Ομιλία στην Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΕ

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας να μιλήσω στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Ενός οργανισμού που συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της οικονομικής γνώσης και στην εφαρμογή της από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η γνώση είναι αυτή που κινεί τα νήματα της ανάπτυξης στη νέα, παγκοσμιοποιημένη εποχή μας. Είναι αυτή που, ειδικά σήμερα, μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστική θέση και τις προοπτικές κάθε οικονομίας, απέναντι στις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς κρίσης. Είναι κυρίως αυτή που μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο, απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη μέρα.

Κυρίες και κύριοι,

Η οικονομική θύελλα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Επηρεάζει όλων των ειδών τις οικονομικές δραστηριότητες. Επεκτείνεται και στις κοινωνικές δομές και δημιουργεί πιέσεις σε πολλές κοινωνικές ομάδες, ιδίως τις οικονομικά ασθενέστερες. Η ανεργία είναι σήμερα σε φάση παγκόσμιας έκρηξης. Στην Ευρώπη έχει πλήξει, έως τώρα, πάνω από 4 εκατ. ανθρώπους και 8 εκατ. επιπλέον άνεργοι αναμένεται να προστεθούν μέχρι το 2010. Σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία και η Ισπανία, καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών. Την ίδια ώρα, τα δημόσια οικονομικά όλων των χωρών χειροτερεύουν. Το έλλειμμα προβλέπεται να φθάσει στην Ευρωζώνη στο 5,3% του ΑΕΠ, στην Ισπανία στο 8,6%, στη Γαλλία στο 6,6%, στην Πορτογαλία στο 6,5%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, με την ευρωζώνη να βυθίζεται σε ύφεση της τάξης του – 4%. Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2009, η Γερμανία παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -6,9%, η Ιταλία -5,9% και η Βρετανία – 4,1%. Δεν είναι τυχαίο, ότι κάθε νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι χειρότερη από την προηγούμενη, για όλες σχεδόν τις χώρες και για όλους σχεδόν τους οικονομικούς δείκτες.

Η διεθνής κρίση, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζει και την Ελλάδα:

• Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά. Στο πρώτο πάντως τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο + 0,3%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης κατρακύλησε στο – 4,6%. Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», εκτός από την Κύπρο, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Αυστρία, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -2,9%.

Όμως, παρά το ότι η ανάπτυξη διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους εταίρους μας, τα σημάδια της επιβράδυνσης είναι ορατά και στην Ελλάδα.

• Τα δημόσια έσοδα περιορίζονται, λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
• Δημιουργούνται ταυτόχρονα νέες ανάγκες, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, απέναντι στην κρίση.

Σήμερα βρισκόμαστε και εμείς στο μέσο αυτής της πρωτοφανούς καταιγίδας. Η κρίση είναι εδώ και τίποτα δεν είναι όπως πριν. Όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Αντιμετωπίζουμε, όπως όλη η Ευρώπη, μια ακραία κατάσταση και οφείλουμε να αντιδράσουμε ανάλογα. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, διαθέτει σήμερα περιορισμένες δυνατότητες άσκησης επεκτατικών πολιτικών για την αναθέρμανση της οικονομίας της. Κι αυτό γιατί – επίσης σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης – επιβαρύνεται από ένα διαχρονικά υψηλό δημόσιο χρέος και ένα σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία 5 χρόνια στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα συνδυάστηκαν ταυτόχρονα με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας. Δεν ήταν όμως αρκετή για να αντιμετωπίσει ένα χρέος, που το Μάρτιο του 2004, ήταν κοντά στο 100% του εθνικού μας ΑΕΠ. Αντίστοιχα, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από το 2004 έως σήμερα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σημαντική αναπτυξιακή δυναμική. Μια δυναμική που στηρίζει τις αντοχές της οικονομίας μας απέναντι στην κρίση και την ύφεση. Δεν ήταν ωστόσο δυνατόν να καταπολεμηθεί το σύνολο των διαρθρωτικών αδυναμιών, που ευθύνονται για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και που έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ανέδειξε, με αρκετά επώδυνο τρόπο, η παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Και αυτή η πραγματικότητα καθορίζει σήμερα τις προτεραιότητες της πολιτικής μας. Όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας μας.

