρόμιο ή λιμάνι της χώρας. Υπάρχει κάποιος λόγος;

Πάντως, στο Νταβός ορισμένοι προβλέπουν ότι έρχεται μια εκρηκτική και μάλιστα μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη με ατμομηχανές την Κίνα και την Ινδία. Πώς προβλέπετε ότι μπορεί να επηρεάσει αυτό την ελληνική οικονομία;

Η ανάπτυξη είναι επιθυμητή, ευνοεί την χώρα και την θέλουμε από όπου και αν προέρχεται. Είμαστε σαφώς τοποθετημένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατόν από αυτή την ύφεση. Μακάρι να συμβεί σύντομα, μακάρι να το πετύχει και η κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη. Την ανάγκη αυτή την επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, το βλέπουν τώρα και η τρόικα και οι διεθνείς οργανισμοί αλλά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ποια προβλέπετε, λοιπόν, ότι θα είναι η πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα;

Όταν πρέπει να λάβεις πρόσθετα μέτρα πάνω από 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014, τότε το μέλλον δεν μπορεί να είναι και πολύ αισιόδοξο. Όταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επικεντρώνονται στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, τότε και το κοινωνικό όφελος των αλλαγών αυτών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα φάρμακα, που ξεκίνησε επί των ημερών μου, ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί, τότε τα περιθώρια αισιοδοξίας περιορίζονται. Βεβαίως, από την άλλη, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος του χρέους των χωρών που έχουν πρόβλημα. Και θέλω επίσης να ελπίζω, ότι όντως η διεθνής ανάκαμψη θα βοηθήσει εμμέσως αλλά σημαντικά και την Ελλάδα.

Κύριε Παπαθανασίου, έχετε κατά νου συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που, εν μία νυκτί, σας ενέπλεξαν στην υπόθεση της Siemens, αλλά και τους λόγους που το έκαναν, με δεδομένο ότι ήταν εξ’ αρχής προφανές ότι επρόκειτο για αβάσιμη κατηγορία;

Δεν γνωρίζω ποιοι και γιατί επέλεξαν να με εμπλέξουν σε αυτή την υπόθεση. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι πρώτα αποφάσισαν να με εμπλέξουν και μετά αναζήτησαν εναγωνίως προσχήματα για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους. Δηλαδή, να στήσουν έωλες κατηγορίες εις βάρος μου. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ αθλιότητα πρώτον το γεγονός ότι δεν με κάλεσαν στην εξεταστική για να ακούσουν και τη δική μου άποψη και δεύτερον ότι στο σκεπτικό στο οποίο κατέληξαν για να με εμπλέξουν, αποκρύπτουν εσκεμμένα μια σειρά από ενέργειες που έγιναν, μόνο και μόνο για να με συκοφαντήσουν. Για όλα αυτά, δικαιούμαι κι εγώ να ζητήσω ευθύνες από τα μέλη της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής, με εξαίρεση τον Παντελή Οικονόμου που, προς τιμήν του, δεν θέλησε να συμμετάσχει σε αυτή την αθλιότητα εις βάρος μου.

Τι απαντάτε στον κ. Πάγκαλο ο οποίος επιμένει ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί»;

Δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή. Σε κάθε περίπτωση όμως, για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας η κύρια ευθύνη ανήκει σε όλους όσοι ασκήσαμε την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.

Εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά σε πρόωρες εκλογές;

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αποφάσεις που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν πάντως ο κ. Παπανδρέου προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αυτό θα αποτελεί ένδειξη αδυναμίας.

Αισθάνεστε ότι η ΝΔ έχει μπει στον δρόμο που θα της επιτρέπει να καθορίζει την πολιτική ατζέντα ή ακόμα υφίσταται τις συνέπειες της πρόσφατης εκλογικής ήττας;

Νομίζω ότι η ΝΔ έχει μπει εδώ και καιρό σε αυτό τον δρόμο και έχει καθορίσει σε αρκετές περιπτώσεις την πολιτική ατζέντα. Αλλά και όσο περνά ο καιρός θα αρχίσει να πείθει περισσότερα κομμάτια του πληθυσμού ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ξεκάθαρες θέσεις και το κατάλληλο δυναμικό για να βοηθήσει τη χώρα. Αναγνωρίζω ότι το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές είναι μικρό αλλά και η –δημοσκοπική, αν θέλετε- ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας αναλογικά είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα μετά τις δημοτικές εκλογές η ΝΔ ξαναμπήκε δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι και αρχίζει τα πείθει τον κόσμο για την σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων θέσεών της.

Πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι είστε από εκείνους που δεν αξιοποιήθηκαν κατά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς;

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνδέομαι με μακρά φιλία και οι προσωπικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές. Από εκεί και πέρα, είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή της παράταξης, είτε μου έχει ανατεθεί κάποιος ρόλος είτε όχι.

Κύριε Παπαθανασίου, μια τελευταία ερώτηση. Η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Συμφωνείτε;

Συμφωνώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο ιδεών και όχι άσυλο παραβατικών συμπεριφορών. Το άσυλο το παραβιάζουν ακριβώς αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές που έχουμε δει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Άλλωστε και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Σήμερα έχουμε και ελευθερία και δημοκρατία, και το άσυλο δεν έχει ούτε το νόημα ούτε το λόγο ύπαρξης που είχε στο παρελθόν.

2018-09-21T15:59:40+03:00Συνεντεύξεις|