Ομιλία στη Γλυφάδα

Φίλες και φίλοι,

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Μαζί με τους πολίτες που στηρίζουν την παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των ιστορικών επιλογών.

Την παράταξη που έβαζε και βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Γιατί εμείς είμαστε η παράταξη που επέλεξε να οδηγήσει την Ελλάδα στο ασφαλές λιμάνι της Ενωμένης Ευρώπης. Όταν οι άλλοι φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Γιατί εμείς είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και την δημοκρατική ομαλότητα. Όταν οι άλλοι δίχαζαν τους Έλληνες. Εμείς είμαστε η παράταξη που διεκδίκησε και διασφάλισε 24 δις ευρώ για την Ελλάδα και άλλα 22 δις ευρώ για τους Αγρότες μέχρι το 2013. Όταν οι άλλοι προεξοφλούσαν την αποτυχία μας. Εμείς είμαστε η παράταξη που όταν ξεκίνησε η κρίση πήραμε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις. Όταν οι άλλοι ακόμα δεν είχαν αντιληφθεί ούτε το μέγεθος ούτε την έκταση της πιο μεγάλη κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Φίλες και φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει σπείρει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σε όλους τους λαούς του πλανήτη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο… Το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 4%. Στην Γερμανία κατά 5%. Το μέσο έλλειμμα εκτοξεύεται στο 6%. Στην Ιρλανδία στο 12%. Η ανεργία φθάνει σε δραματικά επίπεδα. Στην Ισπανία ξεπερνά το 17%. Η κρίση αγγίζει έστω και με καθυστέρηση, και την πατρίδα μας. Μειώθηκαν εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης τα έσοδα μας από τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Περιορίσθηκε η ζήτηση, η παραγωγή, οι εξαγωγές, το εμπόριο, η κατασκευαστική δραστηριότητα. Επηρεάστηκαν τα οικονομικά των οικογενειών και των επιχειρήσεων. Τα έσοδα του δημοσίου έμεινα στάσιμα την ώρα που λόγω της κρίσης μειώθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων κατά 15%, των αυτοκινήτων κατά 22%, της οικοδομής κατά 22%, ενώ οι ανάγκες για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας αυξήθηκαν.

Η κρίση και το μεγάλο δημόσιο χρέος – το οποίο κουβαλάμε από το παρελθόν, αφού μόνο για τόκους πληρώνουμε 12 δις ευρώ κάθε χρόνο – επιβάλλουν στη χώρα να λάβει κρίσιμες και εθνικά αναγκαίες αποφάσεις. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται μια κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ομοψυχία. Κι αυτό δεν μπορούσε να υπάρξει, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, παίζοντας με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η ανεύθυνη στάση θα έσερνε τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που θα ήταν καταστροφική για τον τόπο. Πώς να προχωρήσουν οι αναγκαίες αποφάσεις για την οικονομία, όταν το πολιτικό κλίμα βράζει, όταν υποκινούνται κάθε είδους υπερβολικές διεκδικήσεις και εκβιασμοί. Όταν δημιουργούνται εντάσεις και αναστάτωση στην κοινωνία;

Το πολιτικό τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Μπροστά μας υπάρχουν δύο δύσκολα χρόνια. Πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες του δημοσίου. Πρέπει να κερδίσουμε την μάχη με τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να προχωρήσουμε στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μια μέρα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αναλωθούμε σε δοκιμές και περιπέτειες. Όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένες και υπεύθυνες προτάσεις. Οι αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα ξεκάθαρο και ειλικρινές μήνυμα.

Σας είπε όμως όλη την αλήθεια. Προτίμησε να είναι δυσάρεστος αλλά ειλικρινής κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε προεκλογική περίοδο.

