Ομιλία στην Περιφερειακή Διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, με θέμα την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να πω ότι χαίρομαι, γιατί η συνάντηση αυτή γίνεται στον τόπο καταγωγής μου. Μπορεί να ζω στην Αθήνα, αλλά είμαι υπερήφανος που οι ρίζες μου βρίσκονται εδώ, στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο Βλαχοράφτι της Γορτυνίας. Κυρίως όμως, είμαι ευτυχής γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα στις νέες και τους νέους της Παράταξής μας. Ανάμεσα στους ανθρώπους που εκφράζουν το μέλλον και τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Η δική σας γενιά αποτελεί για μας μια ανεξάντλητη πηγή νέων ιδεών και οραμάτων. Ταυτόχρονα όμως, μας υπενθυμίζει διαρκώς την ευθύνη που έχουμε αναλάβει, απέναντι στους πολίτες και απέναντι στο μέλλον του τόπου. Την ευθύνη να συγκρουστούμε με τις στείρες νοοτροπίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να βρούμε λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα τη χώρα μας. Να αλλάξουμε όλα αυτά που εμποδίζουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων ανθρώπων.

Κι αυτή η ευθύνη είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη, ακόμη πιο επιτακτική. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος μας βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Σε μια εποχή όπου η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι εντονότερες από ποτέ. Εδώ και κάποιους μήνες, βλέπουμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρούν διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις να καταρρέουν ή να περικόπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο να αγωνιούν για τη δουλειά και το εισόδημά τους. Βλέπουμε τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου να αναζητούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Βλέπουμε όλες τις κυβερνήσεις να προσαρμόζουν συνεχώς τις πολιτικές τους σε νέα δεδομένα και νέες ανάγκες.

Η καταιγίδα αυτή έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, για τις οποίες ευθύνεται η δική μου γενιά. Ανέδειξε το έλλειμμα αξιών που αφήσαμε να δημιουργηθεί στη λειτουργία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Ανέδειξε την ανεπάρκεια του σημερινού συστήματος εποπτείας και την απουσία κανόνων που θα έπρεπε να διέπουν τις διεθνείς χρηματαγορές. Όλα αυτά, έστω και τώρα, οφείλουμε να τα διορθώσουμε. Για να διασφαλίσουμε ότι ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά σας θα βρεθούν ξανά μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα. Και το μήνυμα που βγήκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στο Λονδίνο ήταν ακριβώς αυτό: Να διαμορφώσουμε τους όρους μιας ελεύθερης και ανοιχτής αγοράς, η οποία όμως θα λειτουργεί υπεύθυνα στη βάση ενός αποτελεσματικότερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου. Είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη.

Η κρίση όμως ανέδειξε σημαντικές αλήθειες και για την ελληνική οικονομία. Το υψηλό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, που αποδυναμώνουν σήμερα τις αντοχές της οικονομίας μας απέναντι στην κρίση, οφείλονται στα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος. Στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η Ελλάδα δεν προχώρησε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούσαν όλες οι άλλες χώρες της σημερινής ευρωζώνης. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος και μας το παρέδωσαν στο 100% του ΑΕΠ το 2004. Απέτυχαν να βάλουν σε τάξη την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που παράγουν και αυξάνουν το έλλειμμα. Δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Ο Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν στο να αναπαράγουν ένα άρρωστο, κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που κατέπνιγε την επιχειρηματικότητα και στραγγάλιζε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Που είχε καταστήσει την οικονομία μας δέσμια της γραφειοκρατίας και των συντεχνιακών συμφερόντων. Σπατάλησαν πακτωλό κοινοτικών πόρων, μέσα από 3 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, χωρίς να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις βασικές υποδομές της χώρας μας. Τον καιρό που όλες οι άλλες χώρες δημιουργούσαν ευρυζωνικά δίκτυα, η Ελλάδα δεν κατάφερε να αποκτήσει ούτε καν ένα σύγχρονο εθνικό οδικό δίκτυο. Αυτή ήταν η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί, οι ίδιοι άνθρωποι, έρχονται τώρα να μας πουν ότι κατέχουν τις μαγικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Φίλες και φίλοι,

Αυτό που ενισχύει σήμερα τις αντοχές της οικονομίας μας απέναντι στην κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 5 ετών. Η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργήθηκε από το 2004 και μετά βοηθά τη χώρα μας να αντιστέκεται καλύτερα στην κρίση σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η ανεργία, την οποία παραλάβαμε στο 11,3% μειώθηκε στο 7,9% το 2008 και σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της κρίσης, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πολλούς από τους εταίρους μας.

