Ομιλία σε εκδήλωση των 5 διμερών επιμελητηρίων

Κυρίες και κύριοι

Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τις διοικήσεις των πέντε διμερών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της σημαντικής εκδήλωσης για την ελληνική οικονομία. Μια πρωτοβουλία που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στη σημερινή κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή και κατ’ επέκταση και για την ελληνική οικονομία. Από τη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις-μέλη των διμερών Επιμελητηρίων αλλά και γενικότερα, σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας μας. Θα γίνει πιο καθαρή και σαφής η πολιτική και η στρατηγική που ακολουθούμε για την οικονομία. Η στρατηγική μας ήταν και είναι σαφής και συγκεκριμένη. Τόσο πριν την κρίση, όσο και σήμερα. Είναι σαφής ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας. Είναι – κυρίως – εξίσου σαφής ως προς τη διαμόρφωση των συνθηκών της επόμενης μέρας.

Η κυβέρνησή μας, από το 2004 οπότε ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, προσπάθησε αμέσως να ανατρέψει τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα που υπονομεύουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά δεν περιορίζονται στην οικονομία. Επηρεάζουν αρνητικά και την ελληνική κοινωνία. Ξεκινήσαμε αμέσως μια μεγάλη προσπάθεια που οδηγεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

• Μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% την περίοδο 2005-2007 και από το 25% στο 20% για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες. Έχουμε προωθήσει τη σταδιακή μείωση των συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα – από το 40% και το 30% στο 35% και στο 25% αντίστοιχα – την περίοδο 2007 – 2009. Ανατρέψαμε μια φιλοσοφία δεκαετιών, που ήθελε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις σπατάλες του κράτους. Και έχουμε θεσμοθετήσει την περαιτέρω μείωση του συντελεστή 25% στο 20% την περίοδο 2010 – 2014 για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Για αυτή την πολιτική θέλω να υπενθυμίσω ότι κατηγορηθήκαμε και κατηγορούμαστε ακόμη από το ΠΑΣΟΚ. Που, αν κρίνουμε και από τις προτάσεις του, θεωρεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν επ’ άπειρον να πληρώνουν τις σπατάλες του κράτους.

• Προωθήσαμε σειρά ρυθμίσεων για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η μάχη κατά της γραφειοκρατίας είναι δύσκολη, αλλά εμείς επιμένουμε. Υλοποιούμε, για πρώτη φορά, πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ύψους 631 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας τουλάχιστον κατά 25%.

• Σχεδιάσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο, μέσω του οποίου ενισχύονται σήμερα περισσότερες από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

• Θεσμοθετήσαμε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω του οποίου προχωρούν σήμερα επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από ιδιωτικά κεφάλαια, για τη δημιουργία 327 κοινωνικών υποδομών.

• Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, που σήμερα ολοκληρώνεται με την αξιοποίηση του 100% των πόρων. Δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ.

• Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια την Ψηφιακή Στρατηγική. Μέσα σε 5 χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Από λιγότερο του 8% το 2004, σε 19% σήμερα. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2004 η διείσδυση του γρήγορου Internet στον πληθυσμό έφθανε μόλις το 0,1%, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 13,4%.

• Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεγάλων έργων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 19 δισ. ευρώ. Τριπλασιάζουμε τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας και αναβαθμίζουμε τις υποδομές σε λιμάνια και αεροδρόμια.

• Ολοκληρώνουμε τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

• Προχωρά το Εθνικό Κτηματολόγιο, που σε διάστημα δύο ετών θα έχει καλύψει τα 2/3 της χώρας.

• Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς από καθαρή «πράσινη» ενέργεια.

• Κάναμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

• Επενδύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Με τη θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων, με τη δημιουργία Πόλων Καινοτομίας στην Περιφέρεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω και περισσότερα ακόμα που η οικονομία του χρόνου δεν μου επιτρέπει να σας αναφέρω, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Η Ελλάδα, σε πείσμα όσων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα προκειμένου να καρπωθούν οφέλη, έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Κυρίες και κύριοι,

Τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς και την δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμοζόταν από τους πρώτους μήνες του 2004, ήρθε να διακόψει η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2007. Η κρίση πέρασε στην πραγματική οικονομία με ιδιαίτερη ένταση από το Φθινόπωρο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Έπρεπε αμέσως να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας κρίσης για την οποία κανείς, παγκοσμίως, δεν είχε σαφή εικόνα, ως προς το μέγεθός της και τη χρονική της διάρκεια.