Το σχέδιο που εφαρμόζουμε, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Ο πρώτος είναι η μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% ως το 2010. Και αυτό δεν μας το επιβάλλει απλώς η συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ. Μας το επιβάλλει κυρίως η ανάγκη να περιορίσουμε το χρέος, να βελτιώσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και να εξοικονομήσουμε πόρους προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ήδη, για το σκοπό αυτό, έχουμε θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα, όπως:

o Την εφαρμογή μιας δυσάρεστης αλλά αναγκαίας εισοδηματικής πολιτικής
o Τον περιορισμό κατά 10% των ελαστικών δαπανών όλων των υπουργείων
o Τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας
o Τον αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες των ΟΤΑ, των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων
o Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος προμηθειών στο χώρο της Υγείας
o Την εφαρμογή νέων συστημάτων και τεχνολογιών για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης
o Τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής για την καταβολή όλων των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων
o Την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης του ΟΣΕ μετά την επιτυχημένη αποκρατικοποίηση της 0λυμπιακής.

Ταυτόχρονα, έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Εφαρμόζονται νέα συστήματα για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, ενώ αξιοποιείται η τεχνογνωσία της αγοράς, με στόχο να προχωρήσει αποτελεσματικότερα η είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών προς το δημόσιο. Βεβαίως δεν σας κρύβω, ότι κάθε φορά που η Πολιτεία λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζει αντιδράσεις και επικρίσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Ο στόχος μας είναι κυνηγήσουμε τους «καρχαρίες» της φοροδιαφυγής και να περιορίσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την πιο σύγχρονη μορφή κοινωνικής αδικίας, που είναι η φοροδιαφυγή.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, στα όρια που επιτρέπουν οι δυνατότητες της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση:

o η Κυβέρνηση ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εγγυήθηκαν τις καταθέσεις των πολιτών, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
o Θέσαμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με σκοπό τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων
o Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, εφαρμόζουμε προγράμματα για την παροχή χαμηλότοκων δανείων, συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, σε 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
o Ανακοινώσαμε μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη κλάδων με κρίσιμη συμμετοχή στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, η οικοδομή και η αγορά του αυτοκινήτου.

Τρίτη και εξίσου σημαντική προτεραιότητα, είναι η στήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα, με μέτρα όπως:

o Η διάθεση 450 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, σε δράσεις όπως η καταβολή του Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ.
o Η παροχή έκτακτου επιδόματος στήριξης έως και 500 ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για το 2009.
o Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης
o Η επιδότηση, μέσω του ΟΑΕΔ, 200.000 νέων θέσεων εργασίας.
o Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους, για δράσεις κατάρτισης, επιδότησης εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι,

Με το σχέδιο που συνοπτικά σας περιέγραψα, η Κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία και παράλληλα να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Είναι ένα σχέδιο υπεύθυνο και ρεαλιστικό. Ένα σχέδιο που απαντά στα δεδομένα του διεθνούς περιβάλλοντος, με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή άλλη επιλογή από το να πετύχουμε τους στόχους μας. Γι’ αυτό και αξιολογούμε διαρκώς τα αποτελέσματα των μέτρων που εφαρμόζονται. Τον Ιούνιο, όταν θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα από το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα αποτιμήσουμε την κατάσταση και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές.

Στο σημείο αυτό όμως, θέλω να τονίσω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, δεν είναι μόνο λογιστικό, αλλά πρώτα και πάνω από όλα διαρθρωτικό. Είναι οι δομικές αδυναμίες που υπονομεύουν την αναπτυξιακή της δυναμική και συμβάλλουν στην παραγωγή των ελλειμμάτων. Και αυτές τις αδυναμίες, δεν τις δημιούργησε η κρίση. Η κρίση απλώς τις έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε τις διαστάσεις τους. Είναι πλέον η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε άμεσα σε βαθιές αλλαγές. Αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, σε μια βιώσιμη, αυτοτροφοδοτούμενη και δυναμική ανάπτυξη.

