Ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρώτο στο οποίο χρειάζεται να συμφωνήσουμε τούτη την ώρα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Χαίρομαι που ακούω ότι πολλοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας συμφωνούν με την άποψη αυτή και πιστεύω ότι το θέμα αυτό πρέπει να θεωρείται λήξαν. Η Βουλή όμως έχει την ιστορική ευθύνη αυτή τη στιγμή να άρει το ερωτηματικό που έθεσε πάνω από τη χώρα ο πρωθυπουργός με την αχαρακτήριστη απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα. Το αν θα είμαστε μέλος της ευρωζώνης ή όχι. Ο κ. Παπανδρέου έσπασε την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει η ίδια η Ευρώπη για την ενότητα της ευρωζώνης. Δεν εξετάζω τα κίνητρα. Δεν είναι της ώρας. Το θέμα είναι ότι αποδείχθηκε όχι μόνο ακατάλληλος αλλά και επικίνδυνος και πρέπει άμεσα να παραιτηθεί.

Ειλικρινά αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά ή ακόμη και συναισθηματικά ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα τώρα για τέτοιου είδους αναστολές. Προέχει η σωτηρία και η επιβίωση της πατρίδας. Φτάνουν πια οι μπλόφες, οι ζαριές, οι εκβιασμοί και οι δήθεν απειλές. Δεν έχουμε το χρόνο ούτε τα περιθώρια για τέτοιες τυχοδιωκτικές κινήσεις. Η Ελλάδα δεν αξίζει το διεθνή διασυρμό που υφίσταται τα τελευταία 24ωρα. Η χθεσινοβραδυνή εικόνα από τις Κάννες αποτελεί εθνική ντροπή και δεν μας αξίζει. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου να μετατρέπει το προσωπικό του αδιέξοδο σε αδιέξοδο για τη χώρα. Δεν έχει δικαίωμα να υπονομεύει τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού και να ακυρώνει τις θυσίες του. Δεν έχει δικαίωμα να δίνει τα όπλα σε όσους μας θέλουν εκτός ευρώ να πυροβολούν την Ελλάδα. Και βέβαια δεν έχει δικαίωμα να λέει ψέματα ότι τάχα είχε ενημερώσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το δημοψήφισμα ενώ αποδείχθηκε ότι δεν το είχε κάνει. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τις τρεις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες ολοκλήρωσαν το έργο του διασυρμού και της ταπείνωσης της χώρας, που οι ίδιοι ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Πρώτα δυσφήμισαν σε όλη την υφήλιο την Ελλάδα ως «διεφθαρμένη» και αναξιόπιστη. Μετά σύρθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση σε ένα λανθασμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εκβίαζαν ανά τρίμηνο τη Βουλή και τους πολίτες, με την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Και τώρα εξαγγέλλουν δημοψήφισμα, ανοίγοντας ένα ζήτημα που δεν είχε τεθεί από κανέναν, αυτό της παραμονής στην ευρωζώνη. Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα αποκαταστήσει στοιχειώδη αξιοπιστία ενώπιον των εταίρων μας. Και ο κ. Παπανδρέου απέδειξε ότι δεν είναι απλώς ανεπαρκής για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Απέδειξε ότι είναι άκρως επικίνδυνος. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγει. Άμεσα. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει πολιτικά παιχνίδια με το μέλλον ενός λαού.

Και ο μεν πρωθυπουργός και το στενό του περιβάλλον έχουν τους λόγους τους να επιμένουν. Έχουν γαντζωθεί στην εξουσία και δεν θέλουν να φύγουν. Το κόμμα του ΠΑΣΟΚ όμως, οι έντιμοι και υπεύθυνοι βουλευτές μπορούν να ανεχθούν αυτήν την κατάσταση και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν τον πρωθυπουργό και σε αυτήν την κυβέρνηση; Πάνω από την καρέκλα του κ. Παπανδρέου και πάνω από οποιαδήποτε καρέκλα,  υπάρχει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό το εθνικό συμφέρον καλούνται σήμερα όλοι οι βουλευτές, αλλά κυρίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προασπίσουν. Με την ψήφο τους.

2018-09-25T16:32:03+03:00Ομιλίες_Βουλή|