Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» στη δημοσιογράφο Κατερίνα Φλώρου

Κύριε υπουργέ, η αιτία της εξαγγελίας των πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό είναι κατά κύριο λόγο η Οικονομία. Η αδυναμία που αναδείχθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση είναι το δημόσιο χρέος. Πού οφείλεται αυτή η εξέλιξη;

Το δημόσιο χρέος είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη δεκαετία του ’80 και μετά, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το 1980, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν κάτω από 30% του ΑΕΠ και το 1985 είχε φθάσει στο 54%. Δηλαδή, σε πέντε μόλις χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκε. Το 2004 το παραλάβαμε στο 100% του ΑΕΠ και μέσα στην πρώτη τετραετία, πετύχαμε να το μειώσουμε στο 95%. Παραμένει ωστόσο ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και απαιτεί τεράστιες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του. Δαπάνες που αυξήθηκαν λόγω της κρίσης και συγκεκριμένα της ανόδου των επιτοκίων. Και υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν περισσότερο, εάν δεν πείσουμε την Ε.Ε. και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές που δανείζουν τη χώρα μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι. Ότι παίρνουμε μέτρα, για να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε νωπή εντολή από τους πολίτες, ακριβώς για να πάρει αυτές τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, ζητά την ψήφο με ακάλυπτες υποσχέσεις, που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα και το χρέος και θα τις πληρώνουν, όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και τα εγγόνια μας.

Δέχεστε έναν καταιγισμό ερωτήσεων από το ΠΑΣΟΚ για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας και την αύξηση του δημόσιου χρέους…

Θα απαντήσω κι εγώ με μερικές ερωτήσεις στο ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, θα μειώσει τα δημόσια έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ; Από πού σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ να τα αναπληρώσει; Δεύτερον, το ΕΤΑΚ αντικατέστησε τους φόρους κληρονομιάς και γονικής παροχής, όπως και το φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει; Θα επαναφέρει αυτούς τους φόρους; Τρίτον, το ΕΤΑΚ είναι ενιαίο και θεσπίστηκε στο 1%ο επί της ακίνητης περιουσίας, ώστε να είναι μικρό και να διαμορφώνεται αναλογικά. Επίσης, εξαιρεί τα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και οι μικροϊδιοκτήτες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Τέταρτον, τώρα που ολοκληρώθηκε το εθνικό περιουσιολόγιο, ξέρουμε τι περιουσία έχει ο καθένας και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο ΕΤΑΚ προς ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού. Το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάει για προοδευτική φορολόγηση, τι φορολογικούς συντελεστές προτίθεται να βάλει και που θα οριστεί το αφορολόγητο; Όσο για το χρέος, το 87% της αύξησής του, οφείλεται στους τόκους και τις ανελαστικές υποχρεώσεις που φόρτωσαν στην πλάτη των φορολογουμένων οι δικές του κυβερνήσεις.

Κοινός στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πώς θα εντοπίσετε τους «έχοντες»;

Το σχέδιό μας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Και χτυπάει τις μεγάλες εστίες της φοροδιαφυγής, της παρανομίας και της απάτης. Με μέτρα όπως η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τις φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας για τα πλαστά τιμολόγια και την κλοπή ΦΠΑ. Και τέλος η καθιέρωση συγκεκριμένων τεκμηρίων διαβίωσης, που στοχεύουν σ’ αυτούς που ζουν πλουσιοπάροχα, ενώ δηλώνουν το εισόδημα ενός χαμηλόμισθου.

O κ. Αλμούνια διεμήνυσε στα κόμματα ότι πρέπει να είστε έτοιμοι να ενημερώσετε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3%. Μπορούν να διαφοροποιηθούν τα μέτρα αυτά, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ;

Το μήνυμα του κ. Αλμούνια ήταν καθαρό. Τον Οκτώβριο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και διαρθρωτικών αλλαγών. Ακόμα κι αν πάρουμε παράταση, η απόσταση που πρέπει να καλύψουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από 3% είναι σημαντική. Ο κ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν εμφανίζει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, αλλά δίνει και υποσχέσεις ύψους 10,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4,3% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει δύο πράγματα. Είτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και γι’ αυτό είναι επικίνδυνο για τον τόπο είτε γνωρίζει την κατάσταση και επιλέγει συνειδητά να πει ψέματα στους πολίτες.

Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί για αντιλαϊκά μέτρα, όσον αφορά στο «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων…

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις. Η κυβέρνηση φέτος, πράγματι πάγωσε τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Έδωσε όμως έκτακτο επίδομα στήριξης 300 έως 500 ευρώ, σε πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και σε 213 χιλιάδες χαμηλόμισθους του δημοσίου. Ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται σήμερα αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 0,8%. Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες, ποιος στηρίζει ουσιαστικά τα χαμηλά εισοδήματα και ποιος απλώς τους κοροϊδεύει.

Είναι έτοιμο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού; Δεδομένου ότι πρέπει να κατατεθεί αμέσως μετά τις εκλογές πώς διαμορφώνονται οι προβλέψεις για το έλλειμμα;

Το 2009 το έλλειμμα των χωρών μελών της ευρωζώνης θα είναι 6%. Τόσο θα είναι και το έλλειμμα της Ελλάδας αν υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει και υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2009. Διαφορετικά το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα μείωσης του ελλείμματος κατά 7,5 δισ. ευρώ. Και όχι φυσικά να κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες φθάνουν τα 10,7 δισ. ευρώ.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε παράταση έως το τέλος του 2009 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά 28 δισ. ευρώ. Είστε ικανοποιημένος από τις τράπεζες;

Δεν είμαι ικανοποιημένος, όπως δεν είναι και οι περισσότεροι υπουργοί οικονομίας στις χώρες της Ε.Ε., που διέθεσαν μάλιστα πολύ μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ανταπόκριση των τραπεζών θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική, με δεδομένο ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας σε περίοδο κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν περιορίστηκε στο πακέτο αυτό. Στήριξε 50.000 ΜμΕ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ με χαμηλότοκα δάνεια ύψους 4,6 δισ. ευρώ και συνεχίζει. Εφαρμόζει νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης της δανειοδότησης, ύψους 2 δισ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα, ενεργοποιεί νέες δράσεις, μέσω του ΕΣΠΑ, για τη στήριξη των ΜμΕ και – για πρώτη φορά – και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ΠΑΣΟΚ συζητά και το ενδεχόμενο της διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες με «επιθετικές» όπως τις αναφέρουν ρυθμίσεις…

Το ΠΑΣΟΚ, διαρρέοντας αυτή τη «δήθεν» υπόσχεση, πιστεύω ότι ξεπέρασε κάθε όριο λαϊκισμού, ανευθυνότητας και απόπειρας παραπλάνησης του πολίτη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στηρίξει τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Θυμίζω επιγραμματικά: δώσαμε λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων, βγάζοντας από το αδιέξοδο 64.000 συμπολίτες. Διπλασιάσαμε στα 20.000 ευρώ το ποσό δανείου, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας. Αυξήσαμε από 600 σε 1.000 ευρώ το όριο απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, των συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε όσους δανειολήπτες χρωστούν στο Δημόσιο. Αυξήσαμε από τα 1.500 στα 30.000 ευρώ το κατώτατο όριο για την προσωποκράτηση, λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ιδιωτών. Βάλαμε φρένο στην ασύδοτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον ενημερώνουν τους οφειλέτες για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες τους.

2018-09-21T18:32:15+03:00Συνεντεύξεις|