Ομιλία στην Κέρκυρα

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικών επιλογών. Την παράταξη που πάντοτε έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Γιατί εμείς είμαστε η παράταξη που επέλεξε να οδηγήσει την Ελλάδα στο ασφαλές λιμάνι της Ενωμένης Ευρώπης. Όταν οι άλλοι φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Γιατί εμείς είμαστε οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού οράματος. Όταν οι άλλοι σπαταλούσαν το χρόνο τους σε τριτοδρομικές αναζητήσεις. Εμείς είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατική ομαλότητα. Όταν οι άλλοι δίχαζαν τους Έλληνες. Εμείς είμαστε η παράταξη που διεκδίκησε και διασφάλισε 24 δις ευρώ για την Ελλάδα και άλλα 22 δις ευρώ για τους Αγρότες μέχρι το 2013. Όταν οι άλλοι προεξοφλούσαν την αποτυχία μας.

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Μεγάλες επιχειρήσεις καταρρέουν. Εκατομμύρια πολίτες μένουν άνεργοι. Τα ελλείμματα και τα χρέη αυξάνονται. Παντού υπάρχει κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι καθοριστικής σημασίας. Θα κρίνουν αν η Ευρώπη θα βρει και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Θα κρίνουν την πορεία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμο. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε την τόλμη που απαιτούν οι περιστάσεις. Έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Λέμε την αλήθεια. Μιλάμε την γλώσσα της ευθύνης. Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές συνταγές. Τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ λένε ότι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν φταίει η διεθνής κρίση, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν είναι έτσι, τότε:

Γιατί το πρώτο τρίμηνο του 2009 η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν συν 0,3% και στις χώρες της ευρωζώνης η ανάπτυξη ήταν -4,6%; Γιατί η ανεργία στις χώρες της ευρωζώνης αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς από την Ελλάδα; Φέτος στη ζώνη του ευρώ η ανεργία θα φτάσει κοντά στο 10% και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το 2010, στο 11,5%. Ήδη στην Ισπανία καλπάζει με 18,1%, στην Ιρλανδία με 11,1% και με διψήφια ποσοστά σε πολλές άλλες χώρες. Γιατί μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης καταρρέουν και απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους; Γιατί τα πράσινα παπαγαλάκια τη μια μέρα υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία έχει χρεοκοπήσει και την άλλη υπόσχονται παροχές ύψους 11 δις ευρώ; Τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ λένε ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο για να βγει από την κρίση. Ποιο είναι όμως το δικό τους σχέδιο; Ένα λευκό χαρτί. Με μερικές ανεύθυνες υποσχέσεις. Που ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πράξη. Αυτό είναι το δικό τους σχέδιο. Το δικό μας σχέδιο το βλέπουν όλοι οι Έλληνες.

Εμείς πρώτοι:

 • Εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις των Ελλήνων.
 • Στηρίξαμε τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
 • Πήραμε μέτρα στήριξης για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τον τουρισμό, την οικοδομή, τις εξαγωγές.
 • Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης.
 • Στηρίζουμε τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Περιορίζουμε τις κρατικές σπατάλες και καταργούμε μια σειρά από κρατικούς φορείς.
 • Παίρνουμε δύσκολες, αλλά εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις.

Φίλες και φίλοι,

Είναι σαφές ότι τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ λένε ψέματα στους πολίτες. Και όταν δεν λες την αλήθεια, δεν πείθεις κανέναν ότι μπορείς να κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει. Δεν εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά, ούτε στα ίδια τα στελέχη του. Τι εμπιστοσύνη μπορεί να εμπνεύσει ένα κόμμα που υποτιμά τη μνήμη και τη νοημοσύνη των πολιτών; Τολμούν σήμερα να σκανδαλολογούν και να εκτοξεύουν κατηγορίες, με αφορμή την υπόθεση της Siemens, ενώ οι προμήθειες και τα εμβάσματα κυκλοφορούσαν επί της δικής τους διακυβέρνησης. Όχι της δικής μας. Ξεχνούν ότι ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος, το δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη επί της πρωθυπουργίας του, έχει ομολογήσει ότι παραλάμβανε από τη Siemens ποσά για τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν;

