Καλό πράγμα και η αγρανάπαυση

   Το σίγουρο είναι πως ακόμη κι εκείνοι που επιλέγουν να απομακρυνθούν από την ενεργό πολιτική, δύσκολα μπορούν να… ξεκολλήσουν. Με έντονη διάθεση να συμμετάσχουν στα κοινά, να υποστηρίξουν όχι μόνο τους ομοϊδεάτες αλλά και τη χώρα τους, πολιτικοί που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κόμμα του ο καθένας, σήμερα το συνδράμουν χωρίς να κυνηγούν τη βουλευτική έδρα.
«Καλό πράγμα και η αγρανάπαυση» είναι η εξήγηση που δίνει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ν.Δ., στους ψηφοφόρους του, μόλις τον ρωτούν «γιατί όχι υποψήφιος;».
Πρωτοεμφανίζεται στην πολιτική το 2000, ενώ τελευταία φορά συμμετέχει στις εκλογές το 2012. Από τότε έως σήμερα είναι πρόεδρος στα ΕΛΠΕ. Πώς αισθάνεται παρακολουθώντας τα πράγματα από απόσταση; «Αν κάποιος είναι πολιτικός, του λείπει η ενασχόληση. Η δυνατότητα να παρεμβαίνεις στα πράγματα. Ωστόσο δεν μου λείπει καθόλου η εικόνα της Βουλής όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης…». Υπάρχει προοπτική επανόδου στην πολιτική; «Αναλόγως με τις συνθήκες. Χωρίς να το λέω με σιγουριά, μπορεί να ξαναπροσπαθήσω όταν αισθανθώ ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος και μάλιστα σε ένα πιο ελκυστικό κοινοβουλευτικό περιβάλλον». Εξακολουθεί να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους του πολιτικούς και επιχειρηματίες. «Μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης προσπαθώ να μεταφέρω τα μηνύματα, τις προτάσεις, τις ιδέες που εισπράττω από τον επιχειρηματικό κόσμο στους πολιτικούς».

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, η ψύχραιμη ματιά της απόστασης τον βοηθάει να εντοπίσει κάποια «στραβοπατήματα» στρατηγικής της Ν.Δ.; «Θα ήθελα η δική μας καμπάνια να έχει περισσότερα στοιχεία για το έργο μας, τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Να μην επικεντρώνεται στο πόσο επικίνδυνη είναι -που είναι!- η πιθανότητα εφαρμογής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προεκλογική περίοδο όμως δεν είναι ώρα ούτε τον έξυπνο να κάνεις, ούτε να υποδείξεις λάθη. Είναι η ώρα ομαδικής προσπάθειας». Πολυτιμότερη ανάμνηση από την πολιτική του διαδρομή; «Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο είναι πως ενώ είχα δηλώσει ότι δεν θα κατέβω στις εκλογές, φέτος του Αη Γιαννιού τα τηλέφωνα χτυπούσαν αδιάκοπα. Οι άνθρωποι έπαιρναν να μου ευχηθούν όχι διότι είμαι ή θα γίνω υπουργός, αλλά επειδή είναι πιστοί μου φίλοι. Αυτή είναι ηθική ικανοποίηση».

2018-09-24T14:26:18+03:00Συνεντεύξεις|