Συνεδρίαση Διυπ. Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων

Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Η ΔΕΑ αποδέχτηκε την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και αποφάσισε να ζητήσει την ανάληψη των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχειριστής του Εθνικού Δικτύου Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.)» απ’ ευθείας από τους μετόχους της ΔΕΠΑ Α.Ε. κατά την υφιστάμενη σήμερα αναλογία. Σημειώνεται πως απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου με τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ. Επίσης η ΔΕΑ αποφάσισε να εξετάσει περαιτέρω τις μεθόδους που παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εν λόγω εταιρείες. Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από τον ΔΕΣΦΑ να προχωρήσουν σε κεφαλαιακή αναδιάρθρωση και επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους τους. Με τη διαδικασία αυτή εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία:

– Πρώτον, η απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον όμιλο της ΔΕΠΑ διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, καθώς καθιστά σαφέστερο το πλαίσιο λειτουργίας και των δύο εταιριών.

– Δεύτερον, η επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου μέσω της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης ανεβάζει τον πήχη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αποτρέπει την είσοδο «ευκαιριακών» επενδυτών.

– Τρίτον, εξασφαλίζονται πρόσθετοι πόροι για το Δημόσιο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μείωση των επιπτώσεων στη χώρα μας της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

– Τέταρτον, μέσω του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο επί του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, όπως και επί των εγκαταστάσεων στη νήσο Ρεβυθούσα. Η υποδομή αυτή αποτελεί στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής και εξωτερικής πολιτικής, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας. Αφενός εξυπηρετούνται οι στόχοι της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, αφετέρου επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

2018-09-19T13:54:50+03:00Δελτία Τύπου|