Αναγνώρισε τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Ανέλαβε όμως την ευθύνη και σας παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια και σιγουριά σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης. Αν σήμερα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερες μέρες αύριο. Αν αντιθέτως δειλιάσουμε και μεταθέσουμε τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον, τότε το κόστος θα είναι δυσανάλογα υψηλό για όλους τους Έλληνες. Οι πολίτες πρέπει και οφείλουν να αποφασίσουν: Θέλουν να αντιμετωπίσουμε την κρίση με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή ή με τον Γιώργο Παπανδρέου; Θέλουν να εμπιστευτούν τον Κώστα Καραμανλή, που τους λέει την αλήθεια και μιλάει για δύσκολες αλλά εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις, ή τον Γιώργο Παπανδρέου, που ενώ μιλάει για χρεοκοπία της εθνικής μας οικονομίας, μοιράζει υποσχέσεις δεξιά και αριστερά; Τα διλλήματα αυτά γίνονται την ώρα αυτή επίκαιρα και απλά. Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση; Ποιος μπορεί να βάλει γερά θεμέλια στην οικονομία; Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν πολιτικές και Πρωθυπουργό. Καλούνται να αποφασίσουν για μέλλον της πατρίδας μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αυτή την περίοδο να πείσει τους Έλληνες ότι, για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά φταίει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αν είναι έτσι, τότε μπορούν να μας εξηγήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ… Γιατί η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη κοντά στο μηδέν και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μείον 4%; Γιατί η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και βέβαια πολύ χαμηλότερη από το 11,4% ανεργία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσε στις αρχές του 2004; Τότε που δεν υπήρχε κρίση και η παγκόσμια οικονομία είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Γιατί η Ελλάδα θα έχει χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και βέβαια χαμηλότερο από το 7,4% έλλειμμα που μας παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Καλή η προπαγάνδα, αλλά καλύτερη η αλήθεια. Στα έξι χρόνια που πέρασαν κάναμε σημαντικό έργο. Η χώρα αναπτύχθηκε με διπλάσιους ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία μειώθηκε σημαντικά. Τα εισοδήματα των Ελλήνων βελτιώθηκαν. Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος περιορίσθηκε. Το ΠΑΣΟΚ ήταν είκοσι ολόκληρα χρόνια κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή, η οποία μέσα σε 5,5 χρόνια πέτυχε:

• Να θεμελιώσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εθνικών οδικών έργων. Που δημιουργεί σχεδόν 1.500 νέα χιλιόμετρα δρόμων. Την Ιόνια Οδό, την Ανατολική και Βορειοδυτική Οδό Πελοποννήσου, τον Οδικό Άξονα Κεντρικής Ελλάδας, τον Κεντρικό Οδικό Άξονα Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας. Έργα που βγάζουν την Περιφέρεια από την απομόνωση.

Αυτή η Κυβέρνηση, πέτυχε…

• Να κατασκευάσει το μεγαλύτερο και το πιο δύσκολο κομμάτι της Εγνατίας και να την παραδώσει στην κυκλοφορία.

• Να μετατρέψει το φονικό πέταλο στο Μαλιακό, σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

• Να μεγαλώνει το Μετρό της Αθήνας προς όλες τις κατευθύνσεις. Με δέκα νέους σταθμούς που θα εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Στο Περιστέρι, στην Ηλιούπολη, στο Ελληνικό, στην Αγία Παρασκευή, στο Χαϊδάρι και μετά στον Πειραιά.

Αυτή η Κυβέρνηση,

• Κατασκευάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης.

• Έχει δημοπρατήσει ήδη τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής

• Έχει δημοπρατήσει ήδη το νέο αεροδρόμιο Κρήτης.

• Έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την Ψηφιακή Στρατηγική. Με την οποία η χώρα πετυχαίνει – στην πράξη και όχι στα λόγια – την ψηφιακή σύγκλιση. Για να εξυπηρετούνται καλύτερα πολίτες και επιχειρήσεις, μέσω του διαδικτύου.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,

• Με τον Αναπτυξιακό Νόμο ενισχύει 6.000 επενδύσεις. Που δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις εργασίας.

• Με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προωθεί την κατασκευή νέων κοινωνικών υποδομών, ύψους 6 δις ευρώ: σχολεία, γυμναστήρια, φοιτητικές εστίες, βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έργα που γίνονται γρήγορα, ποιοτικά και χωρίς να τα πληρώνει πανάκριβα ο πολίτης.

• Έκανε αυτό που δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Έδωσε οριστική λύση στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που μόνο οι ζημιές της μας στοίχιζαν μέχρι πρότινος 1 εκατ. ευρώ την ημέρα.

• Αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, με τη μεγάλη στρατηγική συμμαχία στον ΟΤΕ και στον Εμπορευματικό Σταθμό του Πειραιά.

Με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

• Η χώρα αποκτά επιτέλους Κτηματολόγιο και Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

• Μετατρέπεται σε διεθνές ενεργειακό κέντρο με τις μεγάλες εθνικές συμφωνίες που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής.