Αυτό είναι το κρισιμότερο στοίχημα για τη χώρα μας στο επόμενο διάστημα. Ένα στοίχημα που εναρμονίζεται με τους στόχους και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Στρατηγική της Λισσαβόνας, αποτελεί τη θεσμική αποτύπωση του ευρωπαϊκού ζητούμενου για ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι παράλληλα ένας «χάρτης» με τις προτεραιότητες και τις βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες πρέπει να κινηθούμε για να φθάσουμε σ’ αυτούς τους στόχους.

Υπενθυμίζω ότι η Στρατηγική της Λισσαβόνας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, στον οικονομικό πυλώνα, που πρέπει να προετοιμάσει τη μετάβαση προς μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τη συνεχή προσαρμογή στις εξελίξεις της κοινωνίας της πληροφορίας και στις προσπάθειες για καλύτερη διασύνδεση των τομέων έρευνας και ανάπτυξης. Δεύτερον, στον κοινωνικό πυλώνα, που οδηγεί στον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού μοντέλου, μέσω των επενδύσεων σε ανθρώπινους πόρους και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Με έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, με τον σχεδιασμό και εφαρμογή μιας ενεργής πολιτικής απασχόλησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση όλων στην οικονομία της γνώσης.

Τρίτον, στον περιβαλλοντικό πυλώνα, ο οποίος προστέθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο του 2001 και ο οποίος εστιάζει στο ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να διαχωρίζεται από τη χρήση των φυσικών πόρων. Είναι προφανές, ότι διαδικασία της Λισσαβόνας οδηγεί στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θέτει τις αναγκαίες προτεραιότητες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Είναι αλήθεια, ότι τα αποτελέσματα από την πρώτη πενταετία εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, δηλαδή από το 2000 ως το 2005, κρίθηκαν μέτρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάποιοι μίλησαν για υπερβολικά φιλόδοξους στόχους. Κάποιοι μίλησαν για αριθμητικούς δείκτες που αποπροσανατόλισαν τα κράτη μέλη από την ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων. Το βέβαιο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Ενώ όμως για πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες, η στρατηγική της Λισσαβόνας σήμαινε μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων, στην Ελλάδα δεν είχε συντελεστεί ούτε η πρώτη. Στη δεκαετία που προηγήθηκε της ένταξής μας στην ΟΝΕ και στα χρόνια αμέσως μετά, δεν προχώρησε καμία σοβαρή διαρθρωτική αλλαγή, η οποία να προετοιμάσει τη χώρα μας για τον ανταγωνισμό τον οποίο θα αντιμετώπιζε. Η τακτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας, ήταν αυτή της λογιστικής συμμόρφωσης με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χωρίς όμως να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά στην πρώτη τριετία εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβόνας χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μάλιστα σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία σημείωνε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η κυβέρνησή μας, από το 2004 οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, υιοθέτησε πλήρως τις βασικές κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και προσπάθησε αμέσως να θέσει σε εφαρμογή μέτρα που συνάδουν με αυτήν. Το ζήτημα για εμάς δεν ήταν η υποταγή στα ευρωπαϊκά κελεύσματα, αλλά η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ευκαιριών που οδηγούν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Τα διαρθρωτικά προβλήματα που υπονομεύουν τις προοπτικές της Ελλάδας δεν περιορίζονται στην οικονομία. Επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνία, την κοινωνική συνοχή. Γι αυτούς τους λόγους ξεκινήσαμε αμέσως μια μεγάλη προσπάθεια ανατροπής των πάγιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

o Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Και συνεχίζουμε με περαιτέρω σταδιακή μείωση, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ως το 2014.
o Προωθήσαμε σειρά ρυθμίσεων για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
o Σχεδιάσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο, μέσω του οποίου ενισχύονται σήμερα περισσότερες από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.
o Θεσμοθετήσαμε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω του οποίου προχωρούν σήμερα επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από ιδιωτικά κεφάλαια, για τη δημιουργία 327 κοινωνικών υποδομών.
o Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, που σήμερα ολοκληρώνεται με την αξιοποίηση του 100% των πόρων
o Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια την Ψηφιακή Στρατηγική, για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στην καθημερινότητα των πολιτών. Ήδη η διείσδυση του γρήγορου Internet στον πληθυσμό έχει φθάσει σήμερα στο 13,4% όταν το Μάρτιο του 2004, έφθανε μόλις το 0,1%.
o Σχεδιάσαμε το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων, με συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχους, απόλυτα εναρμονισμένους με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.
o Υλοποιούμε, για πρώτη φορά, πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ύψους 631 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας τουλάχιστον κατά 25%. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ, με στόχο τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών.
o Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεγάλων έργων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 19 δισ. ευρώ. Τριπλασιάζουμε τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας και αναβαθμίζουμε τις υποδομές σε λιμάνια και αεροδρόμια.
o Ολοκληρώνουμε τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Μια μεταρρύθμιση που ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναβαθμίζει την ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.
o Προχωρά το Εθνικό Κτηματολόγιο, που σε διάστημα δύο ετών θα έχει καλύψει τα 2/3 της χώρας.
o Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται μέσα στους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο.
o Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς.
o Παρουσιάσαμε το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής και καταρτίζουμε αντίστοιχα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και το Βόλο.
o Κάναμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και συγκρουστήκαμε με όσους έχουν συμφέρον να κρατούν την Παιδεία στα δεσμά της απραξίας και των συντεχνιακών συμφερόντων. Με το νέο νόμο πλαίσιο διασφαλίσαμε την αυτονομία και την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με το νόμο για τα μεταπτυχιακά δημιουργήσαμε νέες προοπτικές εξωστρέφειας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δώσαμε ένα τέλος στο χάος των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Ιδρύσαμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, που λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν διεθνή κόμβο έρευνας και γνώσης.
o Επενδύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τη θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, με τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.

Ωστόσο, όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, τα βήματα που έγιναν ως τώρα δεν αρκούν. Και αυτό δεν το λέμε πλέον μόνο εμείς. Το επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα και οι πρόσθετες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία απέναντι στην κρίση. Τώρα είναι η ώρα για τις βαθιές δομικές αλλαγές, που μέχρι πρότινος η χώρα μας δεν είχε τολμήσει. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να χάσουμε ούτε μια μέρα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οφείλουμε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Γιατί διαφορετικά, με το τέλος της κρίσης, θα βρεθούμε σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση, απέναντι στους ανταγωνιστές μας. Οφείλουμε επιτέλους να μάθουμε να στηριζόμαστε στην παραγωγή ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων και όχι στην κατανάλωση και στο δανεισμό. Αν θέλουμε να έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, οφείλουμε να διορθώσουμε τις χρόνιες διαρθρωτικές μας αδυναμίες. Στο κράτος. Στην αγορά. Στην παιδεία. Στις επιχειρήσεις. Στην έρευνα και την τεχνολογία. Εύκολες και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο δρόμος της ευθύνης και των τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών.

Αλλά η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα. Δεν αρκούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για να ανατρέψουν την συσσωρευμένη υστέρηση δεκαετιών. Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης από όλους. Από τις επιχειρήσεις, από τους κοινωνικούς φορείς, από την επιστημονική κοινότητα, από τους εργαζόμενους, από όλους τους πολίτες. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στις ανεύθυνες φωνές. Σε εκείνους που καταστροφολογούν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τις απώλειες της κρίσης και να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για την καινούργια εποχή της ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο και είναι αποφασισμένη να τον ακολουθήσει.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2018-09-25T12:06:16+03:00Ομιλίες|