Ομιλία στο Ευρομεσογειακό Επιχειρηματικό Forum

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Κύριοι πρέσβεις, Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στη σημαντική αυτή συνάντηση, έχοντας μάλιστα την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Κώστα Καραμανλή. Θέλω να καλωσορίσω τους εκλεκτούς εκπροσώπους από τις μεσογειακές χώρες, που συμμετέχουν στο Συνέδριο. Και να συγχαρώ τον ΣΕΒ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του Συνεδρίου. Το Ευρωμεσογειακό Επιχειρηματικού Φόρουμ έχει στόχο να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική συνεργασία των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο. Χωρών που μοιράζονται κοινά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, που μοιράζονται κοινά προβλήματα και ιδιαιτερότητες, αλλά και ευκαιρίες για εξωστρεφή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Γνωρίζετε, ότι για την περαιτέρω ενδυνάμωση των ευρωμεσογειακών σχέσεων έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές διακρατικές πρωτοβουλίες. Η Ένωση για τη Μεσόγειο, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελεί την έμπρακτη αποτύπωση της πολιτικής βούλησης για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των Μεσογειακών Χωρών και τη διερεύνηση νέων τομέων κοινού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Την περασμένη Τρίτη δώσαμε μία νέα ώθηση στις εργασίες της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. και των Μεσογειακών Χωρών και την 9η Συνάντηση για τον Μηχανισμό Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης. Αντικείμενο της Συνόδου ήταν η επισκόπηση των μακροοικονομικών εξελίξεων στη περιοχή της Μεσογείου, σε συνάρτηση κυρίως με τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις Μεσογειακές Χώρες

Οι οικονομίες των μεσογειακών χωρών σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, τα οποία οξύνονται λόγω της διεθνούς κρίσης. Στα δημόσια οικονομικά υπήρξε σε γενικές γραμμές πρόοδος, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών. Είναι σημαντικό ότι χώρες που προώθησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – όπως μείωση των φορολογικών συντελεστών – και βελτίωσαν τη δημοσιονομική διαχείριση, κατάφεραν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Με βάση τα συμπεράσματα σχετικής έκθεσης που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις οικονομίες των Μεσογειακών Χωρών άρχισαν να γίνονται αισθητές από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Είναι δεδομένο, ότι οι οικονομίες των χωρών της Μεσογείου δεν θα μείνουν απρόσβλητες από την παγκόσμια κρίση. Και πιθανότατα θα χρειαστεί να διανύσουν μια μακρά περίοδο προσαρμογής, καθώς οι συνέπειες της κρίσης μεταδίδονται και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας πέραν του χρηματοπιστωτικού. Η εικόνα της επίπτωσης στις Μεσογειακές Χώρες λόγω της κρίσης αποτυπώνεται στην αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της περιοχής από 5,2% το 2008 σε 2,7% το 2009.

Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση πρέπει να δοθεί στη μακροοικονομική σταθεροποίηση, αλλά και στη συνέχιση της προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που αφορούν κυρίως τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι αλήθεια ότι οι μεσογειακές χώρες, όπως και οι χώρες της Ε.Ε., καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολεμικής περιόδου. Παρά τα θετικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Είναι βέβαιο ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για γίνει πραγματικότητα. Και ακόμα πιο σίγουρο είναι, ότι δεν θα έρθει αυτόματα. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Από τον τρόπο με τον οποίο θα κατανοήσουμε και θα ερμηνεύσουμε τα διδάγματα της κρίσης, τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Κυρίως, θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες βάσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών μας στην επόμενη μέρα.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωζώνης που διατήρησαν – έστω και οριακά – θετικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, ακολουθώντας το γενικό φαινόμενο στην Ε.Ε., η επιβράδυνση της οικονομίας μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους, με το ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται γύρω στο μηδέν. Επίδοση που, αν και καλύτερη σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ε.Ε., θα είναι αισθητά χαμηλότερη από το 1,1% που προέβλεπε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εκτίμησή μας είναι, ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010. Στην πορεία αυτή, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μεγάλα, διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Προβλήματα, που η κρίση έφερε στην επιφάνεια, με μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα.

