Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος Κυριακής»

Κύριε Παπαθανασίου, είναι αρκετό το δημοσιονομικό συμμάζεμα που επιχειρεί η κυβέρνηση για βγούμε από το τούνελ;

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών που προωθεί η κυβέρνηση, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.Επομένως και τα έσοδα του δημοσίου θα είναι λιγότερα από όσα προσδοκά η κυβέρνηση. Ελπίζω για εφέτος να μη χρειαστούν άλλα μέτρα, πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν έχει δηλώσει ότι θα απαιτηθούν για το 2011 και το 2012.

Παρ’ όλα, αυτά υπάρχουν και αρκετές ενστάσεις, για κινήσεις που δε γίνονται, όπως η μείωση της σπατάλης του δημοσίου, αλλά και η απελευθέρωση της αγοράς με διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές που εκκρεμούν. Τι λέτε επ’ αυτού;

Οι μειώσεις δαπανών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους μισθούς και τα επιδόματα. Όμως οι «θύλακες» σπατάλης στο Δημόσιο είναι πολύ περισσότεροι, όπως για παράδειγμα στις ΔΕΚΟ όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές. Ως κυβέρνηση είχαμε ξεκινήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του Δημοσίου, όπως οι συγχωνεύσεις / καταργήσεις κρατικών φορέων, η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στα λόγια αυτές τις πρωτοβουλίες, διαπιστώνουμε όμως μεγάλες καθυστερήσεις, όπως και στην προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών.

Εσείς ως κυβέρνηση γιατί δεν τα τολμήσατε αυτά;

Σας θυμίζω ότι επί Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν οι νόμοι για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μπήκαν οι βάσεις για περισσότερο ανταγωνισμό σε συγκεκριμένες αγορές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου είχαμε και μειώσεις τιμών, ενισχύθηκε και απέκτησε ρόλο στην αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ασφαλώς όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και να επεκταθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε περισσότερους τομείς. Για παράδειγμα να απελευθερωθούν οι μεταφορές, τα κλειστά επαγγέλματα. Και στον τομέα των δαπανών έγιναν σημαντικά βήματα. Για παράδειγμα το ΙΚΑ για πρώτη φορά συνέταξε τους ισολογισμούς των προηγούμενων πέντε ετών το 2007. Με βάση τη δουλειά που έγινε από τη δική μας κυβέρνηση, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΟΤΑ θα έχουν μέχρι το 2010 διπλογραφικό σύστημα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και επιχειρησιακό σχέδιο. Όμως, όσα πετύχαμε αποδείχθηκε ότι δεν έφθαναν για να θωρακίσουν αρκετά τη χώρα απέναντι στη διεθνή κρίση. Όχι γιατί αυξήθηκε το έλλειμμα το 2008 και το 2009, αυτό συνέβη άλλωστε σε όλες τις χώρες, αλλά γιατί η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες στις δεκαετίες του ’90 και του 2000. Δεν πέτυχε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος και να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση. Και γι’ αυτό έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, από το ’81 και μετά. Το μεγάλο πρόβλημα πάντως παραμένει ότι αυτή η χώρα δεν παράγει. Ασφαλώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Χωρίς μεγάλες και ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Όμως, μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις δεν μπορούμε να έχουμε, όσο είμαστε αιχμάλωτοι ενός αριστερού λαϊκισμού που κυριαρχεί στην πατρίδα μας. Αν δεν αλλάξουμε το ιδεολογικό πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας και της πολιτικής, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μια πραγματικά δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Πολλές βολές δέχεται εδώ και καιρό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε. Αδίκως κατά τη γνώμη σας;

Δεν θα είχε δεχτεί ποτέ αυτές τις κριτικές, αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση. Η κρίση ανέτρεψε το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως συνέβη άλλωστε σε όλο τον κόσμο. Στο Ντουμπάι που κήρυξε στάση πληρωμών, στις ΗΠΑ που το έλλειμμα έφτασε στις 11,3 μονάδες η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση; Στη Μεγάλη Βρετανία που το έλλειμμα είναι 12,7 % ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός; Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της οικονομίας μας, οι οποίες όμως δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Ο Καραμανλής πάντως είχε την τόλμη να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνει σκληρή αυτοκριτική πριν τις εκλογές.

Με το χέρι στην καρδιά: τι έφταιξε και τα δημοσιονομικά της χώρας έκαναν επί των ημερών σας τέτοια βουτιά;

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον πόλεμο; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ ισχυρότερες οικονομίες από τη δική μας υπέστησαν τις ίδιες ή χειρότετερες συνέπειες. Ακόμα και με τα φουσκωμένα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα το 2009 αυξήθηκε σε σχέση με το 2008 κατά πέντε μονάδες. Την ίδια χρονιά, στη Φιλανδία αυξήθηκε κατά 7,3%, στην Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία 7,1 μονάδες, στην Ολλανδία και τη Δανία 5,4 μονάδες, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία 5,3 μονάδες και σε άλλες 9 χώρες από 4 – 5 μονάδες. Η Ελλάδα ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη;

Θεωρείτε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των περιοδειών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε ΗΠΑ και Ευρώπη;

Θεωρώ θετικό ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε αυτές τις συναντήσεις. Όμως σε πρακτικό επίπεδο τη λύση θα την δώσουμε μόνοι μας και όχι με την βοήθεια τρίτων. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Και οι κοινωνικές αντιδράσεις; Κατ’ αρχήν τις στηρίζετε; Κατά δεύτερον τις κατανοείτε; Και τρίτον: μπορεί να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές;

Οι αντιδράσεις που έχουμε είναι φυσιολογικές και δικαιολογημένες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει. Δεν είπε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν προετοίμασε σωστά τους πολίτες και τα ίδια τα στελέχη του για την πολιτική που ασκεί. Και αυτό είναι ένα μάθημα που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αφορά όλους. Δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές. Τελεία και παύλα. Να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο λαϊκισμό και στο πελατειακό και σπάταλο κράτος.

Να κλείσουμε με τα εσωκομματικά της ΝΔ: Πολλοί λένε ότι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο της. Τι φταίει; Τι πρέπει να γίνει;

Ο νέος αρχηγός είναι ένα συν για την Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς αναδείχθηκε από τη βάση φέρνει νέα νοοτροπία στον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που η χώρα τη χρειάζεται περισσότερο από οποτεδήποτε. Σας θυμίζω ότι ο αρχηγός της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα για την οικονομία, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις ακόμη και για αυξήσεις φόρων – κάτι αδιανόητο άλλοτε για αρχηγό αντιπολίτευσης – και στηρίζει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτός. Για να αλλάξει η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζεται χρόνος και πολύ δουλειά. Χρειάζεται νέα πολιτική πρόταση, με γωνίες και όχι με εύκολες λύσεις, νέες ιδέες που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους. Το Συνέδριό μας δεν είναι μακρυά και εκεί η νέα Νέα Δημοκρατία θα δώσει το στίγμα της για την επόμενη ημέρα της παράταξης και του τόπου.

Και ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη ποιος πρέπει να είναι; Η ίδια δηλώνει ότι η σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά είναι δύσκολη.

Δεν μας περισσεύει κανένα στέλεχος, και ιδίως στελέχη σαν την κα Μπακογιάννη. Η θέση της είναι στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά.

2018-09-21T16:30:12+03:00Συνεντεύξεις|