Όμως, φίλες και φίλοι, το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε στεναχωρήσει τους πολίτες που μας στηρίζουν. Τους πολίτες που συμμετείχαν στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία, με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή. Και αυτό αποτυπώνεται στη χαμηλή συσπείρωση των οπαδών μας. Αρκεί μια αύξηση της συσπείρωσης για να είμαστε και πάλι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Οι πολίτες όμως δεν δίνουν λευκή εντολή.

 • Απαιτούν αυτοκριτική.
 • Απαιτούν διαφάνεια.
 • Απαιτούν αυτοκάθαρση.
 • Απαιτούν ειλικρίνεια.
 • Απαιτούν υπεύθυνες αποφάσεις, για να βγούμε από την κρίση και να στηρίξουμε τους πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα.
 • Απαιτούν έργα και όχι λόγια.

Έχουν περισσότερες απαιτήσεις από ποτέ. Δεν μπορεί όμως να ισοπεδώνεται το έργο και η προσφορά αυτής της παράταξης. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται ότι υπάρχει ένας ηγέτης, ο Κώστας Καραμανλής. Ένας ηγέτης, ο οποίος ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν έρχεται η ώρα.

Αυτός ο ηγέτης δείχνει το δρόμο της υπευθυνότητας και της προοπτικής.
Αυτός ο ηγέτης έβαλε βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Αυτός ο ηγέτης προώθησε όλες τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες και έβαλε την χώρα στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Αυτός ο ηγέτης διεκδίκησε και διασφάλισε 24 δις ευρώ για την Ανάπτυξη και 22 δις για τους αγρότες ως το 2013.

Και δεν δίστασε να επωμιστεί το κόστος για υποθέσεις που τραυμάτισαν το κύρος και τις αρχές της παράταξης. Δεν δίστασε να πάρει αποφάσεις που διασφάλισαν και διασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολιτών.

Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται το έργο και η προσφορά αυτής της παράταξης, γιατί:

Μαζί πετύχαμε να διπλασιάσουμε τις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ από το 2004 μέχρι και το 2008. Μαζί πετύχαμε να δίνουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς 1,9% ανά έτος, όταν στις άλλες χώρες της ευρωζώνης έδιναν 0,3%. Μαζί υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που γνώρισε ποτέ η χώρα, ύψους 19 δις ευρώ. Ενώ στη δεκαετία 1994 – 2003, το σύνολο των έργων που δημοπρατήθηκαν, μαζί και με τα Ολυμπιακά, έφθανε μόλις τα 10 δισ. ευρώ. Με τα έργα που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιτέλους όλη η Ελλάδα και όχι μόνο η Αθήνα, αποκτά σύγχρονο εθνικό δίκτυο. Ένα οδικό δίκτυο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τρία πρώτα κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «εγκαινίαζαν» κάθε τόσο, αλλά το 2004 μας παρέδωσαν λιγότερο από το μισό έργο. Και μέσα σε πέντε χρόνια, το τελειώσαμε κατασκευάζοντας περισσότερα χιλιόμετρα από όσα είχαν φτιαχτεί όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Μαζί μειώσαμε τους φόρους για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ το ΠΑΣΟΚ, είχε μετατρέψει ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε φορολογικά υποζύγια. Με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, με τα αυθαίρετα αντικειμενικά κριτήρια και τη συνάφεια, είχε «γονατίσει» χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Μαζί δώσαμε και δίνουμε πολλαπλάσιους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους από ποτέ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και μαζί δίνουμε το 82% των κοινοτικών πόρων της νέας περιόδου για την ανάπτυξη και τη στήριξη της περιφέρειας της πατρίδας μας. Απόδειξη της δουλειάς που γίνεται, απόδειξη της ανάπτυξης που πετυχαίνουμε, δεν είναι τα λόγια, αλλά τα έργα. Για παράδειγμα θα σας πω ότι από την πρώτη φάση του νέου επενδυτικού νόμου, στην Κέρκυρα εγκρίθηκαν 45 επενδυτικά σχέδια, των οποίων το συνολικό ύψος επένδυσης ξεπέρασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές τις πρώτες επενδύσεις δημιουργήθηκαν πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας.