Η κρίση έφερε στην επιφάνεια δύο διαχρονικά προβλήματα με μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα:

Το πρώτο αφορά το έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’80 και συντηρήθηκε τη δεκαετία του ’90. Το δεύτερο είναι η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία αντικατοπτρίζεται σήμερα στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τα προβλήματα αυτά, που θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί κατά τις περασμένες δύο δεκαετίες, απαιτούν σήμερα άμεσες, συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο. Ο πρώτος από τους βασικούς άξονες του σχεδίου αφορά τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Στόχος μας είναι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% το 2010. Ήδη έχουμε προωθήσει ένα σύνολο σημαντικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της κρίσης επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης και τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας μας σε μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι είχαμε προβλέψει, είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε συνεπείς στους στόχους και τις δεσμεύσεις μας. Γιατί οποιαδήποτε διαφορετική επιλογή, μπορεί να ήταν λιγότερο επώδυνη πολιτικά, αλλά θα λειτουργούσε ουσιαστικά σε βάρος της αξιοπιστίας και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοινώσαμε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από πρόσθετα μέτρα. Πρόκειται για μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, είναι όμως αναγκαία και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα. Αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πρόσθετες απώλειες που προκαλεί η κρίση. Και δίκαια κατανεμημένα, γιατί το βάρος πέφτει σε όσους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια σειρά από στοχευμένες αλλαγές, μακροπρόθεσμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αλλαγές, που διασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αλλαγές, που εναρμονίζονται απόλυτα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για το ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος στην οικονομική δραστηριότητα.

Ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κινούμαστε ως εξής:

1. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

2. Εκσυγχρονίζουμε τη φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα τεχνητής μεταφοράς ή εμφάνισης μειωμένων κερδών.

3. Προχωράμε σε ανάλογες βελτιώσεις και στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

4. Προχωρούμε σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως οι περιπτώσεις των κατόχων σκαφών αναψυχής, γιατρών και δικηγόρων, όπου έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα παραβατικότητας ,

5. Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εφοριών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων.

Ως προς τη μείωση των δαπανών κινούμαστε ως εξής:

1. Προγραμματίζουμε το διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας. Έτσι ώστε και ο έλεγχος των δαπανών να είναι αποτελεσματικότερος, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη.

2. Προχωράμε στην επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

3. Προχωράμε στην αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων.

4. Προωθούμε κίνητρα για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

5. Προωθούμε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής, που θα συνδυαστούν με τη διεκδίκηση φορολογικών και άλλων χρεών προς το δημόσιο.

6. Σχεδιάζουμε μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα στόχος μας είναι να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων και της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Ενώ εξετάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις, σε περιοχές που πλήττονται εντονότερα από την ανεργία.

7. Προχωρούμε στην απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών μέχρι σήμερα επαγγελμάτων και υπηρεσιών στα πλαίσια της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Και σχεδιάζουμε νέα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αντιμετώπιση των αγκυλώσεων που δεσμεύουν τις αγορές.

8. Προχωρούμε στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Έχει ήδη ξεκινήσει το πρώτο κύμα και η διαδικασία θα συνεχιστεί σταδιακά. Πρόκειται για μια πολιτική που θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και σε μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

9. Προχωρά και θα ολοκληρωθεί εντός του 2009 και του 2010 αντίστοιχα, η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος και η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε όλους τους ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νοσοκομεία.

10. Δημιουργείται Κεντρική Αρχή και ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα σε όλα τα Υπουργεία που εποπτεύουν τους παραπάνω φορείς, ώστε να υπάρχει διαρκής και αξιόπιστος έλεγχος τόσο των δαπανών που πραγματοποιούνται όσο και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που είναι υποχρεωμένα πλέον να καταθέτουν.

11. Θεσμοθετήθηκε η επιβολή ποινών που φθάνουν μέχρι και την έκπτωση των μη αιρετών μελών των διοικητικών συμβουλίων, που δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.

12. Η πληρωμή των αμοιβών στο δημόσιο από μια και μόνο Αρχή, η οποία θα φέρει και την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου. Έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιος παίρνει τι και.

13. Σχεδιάζουμε την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε σε βάθος χρόνου να υπάρξει εξορθολογισμός των αντίστοιχων δαπανών και οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως Υπουργείου που υπηρετούν, να έχουν τις ίδιες απολαβές

14. Προχωρούμε σε αναδιάρθρωση στο χώρο των δαπανών της υγείας, που αποτελούν βασική πηγή παραγωγής των δημοσίων ελλειμμάτων. Στόχος μας είναι ο έλεγχος των επιμέρους δαπανών των νοσοκομείων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και γενικώς στις προμήθειες, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μεθόδων.

Όλες οι παραπάνω διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται σήμερα υπό συστηματική επεξεργασία. Δουλεύουμε εντατικά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι, ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση. Να μπορέσουμε να προωθήσουμε συγκεκριμένες αλλαγές, που θα αποφέρουν μόνιμο όφελος για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Αλλαγές, που θα συμβάλουν, όχι μόνο στο στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στην ευρύτερη ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας. Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Των τομέων και των κλάδων που επηρεάζονται περισσότερο. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

• Εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις των Ελλήνων.

