Ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 4 Οκτωβρίου συγκρούσθηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικές προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριζε με ειλικρίνεια ότι:

 • Για να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος χρειάζονται δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
 • Για να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία και πάλι σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, τολμήσαμε και καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με 23 συγκεκριμένες πολιτικές. Ένα σχέδιο που μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4,8 δισ. ευρώ το 2010 και κατά 5,14 δισ. ευρώ το 2011. Λέω τουλάχιστον, γιατί υπήρχαν και προτάσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να κοστολογηθούν με ακρίβεια. Για πρώτη φορά, ένα κόμμα εξουσίας ζήτησε ψήφο, προκειμένου να εφαρμόσει μια δύσκολη, αλλά εθνικά αναγκαία πολιτική. Αυτή ήταν η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Πρόταση για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι. Και ό,τι είπαμε πριν τις εκλογές, το λέμε και τώρα.

Η πρόταση, αντιθέτως, του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι:

 • Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο που, σε βάθος τετραετίας, απαιτεί τουλάχιστον 10,7 δισ. ευρώ.
 • Δεν πρότεινε ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο, παρ’ όλο που η κυρία Κατσέλη είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα κλείσει το 2009 τουλάχιστον στο 8%.
 • Κάθε φορά που ρωτούσαν τον κ. Παπανδρέου που θα βρει τα λεφτά, αυτός μονότονα υποστήριζε: «Λεφτά υπάρχουν. Η πολιτική βούληση απουσιάζει».

Σήμερα, μερικές μέρες μετά, έχουμε μπροστά μας ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο σιγά – σιγά επιχειρεί να πάρει απόσταση από όλα αυτά τα ευχάριστα που υποσχόταν.

Ό,τι ανεύθυνο όμως λέγατε πριν τις εκλογές, θα το βρείτε μπροστά σας.

Το βρίσκετε ήδη στο Λιμάνι του Πειραιά. Όπου εκτέθηκε τη χώρα διεθνώς. Γιατί; Για να χαϊδέψετε τα αυτιά μιας χούφτας βολεμένων συνδικαλιστών.

Βλέπουμε σήμερα την κυβέρνηση, αντί να έχει σηκώσει τα μανίκια και να κάνει ότι είναι δυνατό για να περιορίσει το έλλειμμα, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το φουσκώσει, για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους.

Βλέπουμε σήμερα μια κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν θα έκανε κανένας οικογενειάρχης. Να μεταθέτει πολιτικές που ενισχύουν τα έσοδα για το επόμενο έτος και να επιταχύνει πολιτικές που αυξάνουν τις δαπάνες φέτος. Γιατί να μετατεθεί χρονικά η είσπραξη τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων; Γιατί να μετατεθεί χρονικά ο διαγωνισμός για το Ξυστό. Πάνω από 600 εκατ. ευρώ μπορεί να εισπράξει το κράτος μέχρι το τέλος του 2009. Γιατί να μετατεθεί χρονικά η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009 και τα νέα τέλη κυκλοφορίας; Γιατί δεν έχει κατά απόλυτη προτεραιότητα ενεργοποιηθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η Υ.Π.Ε.Ε.; Και γιατί θα πρέπει μια σειρά από δαπάνες να πληρωθούν όλες τώρα, τη στιγμή που λόγω της κρίσεως τα έσοδα υστερούν τραγικά και όχι σταδιακά, όπως θα έκανε κάθε καλός νοικοκύρης;

Γιατί σας εξυπηρετεί να εμφανίσετε φέτος το έλλειμμα υψηλότερο και για μικροπολιτικούς λόγους και για να μας πείτε του χρόνου ότι τάχα πετύχατε μεγάλη μείωση.

Δικαίωμα σας, αλλά και δική σας ευθύνη.

Δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια με το έλλειμμα, όταν η χώρα πληρώνει περισσότερα χρήματα για τόκους απ’ ότι για την εκπαίδευση των παιδιών μας και για την υγεία όλων μας. Κι όσοι το κάνουν θα το βρουν μπροστά τους. Και από τις αγορές και από την Ε.Ε. που θα απαιτεί περισσότερα και σκληρότερα μέτρα. Μέτρα που θα τα πληρώσουμε όλοι. Και τότε η ευθύνη θα είναι όλη δική σας.

Κυρίες και κύριοι:

Σκοπός μας δεν είναι μόνο να ασκήσουμε κριτική. Αντίθετα, θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές αποφάσεις πάρει αυτή η κυβέρνηση.

Στηρίζουμε τις αποφάσεις σας για τα κρατικά αυτοκίνητα. Και εγώ προσωπικά, ακόμη περισσότερο. Γιατί ο ίδιος εισηγήθηκα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες του δημοσίου με leasing, ειδικά για αυτοκίνητα και Η/Υ.

Θα στηρίξουμε πολιτικές, τις οποίες ξεκινήσαμε και ευχόμαστε να ολοκληρώσετε το συντομότερο δυνατόν. Πολιτικές όπως:

 • Η εφαρμογή του νόμου για τη δημιουργία ενιαίας αρχής για την καταβολή των μισθών σε όλους τους υπαλλήλους.
 • Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων.
 • Το νέο σύστημα είσπραξης των βεβαιωθέντων χρεών, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της αγοράς.
 • Η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Ήδη, το πρώτο 9μηνο του 2009, τα εκτιμώμενα έσοδα από πάσης φύσεως πρόστιμα είναι αυξημένα κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
 • Η αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού, με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού προγραμμάτων.
 • Η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΥΠΟΙΟ με τα λογιστήρια των εταιρειών, προκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις τιμολογίων και αποδείξεων σε πραγματικό χρόνο.
 • Η εφαρμογή προγράμματος παροχής εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξαιτίας της κρίσης.
 • Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Η Ελλάδα είναι σήμερα 5η σε απορρόφηση από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και εύχομαι επί των ημερών σας να πάμε ακόμα καλύτερα.
 • Η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου, που ενισχύει πάνω από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.
 • Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που αφορούν ένα σύνολο 52 εγκεκριμένων έργων, ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
 • Η δημιουργία μιας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW, που θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.
 • Η απελευθέρωση των υπηρεσιών, με ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία.

Κυρίες και κύριοι:

Σήμερα μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση. Η Γαλλία έχει έλλειμμα 8,2%, η Γερμανία 5%, η Ιρλανδία 12%, η Ισπανία 8.6%. Και όλες θέλουν περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματα τους. Αυτό το χρόνο δικαιούται και η Ελλάδα.

Βεβαίως, το είπα πριν τις εκλογές, το λέω και σήμερα: Τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν πολύ απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά σας. Η ευθύνη όμως είναι πλέον δική σας. Κι αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχετε στο έργο σας. Επαναλαμβάνω: για κάθε πολιτική, για την οποία δουλέψαμε σκληρά όλους αυτούς τους μήνες και που είστε διατεθειμένοι να κάνετε πράξη, θα έχετε και τη βοήθειά μας.

Έχω όμως τη βαθιά πεποίθηση ότι είπατε συνειδητά ψέματα στους πολίτες. Και ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσετε, καμία σχέση δεν θα έχουν με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Γι’ αυτό και θα καταψηφίσω τις προγραμματικές σας δηλώσεις.

2018-09-25T16:55:20+03:00Ομιλίες_Βουλή|