Συνέντευξη στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στο δημοσιογράφο Κώστα Μιχαηλίδη

Το ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι εφικτές;

Πρώτα μας είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και να κάνουμε πρόσθετες δαπάνες ή να χάσουμε έσοδα, ύψους 11 δις ευρώ. Σήμερα μας λέει ότι πρέπει να πάρουμε ένα χρόνο παράταση, αλλά δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα πείσουμε τις αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%. Αφήνει τα δύσκολα και τα συγκεκριμένα για εμάς. Κάποια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι θα πρέπει να φορολογήσουμε όλα τα εισοδήματα, π.χ. από ενοίκια ή μερίσματα και άλλα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Κάτι που, αν γίνει, θα αυξήσει κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Και όλα αυτά για να πάρει και πάλι το κομματικό κράτος το πάνω χέρι στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ και στις άλλες κρατικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Κόμμα κρατικίστικο και πελατειακό.

Υπάρχει ενδεχόμενο να προβείτε σε άμεση αναθεώρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας; Υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης των εσόδων με έκτακτα μέτρα;

Η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση, όχι τόσο από την Ε.Ε., αλλά από τις αγορές. Έχουμε θέσει συνεπώς δύσκολους στόχους, γιατί θέλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολα επιτεύξιμοι, κυρίως γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από ό,τι αρχικά είχαμε υπολογίσει. Όμως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους πετύχουμε. Το θέμα της παράτασης για ένα έτος είναι ένα θέμα που μπορεί να τεθεί στο τέλος της προσπάθειας, αν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουμε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον μας.

ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν ότι δεν θα στηρίξουν την ανανέωση της θητείας του κ. Κάρολου Παπούλια. Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία για εκλογές τον Μάρτιο;

Το Σύνταγμα επιβάλλει σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συναινέσουν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να γράψει το Σύνταγμα στα παλαιά του τα παπούτσια, δεν έχει παρά να το κάνει. Θα έχει γράψει ακόμη μια μαύρη σελίδα της πολιτικής του ιστορίας, η οποία θα το συνοδεύει για πάντα.

Θα υπάρξει δεύτερο κύμα αυξήσεων υφιστάμενων φόρων ή επιβολή νέων, μέσα στο καλοκαίρι;

Θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα μόνιμων διαθρωτικών αλλαγών τον Οκτώβριο, με στόχο τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Περισσότεροι φόροι, σε μια οικονομία που βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα, δεν είναι εφικτοί.

Πότε θα ανοίξετε τα «κλειστά» επαγγέλματα;

Οι πολιτικές μας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Επιμένετε ότι μπορείτε να κερδίσετε το στοίχημα με τη φοροδιαφυγή;

Οι πολίτες το ακούν εδώ και δεκαετίες, αλλά αποτέλεσμα δεν είδαν. Αντιθέτως με ό,τι πιστεύει η κοινή γνώμη, στους λίγους μήνες που είμαι στο Υπουργείο, μπορώ να πω ότι με σωστές και έξυπνες παρεμβάσεις μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Υπουργοί, με εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ζητούν αιφνιδιασμό και πρόωρες εθνικές εκλογές. Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόωρη προσφυγή, στις κάλπες;

Προσωπικά φροντίζω να μη δημοσιοποιώ τις εισηγήσεις μου προς τον Πρωθυπουργό. Πιστεύω πάντως, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Και θεωρώ, ότι θα πρέπει, με τρόπο συναινετικό, να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βεβαίως, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να συντονιστούν με το πνεύμα του Συντάγματος. Είναι ένα δεδομένο που σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Και κυρίως θα το λάβουν υπόψη τους οι πολίτες της χώρας.

Υπάρχουν λάθη στην κυβερνητική πολιτική;

Ασφαλώς και υπάρχουν. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο έργο, το οποίο κάποιοι θέλουν να ισοπεδώσουν. Και αυτό δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το κάνουν. Με την κυβέρνηση Καραμανλή, μπήκαν οι βάσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους ολοκληρωμένο και σύγχρονο εθνικό δίκτυο. Με την κυβέρνηση Καραμανλή πετύχαμε τη σύγκλιση των φορολογικών συντελεστών, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα φυσικά πρόσωπα. Με την κυβέρνηση Καραμανλή βάλαμε τις βάσεις για την ψηφιακή σύγκλιση της χώρας. Με την κυβέρνηση Καραμανλή η χώρα αποκτά εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και κτηματολόγιο. Με την κυβέρνηση Καραμανλή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίχτηκαν για πρώτη φορά από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μηδενίσει αυτό το θετικό έργο.

Στελέχη της κυβερνητικής παράταξης ζητούν επιτακτικά είτε ανασχηματισμό, είτε τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου; Συμφωνείτε;

Πολλές φορές βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Το θέμα δεν είναι να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι άλλοι, αλλά όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές με τις οποίες μπορούμε και τη χώρα να ωφελήσουμε και φυσικά την παράταξη μας. Η παράταξη δεν χρειάζεται άλλη εσωστρέφεια, χρειάζεται νέες πολιτικές.