• Λάβαμε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.

• Προχωρήσαμε στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, ύψους 28 δις. ευρώ.

• Στηρίζουμε, με χαμηλότοκα δάνεια, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

• Με στοχευμένα μέτρα στηρίζουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, τον κλάδο της οικοδομής, τις εξαγωγές, καθώς και τον κλάδο του αυτοκινήτου και στο άμεσο μέλλον τους ελεύθερους επαγγελματίες.

• Από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ενισχύουμε τους πόρους σε όφελος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Προχωρούν νέες δράσεις για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής.

• Σχεδιάζουμε μια νέα γενιά δημοσίων έργων, ύψους 8 δισ. ευρώ, ως το 2013. Το 85% των έργων αυτών θα κατασκευαστεί στην Περιφέρεια.

Κυρίες και Κύριοι,

Τρίτος άξονας είναι η στήριξη των πολιτών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε υλοποιήσει δράσεις όπως, μεταξύ άλλων:

• Η διάθεση 450 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, σε δράσεις όπως η καταβολή του Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ.

• Η παροχή έκτακτου επιδόματος στήριξης έως και 500 ευρώ, σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, για το 2009.

• Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, από εθνικούς και κοινωνικούς πόρους, για δράσεις κατάρτισης, επιδότησης εργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι,

Κανένας από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί μεμονωμένα. Χρειάζεται ταυτόχρονη και συστηματική προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για μια κυβέρνηση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο. Και δεν είμαστε και διατεθειμένοι να το κάνουμε. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο, υπεύθυνες προτάσεις και εθνική συνεννόηση. Όχι γενικότητες και θεωρίες. Και αναφέρομαι στα κόμματα και τους πολιτικούς, αλλά και στους κοινωνικούς εταίρους. Η τακτική της κριτικής σε όλα είναι εύκολη. Το δύσκολο είναι να κάνει ο καθένας στον τομέα ευθύνης του ό,τι πραγματικά απαιτείται. Αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα για να προοδεύσει. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.

Έχουμε κάνει μια επιλογή, ως κυβέρνηση και ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Απέναντι στο λαϊκισμό, τις υποσχέσεις και στην ανέξοδη αοριστολογία, εμείς προτάσσουμε την υπευθυνότητα και ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συνεχώς βελτιώνεται, εμπλουτίζεται και διευρύνεται με νέα στοιχεία πολιτικής. Ένα σχέδιο, το οποίο συμπληρώνεται με μια σειρά από εθνικά αναγκαίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Τα όσα θετικά πετύχαμε τα πέντε τελευταία χρόνια δεν αρκούν. Η ανάγκη για τολμηρές δομικές αλλαγές είναι πλέον ακόμη πιο επιτακτική. Όσα δεν τολμήσαμε να κάνουμε ως χώρα πριν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οφείλουμε να τα κάνουμε πράξη τώρα. Όσα δεν βρήκαμε το θάρρος να κάνουμε μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, ακόμα και όταν βλέπαμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας να γίνεται οξύτερο, πρέπει και οφείλουμε να τα προχωρήσουμε στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρέπει, επιτέλους, ως χώρα να μάθουμε να στηριζόμαστε περισσότερο στην παραγωγή ανταγωνιστικών υπηρεσιών και προϊόντων και πολύ λιγότερο στην κατανάλωση και στο δανεισμό. Πρέπει ως χώρα, αν θέλουμε να έχουμε φιλοδοξίες και αξίωση για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, να διορθώσουμε τις χρόνιες διαρθρωτικές μας αδυναμίες. Και για να πετύχουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο εθνικό στόχο, πρέπει επιτέλους να βρούμε το θάρρος να αποκτήσουμε ένα ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο παντού. Στο κράτος. Στην αγορά. Στην παιδεία. Στις επιχειρήσεις. Στην έρευνα και την τεχνολογία. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αποφασισμένη να κάνει το επόμενο βήμα. Να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές. Έχουμε ξεκάθαρους στόχους και σαφείς επιδιώξεις. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με συνεχή προσπάθεια διαλόγου και σύνθεσης απόψεων στο εσωτερικό, προχωράμε στις απαραίτητες κινήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ρόλος των διμερών επιμελητηρίων, είναι πολύτιμος προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί εσείς συνδυάζετε την εμπειρία της διεθνούς δραστηριότητας με τη γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζουμε λοιπόν και στη δική σας συμβολή, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της επόμενης μέρας. Η πολιτική βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δουλέψουμε μαζί προς τη σωστή κατεύθυνση, προς όφελος της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

2018-09-25T11:16:01+03:00Ομιλίες|