Ομιλία στα εγκαίνια του εργοστασίου της “Παπαστράτος”

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια του νέου υψηλών προδιαγραφών εργοστασίου μιας μεγάλης βιομηχανίας με μακρά διαδρομή στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας. Η σημασία των σημερινών εγκαινίων γίνεται ακόμα πιο σημαντική στην περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα, η οποία επηρεάζει βέβαια και την Ελλάδα. Γιατί σηματοδοτεί μία νέα μεγάλη επένδυση, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση της κρίσης. Και θέλω να τονίσω ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία βασίσθηκε στις επενδύσεις που διευκολύνθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το 2009 και το 2010 θα είναι δύσκολες χρονιές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου βρίσκονται σε βαθιά ύφεση. Η ελληνική οικονομία έχει μπει επίσης σε φάση επιβράδυνσης, αν και αντέχει περισσότερο στην κρίση από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κρίση επιδεινώνει το χρονίζον από δεκαετίες δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, που αντανακλάται στο πολύ υψηλός χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά τη σημαντική πρόοδο που είχε γίνει από το 2004 μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, ήρθε εντονότερα στην επιφάνεια το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία μας. Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο, με ξεκάθαρους στόχους και προτεραιότητες.

Η πρώτη είναι να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας, και τους κλάδους που είναι περισσότερο ευάλωτοι στην κρίση αλλά και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες. Έχουμε λάβει ήδη μια σειρά από στοχευμένα μέτρα και παράλληλα συνεχίζουμε την εφαρμογή πολιτικών, που στηρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους. Ένας στόχος, που πρώτα και πάνω απ’ όλα αφορά την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Αφορά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όχι μόνο του σήμερα, αλλά και του αύριο. Γι’ αυτό και δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε, βάζοντας το συμφέρον του τόπου μπροστά από το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα όμως, στηρίζουμε το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων, εξαντλώντας όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Με σειρά μέτρων που πήραμε ενισχύουμε τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε αρωγός στους ανθρώπους που δημιουργούν, που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο. Η στρατηγική μας επιλογή είναι να στηρίζουμε την ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές προσπάθειες που οδηγούν σε αυτήν. Για αυτό από το 2004 ξεκινήσαμε αμέσως μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Για αυτό μειώσαμε σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Προχωρήσαμε σε αποκρατικοποιήσεις με βάση ένα ευρύ και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα. Σε μείωση της γραφειοκρατίας. Κι αν σήμερα η ελληνική οικονομία αντέχει περισσότερο από άλλες οικονομίες της Ευρώπης, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες που έγιναν από όλους μας τα τελευταία χρόνια. Ο κόπος αυτός δεν χάνεται. Αντίθετα, αποτελεί το εφαλτήριο για τη νέα εποχή, που θα ξεκινήσει με το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Και είναι στο χέρι μας, να περάσουμε σ’ αυτή τη νέα εποχή με καλύτερες προϋποθέσεις. Έχουμε σήμερα την ευκαιρία, αλλά και την ευθύνη και την υποχρέωση, να αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες που συσσωρεύονταν εδώ και δεκαετίες. Να προωθήσουμε βαθιές αλλαγές, σε όλους τους τομείς. Αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις του επιχειρηματικού κόσμου και θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία. Η επένδυση που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας στην Ελλάδα και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι αξίζει να προσπαθήσουμε.

Το νέο αυτό εργοστάσιο, που ολοκληρώθηκε με επιμονή και κόπο, σε μια δύσκολη στιγμή, θα αποτελέσει το ισχυρό στοιχείο ανταγωνιστικότητας της Παπαστράτος για την επόμενη ημέρα. Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι οι νέες εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 20 δισεκατομμυρίων τσιγάρων ετησίως, καθιστούν την εταιρία μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής της Philip Morris International στην Ευρώπη. Με 40.000 τετραγωνικά μέτρα βιομηχανικούς, γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους και κυρίως με τους πάνω από 800 εργαζόμενούς της, η «Παπαστράτος» αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει λαμπρό παρελθόν, εξαιρετικό παρόν και ευοίωνο μέλλον. Εύχομαι οι νέες αυτές εγκαταστάσεις να είναι καλορίζικες για την εταιρεία και τους εργαζομένους της και να αποτελέσουν το ορμητήριο, για μια ακόμα πιο επιτυχημένη και δημιουργική πορεία στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

2018-09-25T12:08:19+03:00Ομιλίες|