Θα συνεργαστείτε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη;

Με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη θα είμαστε αντίπαλοι και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η απόφαση του Θόδωρου Ρουσόπουλου ήταν σωστή; Πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι;

Η απόφαση Ρουσόπουλου είναι σεβαστή απ’ όλους μας. Αν και δεν είχα προσωπικές σχέσεις μαζί του, μπορώ να πω δημόσια ότι ο κ. Ρουσόπουλος πρόσφερε στην παράταξη και στην κυβέρνηση. Και επιλέγω να κρατήσω αυτή την εικόνα. Και όχι τη δυσκολία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σε ένα θέμα μάλιστα στο οποίο δεν μπορούσε ο ίδιος να πάρει αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ενός πολιτικού να μην είναι υποψήφιος είναι απόφαση προσωπική, είναι θέμα συνείδησης και αξιοπρέπειας.

“Δελφίνοι” υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία; Μήπως ξεκίνησε η “κούρσα διαδοχής”;

Εγώ δεν βλέπω ούτε δελφίνους ούτε κούρσα διαδοχής. Ο Καραμανλής είναι απόλυτα κυρίαρχος στην Νέα Δημοκρατία. Και σε ηλικία που δεν επιτρέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση του.

Κύριε υπουργέ, η κυβερνητική παράταξη στις ευρωεκλογές, ήρθε δεύτερη. Υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί το πολιτικό κλίμα;

Σας θυμίζω ότι στις ευρωεκλογές του 1999 το ΠΑΣΟΚ είχε έρθει δεύτερο κόμμα, με τρεις μονάδες διαφορά από το πρώτο και τελικά κέρδισε τις εθνικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα. Ασφαλώς και μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αρκεί να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, να ενισχύσουμε ορισμένες πτυχές της πολιτικής μας και κυρίως να ανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας.

Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και σε ποιους τομείς;

Στα θέματα ασφάλειας, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπερβούμε τα ιστορικά συμπλέγματα που έχουμε ως παράταξη και να διασφαλίσουμε επιτέλους το νόμο και την τάξη. Στα πανεπιστήμια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αίτημα της κοινωνίας, στο οποίο πρέπει και οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Στην οικονομία, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε τολμηρές και άμεσες μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, να απελευθερώσει τις αγορές και να αποσύρει το κράτος από την επιχειρηματική δραστηριότητα, που μόνο χρέη και ελλείμματα δημιουργεί. Και τέλος, σε θεσμικό επίπεδο, θα πρέπει να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα διαφάνειας.

Στελέχη κυβερνητικά, αλλά και η αντιπολίτευση, χρεώνουν την συρρίκνωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομική πολιτική. Μήπως έχουν δίκιο;

Είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Ιστορικά σε περιόδους κρίσης οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες. Έχουμε απέναντί μας συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε. Το χρέος μας είναι να θωρακίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό απαιτεί να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, που είναι φυσικό να προκαλούν δυσαρέσκεια. Νομίζω όμως ότι οι πολίτες κατανοούν την κατάσταση. Και ξέρουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ότι για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται αποφάσεις.

Υπήρξαν και υπάρχουν υπουργοί, αλλά και βουλευτές, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους “πλήγωσαν” τους ψηφοφόρους, της Νέας Δημοκρατίας. Τι πρέπει να γίνει; Να κοπούν από τις εκλογικές λίστες;

Δεν είναι δική μου δουλειά να γίνω δικαστής ή να εισηγηθώ το κόψιμο συναδέλφων από τις εκλογικές λίστες. Μια τέτοια απόφαση μπορούν να την πάρουν μόνο ο Πρωθυπουργός και τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κόμματος.

Είναι εφικτό να υπάρξουν διαγραφές, με δεδομένη την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία;

Δεν είναι εφικτό. Εάν όμως υπάρχουν συμπεριφορές οι οποίες αποδεδειγμένα εκθέτουν μια ολόκληρη παράταξη, τότε δεν υπάρχουν επιλογές.

Δηλώσατε πρόσφατα πως κάθε περίοδος κρίσης κρύβει ευκαιρίες. Στην χώρα μας ποιες μπορεί να είναι αυτές;

Μέχρι χθες μόνο η Ελλάδα και πιθανόν μία δύο ακόμη χώρες είχαν πρόβλημα υψηλού ελλείμματος και χρέους. Μετά την κρίση, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς. Όταν λοιπόν θα ξεκινήσουν τα αυστηρά σταθεροποιητικά προγράμματα στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα το ολοκληρώνει και θα μπαίνει και πάλι σε μια περίοδο ανάπτυξης. Αυτή η χρονική διαφορά θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στη χώρα.

Ο προκάτοχός σας, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο βιβλίο που παρουσίασε πρόσφατα έδειξε να αφήνει αιχμές για έλλειψη οικονομικής στρατηγικής. Δεν σχολιάσατε. Επικράτησε ευγένεια ή συναδελφική αλληλεγγύη;

Ο κ. Αλογοσκούφης έχει ένα λόγο παραπάνω να έχει και άποψη και θέση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ακούω τις απόψεις του αυτές με προσοχή και σεβασμό. Ό,τι έχω να πω το λέω κατ’ ιδίαν και μέσα στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης.

2018-09-24T13:39:29+03:00Συνεντεύξεις|