Με συναίνεση και συνεννόηση θα βγούμε από την κρίση, Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο δημοσιογράφο Γιώργο Μαντέλα

Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας να υλοποιηθεί το PSI για τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας;

Χωρίς την υλοποίηση του PSI, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η δημοσιονομική εξυγίανση, ούτε ασφαλώς να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, με τους ολέθριους χειρισμούς που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και ενώ υπάρχει αυτή η ανάγκη, οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου ασχολούνται με την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Αντί να βάζουν τα χέρια τους στη φωτιά, έχουν μετατραπεί σε σχολιαστές της επικαιρότητας, προκειμένου να αποκτήσουν εσωκομματικό πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι κανείς από τους «δελφίνους» δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Γιατί, πολύ απλά, όλοι διστάζουν να εισπράξουν το κόστος που απαιτείται για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στηρίξει μέτρα που θα έλθουν στη Βουλή ως προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση;

Σας θυμίζω κατ’ αρχήν, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωναν έως πριν από λίγες ημέρες τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 9% και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Σήμερα μιλούν πάλι για ανάγκη νέων μέτρων. Η άποψή μου είναι ότι τα όποια μέτρα, αν χρειαστούν, θα πρέπει να ληφθούν από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και όχι από τη σημερινή. Η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι συμφωνεί με τους στόχους του προγράμματος, αλλά δεν θα στηρίξει νέα εισπρακτικά μέτρα. Τα μόνα μέτρα που θα μπορούσε να στηρίξει η Ν.Δ., διότι άλλωστε περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της, είναι προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών και όχι βέβαια οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί, με την πολιτική που εφαρμόστηκε, μετά από δύο χρόνια αιματηρών θυσιών, το έλλειμμα θα είναι διψήφιο, οι δαπάνες υψηλότερες, τα έσοδα λιγότερα και το χρέος το 2020 θα επιστρέψει στο σημείο που ήταν το 2009. Μόνο που σήμερα οι Ελληνες είναι φτωχότεροι τουλάχιστον κατά 30%, η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και η ψυχολογία βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν

Δεδομένων των κεντρικών αποφάσεων της Ευρώπης, πόσα περιθώρια υπάρχουν για την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα;

Το 2009 είχα πει, και λοιδορήθηκα τότε, ότι θα πρέπει να κάνουμε σε δύο χρόνια όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα. Και ότι τα μέτρα που έπρεπε να λάβουμε, θα έπρεπε να αφορούν κυρίως τον δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα και της κρατικής σπατάλης. Δυστυχώς, η συμφωνία με την τρόικα επέβαλε ένα μείγμα πολιτικής, που στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των πάντων και στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ετσι και ο ιδιωτικός τομέας εξοντώθηκε και η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα διαλυθεί. Η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τώρα πλέον αρχίζουν να την αντιλαμβάνονται όλοι. Ακόμη και η τρόικα παραδέχεται τα λάθη της. Ενας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης με 15 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει μηνιαίο καθαρό μισθό 950 ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα εμπιστεύονταν τη μόρφωση του παιδιού τους σε έναν καθηγητή που ζει στα όρια της φτώχειας; Περιθώρια διαπραγμάτευσης ασφαλώς υπάρχουν, και θα είναι πολύ μεγαλύτερα αν η διαπραγμάτευση αυτή αναληφθεί από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Διαπραγμάτευση, με στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, αλλά με μέτρα περιορισμού των δαπανών ισοδύναμου αποτελέσματος, τα οποία πρέπει να παρουσιάσουμε πολύ συγκεκριμένα. Εδώ που έχουμε φθάσει, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Να το καταλάβουμε αυτό. Θα πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αν δεν υπάρξει PSI, νέα δανειακή σύμβαση και πρωτογενές πλεόνασμα, οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ αυξάνονται

Χωρίς συναίνεση και συνεννόηση μπορεί να περάσουμε απέναντι, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία;

Οχι, δεν μπορούμε. Γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και ύπαρξης ή μη αυτοδυναμίας, θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνίας, που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια. Και για να υπάρξει συστράτευση, προϋπόθεση είναι να πούμε στους πολίτες όλη την αλήθεια, να τους παρουσιάσουμε ένα σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δυσάρεστα μέτρα, που όμως πρέπει να είναι δίκαια. Σε τελική ανάλυση να τους εμπνεύσουμε. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του βολέματος στο Δημόσιο, της φοροδιαφυγής και της επιλεκτικής τήρησης των νόμων και να πάμε στο πρότυπο του υπεύθυνου πολίτη που πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και απαιτεί την τήρηση των νόμων από όλους.

