Ομιλία κ.Γιάννη Παπαθανασίου στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο

Παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με Θέμα : Προϋπολογισμός 2010 – Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και δημοσιονομική πειθαρχία : Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Κυρίες και κύριοι:

Τον Ιανουάριο, εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, ανέλαβα την ευθύνη της οικονομίας, ενώ η κρίση είχε ξεσπάσει διεθνώς και οι επιπτώσεις της ήταν ήδη εμφανείς στη χώρα μας. Είμαι, ίσως, ο μόνος υπουργός Οικονομίας που δεν πρόλαβα να καταθέσω και να κλείσω προϋπολογισμό. Υπενθυμίζω ότι, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο του 2008 προέβλεπαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ευρωζώνη, 0,2% και 0,1% αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο του 2009, ένα χρόνο μετά, οι ίδιοι οργανισμοί προβλέπουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4,2% και – 4% αντίστοιχα για την ευρωζώνη. Η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων και του τι τελικά έγινε, ήταν τεράστια. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ευρωζώνη. Η αδυναμία των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών να προβλέψουν τις εξελίξεις είναι ξεκάθαρη. Και είναι ένα από τα φαινόμενα που χαρακτήρισαν απόλυτα αυτή την κρίση. Από την εκδήλωσή της μέχρι και σήμερα.

Ο βασικός λόγος για τα δημοσιονομικά προβλήματα και την αύξηση του κόστους του δανεισμού, είναι η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομία μας δεν έχει διαρθρωτικά προβλήματα. Όσο και αν ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν να εμφανίσουν ότι για όλα φταίει η κακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματικότητα είναι πως όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της διεθνούς κατάστασης.

Μην ξεχνάμε ότι δύο φορές η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσα στο 2009, έλαβε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας. Κι αυτό, μολονότι η χώρα από την άνοιξη και μετά, λόγω των ευρωεκλογών, είχε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Λάβαμε μέτρα δυσάρεστα, στα οποία θυμίζω μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε πλήρως. Χάρη στα μέτρα αυτά όμως, πετύχαμε να κερδίσουμε την στήριξη των αγορών, να εκτελέσουμε κανονικά το πρόγραμμα δανεισμού και να περιορίσουμε τα spread. Ταυτόχρονα, λάβαμε μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας περιορίζοντας το μέγεθος της ύφεσης.

Το Σεπτέμβριο, του 2009, έχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ένταση της κρίσης και τις επιπτώσεις της, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό αποφασίσαμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ζητήσαμε τη λαϊκή εντολή, προκειμένου να εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα και πολιτικές, οι οποίες, αφενός θα περιόριζαν το έλλειμμα και αφετέρου θα πρόσθεταν νέους ρυθμούς ανάπτυξης. Μέτρα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί να τα γνωστοποιήσουμε στην ΕΕ πριν τις 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να συνεκτιμηθούν από τα Κοινοτικά όργανα. Μιλήσαμε για δύσκολες αποφάσεις, όταν ο αντίπαλος μας έδινε ευχάριστες υποσχέσεις. Έδιναν ευχάριστες υποσχέσεις παρ’ όλο που γνώριζαν όλη την αλήθεια για την οικονομία από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, αλλά και από εμάς τους ίδιους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «λεφτά υπάρχουν».

Το ΠΑΣΟΚ μας είπε προεκλογικά ότι υπάρχει ένας εύκολος και ευχάριστος δρόμος. Όμως τα προβλήματα είναι δεδομένα και οι λύσεις που απαιτούνται κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με νωπή, καθαρή λαϊκή εντολή, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση, τα δημοσιονομικά προβλήματα, τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τις ισχυρές απειλές από τις διεθνείς αγορές. Αντί η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ακυρώνει το νέο Υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σήμερα δίπλα μας και τον οποίο εκτιμώ, με μια παρέμβασή του στη Βουλή, εκπροσωπώντας το κόμμα του, πετυχαίνει να ανατρέψει την εισοδηματική πολιτική. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον αποδοκιμάζει δημοσίως και τηλεοπτικώς. Και ο Πρόεδρος της Βουλής τον επικρίνει για ανακολουθία προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών αποφάσεων, ως προς το θέμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Και όλα αυτά, προτού καν ο Υπουργός τολμήσει να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις.