Το πρώτο αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 και συντηρήθηκε τη δεκαετία του ’90. Το δεύτερο είναι η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία αντικατοπτρίζεται σήμερα στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τα προβλήματα αυτά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί πριν την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, απαιτούν σήμερα άμεσες, συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο. Ο πρώτος από τους βασικούς άξονες του σχεδίου αφορά τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Είναι απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τους στόχους που έχει θέσει, δηλαδή να επιτύχουμε το στόχο για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και για έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010. Και αυτό, όχι μόνο γιατί το επιβάλει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί το απαιτεί η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομίας μας και πάνω από όλα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Επιλογή μας είναι να επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση, ακόμη κι αν είναι πολιτικά επώδυνη, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Επιλογή μας ήταν και παραμένει να εστιάσουμε στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, μέσα από μεταρρυθμίσεις μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν όχι μόνο στο στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στην ευρύτερη ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Δεύτερος άξονας του σχεδίου μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως τα προγράμματα εγγυοδοσίας για επιχειρήσεις, αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση. Οι κλάδοι της οικοδομής, του τουρισμού, της εμπορίας αυτοκινήτων, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ήδη δεχθεί στήριξη με πακέτα κυβερνητικών μέτρων. Ανάλογης στήριξης θα τύχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τις επόμενες ημέρες. Ο τρίτος άξονας αφορά τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, που έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η στήριξη της απασχόλησης, που αναδεικνύεται πλέον ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως και ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή.

Κυρίες και κύριοι,

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Αυτό που θέλουμε είναι η ανάκαμψη να βρει την ελληνική οικονομία ισχυρότερη σε σχέση με πριν. Και αυτό θα το πετύχουμε παραμένοντας πιστοί στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η διεθνής οικονομική κρίση έχει κάνει σήμερα ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για τολμηρές δομικές αλλαγές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες της χώρες της Μεσογείου. Εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις ανταγωνιστικές συνθήκες της εποχής που θα προκύψει μετά την κρίση, θα πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα όλα όσα δεν είχαμε τολμήσει να κάνουμε μέχρι σήμερα. Κι ακόμη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Συμμετέχουμε ενεργά και σε όλα τα στάδια στη διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε και πετύχαμε την εκπροσώπηση μας στη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ενώ, όσον αφορά την υιοθέτηση των προγραμμάτων, έχουμε ήδη υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τους εξής τομείς:

• Θαλάσσιοι Διάδρομοι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει τη Διασύνδεση Λιμένων των χωρών της Μεσογείου.

• Ηλιακή Ενέργεια, που αναφέρεται στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για κλιματισμό κτιρίων και

• Διαχείριση Υδάτων στην Μεσόγειο, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου για τον καλύτερο συντονισμό της διαχείρισης των υδάτων της περιοχής

Πέραν των συγκεκριμένων προγραμμάτων, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Και στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο, ο ανατολικός πόλος του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι, στο πλαίσιο της ενεργού μας συμμετοχής στην Ένωση για τη Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει προγραμματίσει, κατά το 2009, την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Υπουργών Μεταφορών, ενώ, παράλληλα, προωθεί τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τις Μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διάθεση, οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες για συνεργασία υπάρχουν σήμερα σε όλα τα επίπεδα. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην πρόοδο των τοπικών οικονομιών.

Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας στο χώρο της ενέργειας, μέσα από σημαντικές διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς υποδομές, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου που θα αποτελέσουν εναλλακτικούς διαδρόμους τροφοδοσίας για τις αγορές της Ευρώπης. Μοιραζόμαστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει στην αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αλλά και στη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι ΣΔΙΤ. Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα ακόμη πεδία για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών. Τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα μεγάλα έργα υποδομής, οι τηλεπικοινωνίες, οι θαλάσσιες μεταφορές, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών.

Κυρίες και κύριοι,

Η διοργάνωση αυτού του φόρουμ και κυρίως το υψηλό επίπεδο της συμμετοχής αποτελεί πηγή αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε να κινηθούμε δημιουργικά σε όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών κοινοτήτων και των φορέων της Μεσογείου, να συμβάλλουν από κοινού στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή μας. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ το ΣΕΒ για την επιτυχημένη διοργάνωση και να διαβεβαιώσω όλους τους συμμετέχοντες ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά κάθε κίνηση συνεργασίας, που συμβάλει στην ανάπτυξη των οικονομιών και στην ευημερία των κοινωνιών μας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

2018-09-25T10:57:32+03:00Ομιλίες|