Αυτή τη δυναμική οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που είναι ακόμα μπροστά μας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της οικονομίας μας. Κι αυτό, όχι γιατί το απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά γιατί το επιβάλλει η ευθύνη μας απέναντι στον τόπο, απέναντι σε σας και στις γενιές που θα ακολουθήσουν. Γιατί, αν δεν πείσουμε τις διεθνείς αγορές για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας, ο δανεισμός θα είναι ακριβός για όλους. Για το κράτος, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όσο χρειάζεται να πληρώνουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού, τους πόρους αυτούς θα τους στερούμε από την Παιδεία, από την Υγεία, από την Κοινωνική Πρόνοια, από την Έρευνα και την επένδυση στην Καινοτομία και τις Νέες Τεχνολογίες.

Γι’ αυτό και το σχέδιο που εφαρμόζουμε στηρίζεται σε τρεις ξεκάθαρους και εξίσου σημαντικούς πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% μέχρι το 2010 και τον περιορισμό του χρέους. Είναι ένας στόχος δύσκολος. Θα χρειαστεί κόπο και θυσίες. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή, παρά να τον πετύχουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε, με τον τρόπο που αρμόζει στη φιλοσοφία και στις αρχές της Κυβέρνησης και της Παράταξής μας. Ρίχνοντας το βάρος στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Όχι στις πλάτες των πολιτών και των επιχειρήσεων, με την επιβολή νέων φόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα. Συνοπτικά:

– τη μείωση των ελαστικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%
– τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι προσλήψεις φέτος θα είναι 12.000 έναντι 22.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο
– τον περιορισμό του αριθμού των δημοσίων οργανισμών, την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων οικονομικής διαφάνειας και την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των επικεφαλής τους
– τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών και την αποφυγή της σπατάλης στο σύστημα προμηθειών των Οργανισμών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
– την εξοικονόμηση πόρων, μέσω της υιοθέτησης της μεθόδου leasing στις κρατικές προμήθειες
– την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ,
– την έναρξη διάλογου με την ΑΔΕΔΥ, με στόχο τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που θα ισχύσει από το 2010.

Παράλληλα, ανακοινώσαμε μια δυσάρεστη, αλλά αναγκαία εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που ξέρετε πολύ καλά, ότι σε αντίθεση με τον ιδιωτικό, παρέχει μονιμότητα και εργασιακή ασφάλεια. Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, έχουμε θέσει σε αυστηρή επιτήρηση όλα τα τμήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με βάση συγκεκριμένους στόχους. Έχουμε εντείνει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων και συνεχίζουμε με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών. Με τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι ο στόχος μας θα επιτευχθεί. Είμαστε όμως σε ετοιμότητα να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, εφόσον αυτό χρειαστεί κατά την αξιολόγηση που θα κάνουμε τον Ιούνιο της αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε πάρει.

Ο δεύτερος άξονας είναι η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών και η θωράκιση της απασχόλησης. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματικά τη βοήθεια του κράτους για να τα βγάλουν πέρα. Και γι’ αυτούς, μέσα από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, έχουν ήδη διατεθεί 450 εκατ. ευρώ. Σε δράσεις όπως η καταβολή του Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνταξιούχους, ανέργους και Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου σε δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους. Παράλληλα, θέτουμε σε εφαρμογή Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης και προωθούμε δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μέσα από τις δράσεις αυτές θα επωφεληθούν φέτος χιλιάδες άνεργοι και ειδικά νέοι άνθρωποι. Άνθρωποι με ικανότητες, με φιλοδοξίες και διάθεση για δουλειά. Είμαστε εδώ, για να τους δώσουμε τις ευκαιρίες, ώστε να τις αξιοποιήσουν.

Το τρίτο μέρος του σχεδίου μας αφορά τη στήριξη της ανάπτυξης απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης.

– Είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης, που αναλάβαμε δράση για να προστατέψουμε τους καταθέτες, όταν άλλοι είτε δεν είχαν αντιληφθεί, είτε προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση.
– Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα συνολικό πρόγραμμα, ύψους 28 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο να διευκολυνθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
– Από το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, διασφαλίσαμε ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης για περισσότερες από 27.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με όρους που δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις.
– Ενεργοποιούμε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα», με δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
– Με στοχευμένα μέτρα και στοχευμένες περικοπές φόρων, ενισχύουμε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. Τον κλάδο του αυτοκινήτου που απασχολεί πάνω από 70.000 εργαζόμενους. Πρόσφατα επίσης ανακοινώσαμε συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα όμως με τα μέτρα αυτά, προχωρούν ταχύτατα μια σειρά από πολιτικές που συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

– Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 -2013, μέσω του οποίου θα επενδυθούν συνολικά περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009, το οποίο αυξήσαμε κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
– Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Έχουν ήδη εγκριθεί επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τα πρώτα έργα, ενώ εντός του 2009 θα ορισθούν ανάδοχοι για έργα 500 εκατ. ευρώ.
– Η συνέχιση της εφαρμογής του Νέου Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος δίνει ισχυρά κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Επενδύσεων που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
– Η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ η χώρα, ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους σύγχρονες υποδομές, που δημιουργούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Περιφέρεια.