Αυτό το έργο κανείς δεν μπορεί να το μηδενίσει. Και δεν θα αφήσουμε κανένα, ούτε να το απαξιώσει, αλλά ούτε και να το οικειοποιηθεί.

Τα όσα πετύχαμε όμως δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα. Μας υποχρεώνει ως χώρα να δούμε τις αδυναμίες μας και να τις γιατρέψουμε άμεσα. Γιατί είναι άλλο πράγμα να πορεύεσαι με άνεση χρόνου σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης και άλλο πράγμα να πορεύεσαι σε διεθνές περιβάλλον κρίσης και βαθιάς ύφεσης.

Σας θυμίζω ότι, όταν η κρίση ξέσπασε και μεγάλες τράπεζες ανά τον κόσμο χρεοκοπούσαν, η Ελλάδα ήταν αυτή:

Που εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Στήριξε την ρευστότητα της οικονομίας.

Ενίσχυσε 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και συνεχίζει.

Ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης της Απασχόλησης ύψους 3,2 δις ευρώ από το οποίο θα ωφεληθούν περισσότερο από 1 εκατ. εργαζόμενοι και άνεργοι.

Προχώρησε σε έκτακτο πρόγραμμα στήριξης του Τουρισμού, των εξαγωγών, και άλλων κλάδων της οικονομίας.

Σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 1,3 δις ευρώ, για τη στήριξη των ΜμΕ και – για πρώτη φορά – των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Στήριξε με έκτατο επίδομα το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθών, ενώ την ίδια ώρα ζήτησε την έκτακτη συνεισφορά των συμπολιτών με υψηλότερο εισόδημα.

Παρουσίασε την πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των ελαστικών δαπανών του δημοσίου.

Η κυβέρνηση, δέκα μήνες τώρα, παλεύει κάθε μέρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και το έχει πετύχει με καλύτερα αποτελέσματα από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ενώ, την ίδια ώρα, έχουμε απέναντι μας ένα ανεύθυνο και επιπόλαιο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που, ενώ μιλάει για χρεοκοπία, δίνει υποσχέσεις που ποτέ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Γιατί απλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Και η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται εσαεί. Ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει να φέρει πίσω στο Δημόσιο την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον ΟΤΕ και τον Εμπορευματικό Σταθμό του Πειραιά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα για να καταλάβετε: μόνο για να ξαναγοράσει το 5% του ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί 670 εκατ. ευρώ. Που θα τα βρει αυτά τα λεφτά; Τι φόρο πρέπει να βάλει για να τα μαζέψει; Και γιατί; Για να ξανακάνει τον ΟΤΕ μια μίζερη ΔΕΚΟ, που θα λειτουργεί μόνο για την εξυπηρέτηση της κομματικής του πελατείας; Το ΠΑΣΟΚ, είναι το ίδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το πρόγραμμα κατασκευής των εθνικών δρόμων, με το πρόσχημα ότι θέλουν να τους επανασχεδιάσουν. Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις και έργα, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μετατρέψει την κρίση σε εφιάλτη για όλους τους Έλληνες.

Το ΠΑΣΟΚ, που απειλεί να αυξήσει και πάλι τους φόρους για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την μεσαία τάξη. Την ώρα που δίνουμε την μάχη για να κρατήσουμε στη ζωή επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αυτό που καμία κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη δεν έκανε: Θα αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις. Για να γεμίσει και πάλι η Ελλάδα ανέργους. Για να ξεπεράσει η ανεργία ακόμα και το 11,4%, που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004, παρ’ όλο που την εποχή εκείνη κατασκευάζονταν τα ολυμπιακά έργα. Η δική μας θέση είναι ότι αυτοί που ήδη σήμερα πληρώνουν φόρους δεν μπορούν, οι ίδιοι, να πληρώσουν ακόμη περισσότερους. Και για αυτό εστιάζουμε την πολιτική μας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Την ώρα που κάθε οικογένεια της μεσαίας τάξης βιώνει την κρίση, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να αυξήσει τους φόρους, για να χρηματοδοτήσει το σπάταλο κράτος και τις ιδεοληψίες του. Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν καλά τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αποτυχημένες συνταγές του ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως οφείλουν να ξέρουν τι θα κοστίσουν όλα αυτά. Για τη χώρα και για την τσέπη του καθενός μας. Είναι ώρα οι πολίτες να σκεφτούν και να αποφασίσουν.