Δραχμή ή ευρώ; Μπορεί να πάμε στη δραχμή από πολιτική αστάθεια και περιπέτειες, πώς θα το αποφύγουμε;

Το ερώτημα που θέτετε, πριν από δύο χρόνια εθεωρείτο αδιανόητο. Ομως με την εγκληματική πολιτική που ασκήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την ανεύθυνη πρωτοβουλία του τέως πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, φθάσαμε να είναι καθημερινό θέμα συζήτησης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και αν δεν υπάρξει PSI, νέα δανειακή σύμβαση και πρωτογενές πλεόνασμα, οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ αυξάνονται. Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως σοβαρή κυβέρνηση άμεσης δράσης και με νωπή λαϊκή εντολή, για να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, που θα έφερνε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω. Γι’ αυτό δεν συμφωνώ με την άποψη να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου πέραν του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποστολής της. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δομικές αδυναμίες, που την εμποδίζουν να κάνει καλά τη δουλειά της. Μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν απάντηση στην πολιτική αβεβαιότητα.

Θα βάζατε μόνιμο υφυπουργό στα έσοδα;

Το θέμα δεν είναι αν ο υφυπουργός θα είναι μόνιμος ή όχι, αλλά αν οι αποφάσεις του επηρεάζονται από το κυνήγι της ψήφου. Είτε λοιπόν είναι πολιτικό πρόσωπο, είτε τεχνοκράτης, θα πρέπει να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές που έπονται της θητείας του, εκτός αν περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάποιου κόμματος.

Εκτός από την οικονομία, ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα;

Θα σας έλεγα ότι είναι η αίσθηση ότι δεν απονέμεται Δικαιοσύνη. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία, την καθημερινότητα, αλλά ακόμη και τις επενδύσεις. Και αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων των Δικαστηρίων, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει παραδειγματική τιμωρία σε ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις. Κάτι που θα ακύρωνε την εικόνα της ατιμωρησίας, η οποία δικαίως επικρατεί σήμερα. Μικρό όφελος θα φέρουν οι απολύσεις.

Είναι δεδομένο ότι όποιος και να κερδίσει τις εκλογές θα χρειαστεί να βάλει μαχαίρι στις δαπάνες, δηλαδή στο κράτος. Πόσο εφικτό είναι αυτό χωρίς απολύσεις;

Η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως όταν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών αφορά μισθούς και συντάξεις. Οταν έχεις όμως 17% ανεργία, το 30% των Ελλήνων να μην μπορεί να πληρώσει βασικές υποχρεώσεις του και το 60% να περικόπτει δαπάνες, δεν μπορείς να ρίχνεις και άλλο λάδι στη φωτιά. Ανάμεσα στην απόλυση και στην εφεδρεία, επιλέγω εφεδρεία. Αλλωστε, το οικονομικό όφελος από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ μικρότερο από όσο κατ’ αρχάς φαίνεται, αν υπολογίσει κανείς τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, τις απώλειες εισφορών και φόρων κατανάλωσης. Θα σας έλεγα λοιπόν, όχι άλλες μειώσεις μισθών, όχι άλλους φόρους, μαζική πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεγάλης κλίμακας καταργήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών, με εφαρμογή της εφεδρείας για το σύνολο του προσωπικού τους. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «τόσα θέλω να ξοδεύω, πού θα τα βρω» και να περάσουμε στο «τόσα έχω, αυτά μπορώ να ξοδέψω». Τα περιθώρια μείωσης της κρατικής σπατάλης είναι υπαρκτά και σημαντικά.

2018-09-21T15:13:03+03:00Συνεντεύξεις|