Ομιλία στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας. Πιστεύω πραγματικά ότι θα συμβάλει στο διάλογο και στο δημιουργικό προβληματισμό, όχι μόνο σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση της απασχόλησης στα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, παρά το ότι αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, η επιφυλακτικότητα ως προς την εξέλιξη της κρίσης παραμένει. Η Κυβέρνηση, από την αρχή σχεδίασε και εφαρμόζει πιστά μέχρι σήμερα, μια ολοκληρωμένη στρατηγική που βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης:

Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική εξισορρόπηση της οικονομίας μας, ώστε να μειωθούν τα κεφάλαια που αναγκάζεται σήμερα η χώρα μας να διαθέτει για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών. Παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιουργεί σήμερα η κρίση, είναι απόφαση της Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τους στόχους που έχει θέσει. Μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, χωρίς εκπτώσεις και παζάρια. Και τούτο όχι μόνο γιατί το επιβάλει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας.

Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Είμαστε αποφασισμένοι να τη διασφαλίσουμε, με υπεύθυνες πολιτικές και γενναίες αποφάσεις. Αποφάσεις, που μπορεί να μην είναι ευχάριστες ή να έχουν πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, είναι όμως αναγκαίες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για όποιον θέλει να υπηρετήσει το καλό του τόπου και όχι το κομματικό του συμφέρον, αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει ξεκάθαρα η Κυβέρνηση, ο δρόμος που ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί. Το δεύτερο βασικό πρόβλημα που δημιούργησε η κρίση αφορά την πραγματική οικονομία. Τα προβλήματα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταφέρθηκαν με ταχείς ρυθμούς στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αντιδρώντας άμεσα απέναντι στους κινδύνους για την πραγματική οικονομία:

• Εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις.

• Θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας παρέχοντας εγγυήσεις και κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έως 28 δις. ευρώ.

• Διευκολύναμε νομοθετικά τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του δανείου τους.

• Παρέχουμε χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν στην πρώτη φάση και στην δεύτερη φάση ήδη έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

• Ενεργοποιήσαμε τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

• Προχωρήσαμε στην προκήρυξη για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 1,05 δις. ευρώ.

• Καταρτίσαμε σχέδια στήριξης κλάδων της οικονομίας που υφίστανται επιπτώσεις από την κρίση, όπως είναι η οικοδομή, ο τουρισμός, οι εξαγωγές, ο αγροτικός τομέας και ο κλάδος αυτοκινήτου. Κλάδων οι οποίοι απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και επηρεάζουν έμμεσα ακόμη περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Όλα τα παραπάνω έγιναν και κυρίως έφεραν αποτέλεσμα.

– Διευκόλυναν τον αγώνα χιλιάδων εταιρειών να επιβιώσουν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον πιστωτικής στενότητας και καταναλωτικής επιβράδυνσης.

– Και κυρίως, βοήθησαν στο να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, που θα είχαν χαθεί αν οι επιχειρήσεις οδηγούνταν σε κλείσιμο.

Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, η ανεργία έχει παρουσιάσει σχετικά περιορισμένη αύξηση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο τρίτος άξονας παρέμβασης αφορά τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, που βρέθηκαν σε δυσκολότερη θέση εξαιτίας της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε υπεύθυνα και στοχευμένα μέτρα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας μας.

• Παρέχουμε έκτακτο επίδομα στήριξης έως και 500 ευρώ σε 1.860.000 μισθωτούς και συνταξιούχους.

• Δίνουμε το ΕΚΑΣ σε 60.000 επιπλέον συνταξιούχους.

• Έχουμε διασφαλίσει πόρους 22 δισ. ευρώ ως το 2013 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.

• Ενισχύουμε το αγροτικό εισόδημα με επιπλέον 500 εκ. ευρώ.

• Στηρίζουμε την τρίτεκνη οικογένεια. Περισσότερες από 200.000 μητέρες με τρία παιδιά λαμβάνουν πλέον πολυτεκνικό επίδομα.

• Αυξήσαμε κατά 63% τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, σε σύγκριση με το 2004.

• Διαθέτουμε 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

• Επιδοτείται το ενοίκιο 120.000 δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

• Χορηγούνται άτοκα δάνεια σε 2.500 πολύτεκνες οικογένειες, ΑμΕΑ και πυρόπληκτους.

• Επιδοτούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

• Αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας. Από 299 ευρώ έφθασε στα 431 ευρώ.

Στον ίδιο άξονα, εντάσσουμε και τις δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε, με ενεργητικές πολιτικές, τις θέσεις εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν ή να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με δράσεις κατάρτισης, επιδότησης εργασίας και ενίσχυσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται συνολικά σε 1.333.000 εργαζόμενους και ανέργους συμπολίτες μας.

Κυρίες και κύριοι,

Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, οφείλουμε να κρατάμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε από τώρα για τις νέες προκλήσεις στον τομέα της απασχόλησης. Οφείλουμε κυρίως να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και παραγωγική. Μια οικονομία που θα ευνοεί τις νέες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οφείλουμε, με διάλογο, υπευθυνότητα και συναίνεση, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικότερο και σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας. Ένα καθεστώς που θα ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους και ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερες τομές και μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεφεύγοντας από τη λογική της στείρας άρνησης, των κατεστημένων συμφερόντων και της μίζερης στασιμότητας. Ο στόχος για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, περνάει μέσα από ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, μακριά από τις αγκυλώσεις του χθες. Ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της οικονομίας της γνώσης και θα παρέχει σε κάθε νέο τα σωστά εφόδια για να σταδιοδρομήσει στην αγορά εργασίας.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έτοιμη να προχωρήσει με γοργά βήματα σε όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα κριθεί από τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την υπεύθυνη στάση όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων. Ο στόχος είναι κοινός και μπορούμε να τον πετύχουμε, μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή είναι η πρόκληση για την ελληνική κοινωνία του αύριο. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2018-09-25T11:04:44+03:00Ομιλίες|