Φίλες και φίλοι,

Δεν ξεχνώ ότι με την ψήφο σας, με εκλέξατε δύο φορές Βουλευτή στη Β’ Αθηνών. Και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για την εμπιστοσύνη σας. Όπως ευχαριστώ και τον Κώστα Καραμανλή, που μου εμπιστεύθηκε όλο αυτό το διάστημα μια σειρά από σημαντικές και υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις. Που μου εμπιστεύθηκε κυρίως, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, τη δύσκολη αποστολή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Όλα αυτά τα χρόνια, σε όποια θέση κι αν υπηρέτησα, βρέθηκα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη της κυβέρνησης, σε όλες τις δύσκολες μάχες που έδωσε. Στην πρώτη γραμμή δίπλα στον Κώστα Καραμανλή. Με μια και βασική αρχή: να λέω πάντα την αλήθεια. Και να μη δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω.

Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να κλείσει το Γ’ ΚΠΣ και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα. Και είμαι υπερήφανος, γιατί παρά το χάος που βρήκαμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πορεία, το στόχο μας τον πετύχαμε. Είμαι υπερήφανος γιατί, για πρώτη φορά, η μικρομεσαία επιχείρηση και ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορούν να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους, με τη βοήθεια των κοινοτικών πόρων. Για πρώτη φορά, δίνουμε ειδικά σε νέους ανθρώπους, σε νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, τη βοήθεια που χρειάζονται για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Είμαι υπερήφανος γιατί, για πρώτη φορά, ο καταναλωτής και ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Και να έχει τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να βρει το δίκιο του απέναντι σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση.

Δούλεψα και δουλεύω, για να βρούμε πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της Β’ Αθηνών. Για να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τις υποδομές μας. Για να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, την απασχόληση και την καθημερινότητα του πολίτη σε κάθε γειτονιά. Από το Πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», χρηματοδοτούνται σε 41 Δήμους της Β’ Αθηνών, έργα και δράσεις που βελτιώνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ήδη έχουν ενταχθεί έργα ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου στο Δήμο Γλυφάδας και επίσης έργα 1 εκατ. ευρώ στο Δήμο Ελληνικού. Στη Γλυφάδα, υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού σχεδόν 66 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα διατεθούν επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο Ελληνικό χρηματοδοτούνται έργα 33 εκατ. ευρώ περίπου από το Γ’ ΚΠΣ και προωθούνται μέσω του ΕΣΠΑ επιπλέον έργα και δράσεις, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, από το Πρόγραμμα Θησέας: Στο Δήμο Γλυφάδας χρηματοδοτούνται έργα 1,5 εκατ. ευρώ και στο Δήμο Ελληνικού έργα ύψους 400.000 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Δούλεψα και δουλεύω, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Δούλεψα και δουλεύω, για να μπει μια τάξη στις κρατικές δαπάνες. Για να κλείσει οριστικά κάθε πηγή σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Δούλεψα και δουλεύω ενάντια στις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί κάποιοι να πλουτίζουν κυριολεκτικά, σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων που καλούνται μετά να πληρώσουν τα σπασμένα. Δεν μπορεί ο καθένας που έχει ένα αυτοκίνητο, ένα μηχανάκι, να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και να μην πληρώνουν φόρο αυτοί που έχουν μεγάλα σκάφη. Δούλεψα και δουλεύω για να έχει η μικρομεσαία επιχείρηση τη στήριξη που χρειάζεται και που της αξίζει. Για να μπορέσει να επιβιώσει και να δώσει ζωή στις γειτονιές της πόλης, στην Περιφέρεια, στην οικονομία μας. Δούλεψα και δουλεύω για να είναι η χώρα και πάλι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, όταν η κρίση θα έχει τελειώσει. Ξέρω ότι κάθε πολιτικός θα ήθελε να είναι ευχάριστος. Όμως, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, όπως και στη ζωή μου, έχω επιλέξει να είμαι πάνω απ’ όλα υπεύθυνος και χρήσιμος. Αυτή την αρχή είμαι αποφασισμένος να τηρήσω και σήμερα, σε μια στιγμή που κρίνεται το μέλλον του τόπου και των συμπολιτών μου.

Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα. Να περιορίσουμε τις περιπτώσεις της κρίσης και να βάλουμε γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα. Αυτό το μεγάλο εθνικό στόχο, θέλω να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Γι’ αυτό το στόχο, είμαι έτοιμος να δουλέψω ακόμη πιο σκληρά. Και ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία, με την ψήφο και τη στήριξή σας. Ξέρω ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια. Θα χρειαστεί επιμονή και θάρρος. Για να εφαρμόσουμε αποφάσεις δύσκολες, που είναι όμως δίκαιες και εθνικά ωφέλιμες για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Και μπορούμε να τους πετύχουμε. Στην άκρη αυτής της ανηφορικής πορείας των δύο ετών, υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Γιατί τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζουμε σήμερα, θα είναι πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα. Σε δύο χρόνια από τώρα, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο οδικό δίκτυο, με νέους άξονες, που θα ελαχιστοποιούν τις αποστάσεις σε όλη τη χώρα. Θα έχει Κτηματολόγιο και Χωροταξικό Σχεδιασμό. 2.000.000 σπίτια θα έχουν πρόσβαση στο ευρυζωνικό διαδίκτυο, με τις οπτικές ίνες. Θα έχουν προχωρήσει οι νέες επενδύσεις που ενισχύει ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ. Στην Αττική, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας και το Μετρό θα φθάνει πλέον ως τον Πειραιά. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε σήμερα, η οικονομία μας, σε δύο χρόνια, θα στηρίζεται πλέον σε υγιέστερες βάσεις. Θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Θα έχουν κλείσει οι εστίες σπατάλης στο δημόσιο, στις προμήθειες, στις ΔΕΚΟ. Θα έχουμε αποκτήσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Θα έχουμε αποκτήσει πραγματικές συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, σε όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και κάθε καταναλωτή.

Σ’ αυτό το δρόμο, έχουμε ήδη μπει και βαδίζουμε. Και μετά το τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου, η χώρα μας θα βγει από την κρίση, πιο δυνατή από πριν. Θα έχει περάσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Που θα στηρίζεται λιγότερο στην πιστωτική επέκταση και την κατανάλωση και περισσότερο στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. Στις εξαγωγές και σε επενδύσεις που παράγουν περισσότερες και καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Όμως, τη μάχη αυτή μπορούμε να την κερδίσουμε. Όλοι μας, με πρώτο τον Κώστα Καραμανλή, θα τα δώσουμε όλα για την κερδίσουμε. Οι πολίτες που μας στήριξαν το 2004 και το 2007 μπορεί να έχουν παράπονα και πολλές φορές δίκαια παράπονα από εμάς. Και υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που το εκμεταλλεύτηκαν και το εκμεταλλεύονται, για να αποδυναμώσουν την Παράταξή μας. Μιλώ για το ΛΑΟΣ, που θέλει να εμφανίζεται δήθεν ως «διπλανός» και «συγγενής» πολιτικός χώρος. Όμως το κόμμα αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία και τις αρχές μας. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια, βρέθηκε πάντα απέναντί μας . Απέναντί μας είναι και σήμερα. Και μάλιστα περισσότερο από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε το ξεκαθάρισε. Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας. Και κάθε ψήφος στο ΛΑΟΣ, σημαίνει ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Ναι, μπορεί σε ορισμένους τομείς να απογοητεύσαμε τους πολίτες που μας πίστεψαν. Μπορεί κάποιες στιγμές, με τη συμπεριφορά μας να πληγώσαμε τις αρχές και τις αξίες της Παράταξής μας. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τα διορθώσουμε και για να οδηγήσουμε την χώρα στην έξοδο από την κρίση. Ο τόπος μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω, σε ένα ανεύθυνο και επιπόλαιο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κυβερνούσαν για δύο δεκαετίες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ταύτισαν το κράτος με το κόμμα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που έβαζαν πάντα την εξουσία και τη μικροκομματική σκοπιμότητα μπροστά από το συμφέρον του τόπου. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Ελληνικός Λαός ξέχασε τα πρωτοφανή σκάνδαλά τους και εμφανίζονται τώρα τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας.

Φίλες και φίλοι,

Ο μόνος δρόμος είναι μπροστά. Και στις 4 Οκτωβρίου, στηρίζουμε τη μόνη πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία. Στηρίζουμε το μόνο ηγέτη, που μπορεί να κρατήσει γερά και υπεύθυνα το τιμόνι της χώρας. Στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, Στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό μας, τον Κώστα Καραμανλή.

2018-09-25T10:52:55+03:00Ομιλίες|