Φίλες και φίλοι,

Το τέλος της κρίσης δεν είναι ακόμη ορατό. Οφείλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι όταν έρθει, θα μας βρει καλύτερα προετοιμασμένους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι σήμερα ο περιορισμός των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματάμε να επιδιώκουμε μια οικονομία υγιή, παραγωγική και ανταγωνιστική. Την οικονομία, στην οποία εσείς θα μπορέσετε να πρωταγωνιστήσετε, με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τις ιδέες σας και να δημιουργήσετε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ταχύτητα και αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Να επενδύσουμε στους παράγοντες που θα κρίνουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας: στην επιχειρηματικότητα, στην έρευνα και την καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην παιδεία και στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων.

Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε:

– Μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Και μένουμε πιστοί σ’ αυτή την πολιτική σήμερα. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου, διεκδικώντας βραβείο ανευθυνότητας και φθηνού λαϊκισμού, προτείνουν την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Προτείνουν κάτι, που αυτόματα σχεδόν θα σήμαινε ανατιμήσεις στην αγορά, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Θα οδηγούσε στην καταρράκωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, στη μείωση των ξένων επενδύσεων, των εξαγωγών και των εισοδημάτων της χώρας.
– Στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
– Επενδύουμε συστηματικά στην ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, έχουν εγκριθεί πάνω από 3.800 επιχειρηματικά σχέδια νέων ανθρώπων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Και παράλληλα χρηματοδοτήθηκαν ενέργειες κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, για τους νέους επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.
– Με το νέο ΕΠΑΝ, για την περίοδο 2007 – 2013, προωθούμε νέες δράσεις, από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν οι νέοι επιχειρηματίες. Στηρίζουμε την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, την καινοτομία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την πράσινη επιχειρηματικότητα, την τυποποίηση και την πιστοποίηση. Εισάγουμε νέες υπηρεσίες, που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ειδικότερα μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεων αποκτούν πρόσβαση σε εργαλεία όπως οι μικροπιστώσεις, τα κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου και η παροχή εγγυήσεων.
– Επενδύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τη θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, με τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.
– Δημιουργούμε νέες υποδομές ευρυζωνικότητας. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, με στόχο να καλύψει μέχρι 2 εκατ. χρήστες. Με τη δράση «Δίοδος», διευκολύναμε την πρόσβαση σπουδαστών και εκπαιδευτικών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο ευρυζωνικό διαδίκτυο. Επίσης, χιλιάδες φοιτητές επωφελήθηκαν από το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης, για την αγορά φορητού υπολογιστή.
– Κάναμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και συγκρουστήκαμε με όσους έχουν συμφέρον να κρατούν την Παιδεία στα δεσμά της απραξίας και των συντεχνιακών συμφερόντων. Με το νέο νόμο πλαίσιο διασφαλίσαμε την αυτονομία και την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με το νόμο για τα μεταπτυχιακά δημιουργήσαμε νέες προοπτικές εξωστρέφειας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δώσαμε ένα τέλος στο χάος των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Ιδρύσαμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, που λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν διεθνή κόμβο έρευνας και γνώσης.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρω ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι ιδιαίτερα έντονη στους νέους ανθρώπους. Ξέρω ότι οι περισσότεροι από εσάς αγωνιάτε για το αύριο. Για την επαγγελματική σας αποκατάσταση, για τη σταδιοδρομία σας σε ένα περιβάλλον που φαίνεται σήμερα δυσοίωνο, σκοτεινό. Όμως, η επόμενη ημέρα, αργά ή γρήγορα, θα έρθει. Και θα ανήκει σε σας. Σε μας ανήκει η υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα είναι καλύτερη. Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό αποτελεί συνείδηση. Αποτελεί ευθύνη και δέσμευση. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, ακόμη ταχύτερα, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε, μαθαίνοντας ακόμα και από τα δικά μας λάθη. Και θα το κάνουμε, με τη δύναμη που μας δίνετε εσείς. Μη σταματάτε ποτέ να μας κρίνετε. Μη σταματάτε ποτέ να διεκδικείτε το μέλλον που σας αξίζει.

Σας ευχαριστώ.

 

2018-09-25T12:15:44+03:00Ομιλίες|