Αλλά και στην δεύτερη φάση του επενδυτικού νόμου τα πράγματα εξελίσσονται θετικά. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 16 νέα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία δημιουργούνται περίπου 40 νέες θέσεις εργασίας. Και συνεχίζουμε. Πολλά περισσότερα έχουμε κάνει με την αξιοποίηση των κονδυλίων από την Ευρώπη. Πήραμε το Γ’ ΚΠΣ με απορροφητικότητα 23% το 2004 και το φτάσαμε στο 100%, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας. Ενώ όταν έκλεισε το Β’ ΚΠΣ το 2001, χάσαμε 1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Και επιπλέον, η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει και πρόστιμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης και σπατάλης, που οδήγησε στην επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το γνωστό σε όλους μας Κτηματολόγιο. Γιατί τα λεφτά είχαν πάει αλλού και όχι στο έργο. Τα τελευταία 5 χρόνια, έργα έγιναν και γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έργα γίνονται και εδώ. Στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Ταμείο Συνοχής και τις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες έχουν ενταχθεί 865 μεγάλα και μικρότερα έργα στην Κέρκυρα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 455 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα:

– Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων νήσων της προηγούμενης περιόδου (2000-2006), στο νομό Κερκύρας έχουν ενταχθεί 326 έργα συνολικού προϋπολογισμού 223 εκατ. ευρώ, το 70% των οποίων εντάχθηκαν μετά το 2004.
– Στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2000-2006, στο νομό Κερκύρας έχουν ενταχθεί 472 έργα νομαρχιακά και διανομαρχιακά που αφορούν το νομό, συνολικού προϋπολογισμού 141 εκατ. ευρώ.

• Για την Ανταγωνιστικότητα 74 έργα,
• για την Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 10 έργα,
• για την Αλιεία 28 έργα,
• για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση 65 έργα,
• για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση 101 έργα,
• για οδικούς Άξονες – Λιμένες και για Αστική Ανάπτυξη 3 έργα,
• για Αεροδρόμια – Αστικές Συγκοινωνίες 2 έργα,
• για το Περιβάλλον 12 έργα,
• για τον Πολιτισμό 6 έργα,
• για την Υγεία – Πρόνοια 32έργα και
• για την Κοινωνία της Πληροφορίας 139 έργα.

– Θέλω επίσης να αναφέρω τα αποχετευτικά έργα της Κέρκυρας, προϋπολογισμού άνω των 35 εκατ. ευρώ, στους δήμους Κέρκυρας, Θιναλίων, Παξών, Εσπερίων, Κασσιώπης, Αχιλλείων και τον βιολογικό καθαρισμό στον Πέλεκα.
– Βελτιώνονται οι οδικοί άξονες Κέρκυρας – Παλαιοκαστρίτσας, Μωραΐτικα – Κάβος, Λιβάδι –Ρόπα, Βελονάδες – Σιδάρι και αλλού.
– Προχωρήσαμε έργα σημαντικά για την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, όπως η επανέκθεση της Κινεζικής Πτέρυγας του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, η αποκατάσταση της νησίδας Λαζαρέτο, η αναβάθμιση της περιοχής «Πόρτα Ρεμούντα» στην παλιά πόλη της Κέρκυρας αλλά και της «Εβραϊκής» και των βενετσιάνικων αποθηκών και η δημιουργία μουσείου Αλυκών.
– Φτιάχνουμε σχολικό κέντρο στους Παξούς, στους Κυνοπιάστες, στο δήμο Φαιάκων, στο δήμο Θιναλίων. Δημοτικό σχολείο στους Αργυράδες και το 12ο δημοτικό σχολείο Κερκυραίων. Αλλού κάνουμε προσθήκες αιθουσών και φτιάχνουμε και το κτίριο του τμήματος Ιστορίας και του τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας.
– Έργα στον Λιμένα της Κέρκυρας αλλά και καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη θέση Σπηλιά, στις Μπενίτσες και στην Αλύπα.