Όταν παρέδωσα στον νέο Υπουργό Οικονομικών, του είπα: «πρόσεχε γιατί το κλίμα που θα συναντήσεις στην Ε.Ε. δεν θα είναι καθόλου καλό. Στην Ε.Ε. περιμένουν από την Ελλάδα ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση. Περιμένουν άμεσες αποφάσεις και όχι αναβολές». Του επεσήμανα, το έχω πει στη Βουλή και το επαναλαμβάνω σήμερα εδώ, ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Εμείς δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια με θέματα εθνικής σημασίας όπως είναι η οικονομία. Η σημερινή κυβέρνηση αντίθετα πήγε στην Ε.Ε., φούσκωσε το έλλειμμα όσο μπορούσε και έριξε το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσει χρόνο. Δυστυχώς αυτό που πέτυχε ήταν ότι να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το έργο της. Γιατί αμέσως αντέδρασαν οι αγορές και είχαμε υποβάθμιση από έναν οίκο αξιολόγησης. Γιατί τώρα καλείται να λάβει πιο επώδυνες αποφάσεις.

Απ’ όσα έγιναν τις τελευταίες πενήντα ημέρες μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως η κυβέρνηση υποτίμησε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαμόρφωση όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε. Όμως οι δηλώσεις και οι αξιολογήσεις των Κοινοτικών οργάνων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των δεικτών πιστοληπτικής ικανότητας από τους οποίους εξαρτάται πόσο ακριβά δανείζονται το κράτος, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Άκουσα να λέγεται ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε τον Αλμούνια και τον Τρισέ αλλά τον Παπανδρέου. Άκουσα επίσης τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι συγκρούστηκε προσωπικά με τον κ.Αλμούνια επειδή, λέει ο κ.Παπανδρέου, η Κομισιόν αποδέχτηκε την άθλια διαδικασία της απογραφής του 2004, την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε τη δική της καταγραφή.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ανεύθυνη πολιτική, όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και γι αυτό το λόγο προσφύγαμε στις κάλπες ζητώντας εντολή για δυσάρεστες αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μοιράζοντας υποσχέσεις στους πάντες. Τώρα, αντί να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρήξεις, αμφιταλαντεύεται και στέλνει λάθος μηνύματα. Αντί να κάνει ό, τι μπορεί για να περιορίσει το έλλειμμα, το εμφανίζει στο 12,7 % και αυξάνει το κόστος δανεισμού. Και αντί να κάνει ό, τι μπορεί για να αυξήσει τα έσοδα, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει ορίσει ούτε Γραμματέα της ΥΠΕΕ, ούτε φυσικά και Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για τα φορολογικά έσοδα. Το σχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε στα χέρια μας, θα αναθεωρηθεί σίγουρα μέσα στο 2009. Άλλωστε αυτό το άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Είναι κατώτερο των περιστάσεων. Αποτελεί μια κακέκτυπη επανάληψη του στρατηγικού σφάλματος που έκανε η δική μας κυβέρνηση το 2004. Όταν, αντί να προχωρήσουμε σε μια ριζική δημοσιονομική εξυγίανση και μια τολμηρή διαθρωτική πολιτική, επιλέξαμε το δρόμο της ήπιας προσαρμογής.

Έτσι και τώρα. Έχουμε ένα προϋπολογισμό, όπου η μισή μείωση του ελλείμματος δεν είναι διατηρήσιμη. Αλλά και το υπόλοιπο κομμάτι της μείωσης, κατά 4 δις ευρώ, ελέγχεται. Πίσω όμως από τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, προκύπτει μια σαφής ιδεολογική και δογματική στόχευση. Το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σαφές ότι η κυβέρνηση το ρίχνει στα έσοδα και όχι στις δαπάνες. Το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής καλείται σήμερα να το πληρώσει κυρίως η μεσαία τάξη, αλλά αργότερα και τα λαϊκά στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει το κόμμα της υψηλής φορολογίας και του μεγάλου κράτους. Το κράτος παραμένει και συνεχίζει να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ματαιώθηκε.

Και έρχομαι τώρα και στην περίφημη ανάταξη της οικονομίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επιτευχθεί, επειδή θα αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 800 εκατ. ευρώ. Τα σχόλια τα αφήνω σε εσάς. Ανάταξη της οικονομίας μπορούμε να έχουμε μόνο με τολμηρές αποφάσεις. Τολμηρές αποφάσεις, όπως η μείωση του κράτους. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Το άνοιγμα της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενέργειας. Η δημιουργία ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι ασπιρίνες, για ένα ασθενή που πάσχει από καρκίνο.

Κυρίες και κύριοι:

Ο χρόνος αυτής της ομιλίας δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο. Πιστεύω όμως ότι στη διάρκεια της συζήτησης θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και να μιλήσουμε διεξοδικότερα για τα προβλήματα που καίνε σήμερα την ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ.

2018-09-24T18:35:39+03:00Ομιλίες|