Έργα γίνονται και άλλα. Όπως, για παράδειγμα, εκείνα για το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας, η δημιουργία βάσης δεδομένων για επιχειρήσεις, η ψηφιοποίηση γεωγραφικών δεδομένων σε δέκα δήμους αλλά και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για τους άνεργους της Κέρκυρας με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ.

Αλλά και για το άμεσο μέλλον, από το ΕΣΠΑ, η Κέρκυρα θα δεχτεί έργα συνολικού ύψους πάνω από 370 εκατ. ευρώ. Αλλά ας σταματήσουμε τον κατάλογο εδώ. Εσείς που ζείτε στην Κέρκυρα τα ξέρετε καλύτερα από όλους.

Φίλες και φίλοι,

Οι ευρωεκλογές που έρχονται είναι σημαντικές για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ψήφος δεν έχει αξία. Στο επόμενο διάστημα θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη, που θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας και τη ζωή όλων μας.

Κρίσιμες αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. Κρίσιμες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την εθνική νομοθεσία κάθε κράτους – μέλους. Κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των περιφερειακών ανισοτήτων, του ψηφιακού χάσματος, της παράνομης μετανάστευσης. Στα επόμενα χρόνια θα κριθούν μια σειρά από ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Το μέλλον των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων μετά το 2013. Η διαβούλευση γύρω από τη διαμόρφωση όρων δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης ανοικτών υποθέσεων, όπως της ονομασίας των Σκοπίων και της σχέσης τους με την Ε.Ε.

Η επίλυση του Κυπριακού.

Ο σεβασμός και η υλοποίηση από την Τουρκία των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει τα πλαίσια των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επιλογή μας έχει ιδιαίτερη σημασία. Αφορά κάθε Έλληνα πολίτη. Αφορά τα εθνικά και ατομικά μας συμφέροντα. Όσο πιο ισχυρή είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες έχουμε για να προωθήσουμε τις θέσεις μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κανείς δεν πρέπει να λείπει από αυτές τις εκλογές. Η ψήφος σου έχει αξία. Για εσένα και την Ελλάδα.

Φίλες και Φίλοι,

Κάναμε μαζί πολλές και δύσκολες διαδρομές. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Κάναμε σημαντικό έργο για τον Τόπο μας. Προωθήσαμε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στην οικονομία. Στην Παιδεία. Στη στήριξη της περιφέρειας. Και έχουμε ακόμα μπροστά μας να πάρουμε δύσκολες, αλλά εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις. Αποφάσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα δώσουν σιγουριά και προοπτική για το τόπο. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρες. Λαϊκισμός ή υπευθυνότητα. Ανεύθυνες υποσχέσεις ή υπεύθυνες αποφάσεις. Όχι σε όλα ή Εθνική Συνεννόηση. Μπροστά στα διακυβεύματα αυτά, δεν μπορεί να υπάρχει αποστασιοποίηση ούτε δεύτερη σκέψη. Λέμε ένα μεγάλο όχι στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Επιλέγουμε το δρόμο της ευθύνης. Και το δρόμο αυτό δεν τον παζαρεύουμε. Δεν τον αλλάζουμε. Μπροστά στην οικονομική κρίση, απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μας ενώνουν περισσότερα απ΄ όσα μας χωρίζουν. Μας ενώνει πάνω από όλα η αγάπη για την πατρίδα.

Στις 7 Ιουνίου θα είμαστε όλοι παρόντες.

Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Επιλέγουμε συνειδητά. Επιλέγουμε πολιτική υπευθυνότητα. Επιλέγουμε σταθερότητα. Επιλέγουμε περισσότερη Ευρώπη. Επιλέγουμε την Ελλάδα της Ευρώπης. Προχωράμε μπροστά με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή.

Σας ευχαριστώ.

 

2018-09-25T11:51:12+03:00Ομιλίες|