Καιρός να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό

Σε λίγους μήνες, πιθανότατα το Μάιο του 2019 θα έχουμε εθνικές εκλογές. Ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

-Πρώτον, από το αν οι εταίροι θα δεχθούν την αναβολή της περικοπής των συντάξεων το 2019, την οποία έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν οι μειώσεις επιβληθούν από 1ης Ιανουαρίου είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να επισπευσθούν καθώς ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να κληροδοτήσει την “καυτή πατάτα” στην επόμενη κυβέρνηση.

-Δεύτερον, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, εφόσον αυτή τη φορά ο κ. Καμμένος αποφασίσει να τηρήσει τη δέσμευσή του και ρίξει την κυβέρνηση για το θέμα του ονόματος (και αν δεν βρεθούν “πρόθυμοι” από άλλα κόμματα να στηρίξουν τη συμφωνία). Ό,τι κι αν λένε τώρα έχει μικρή σημασία, με δεδομένο το παρελθόν ασυνέπειας από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και την αγάπη για την “καρέκλα”. Θα πρέπει να περιμένουμε την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από την ψήφο των Σκοπιανών, τη στάση του κ. Καμμένου και την απόφαση που θα λάβουν οι δανειστές για τις συντάξεις. Πρόκειται για ένα παράδοξο σχήμα, μια κυβερνητική συμμαχία υπό προϋποθέσεις που κάνει ζημιά στον τόπο. Όλοι αντιλαμβάνονται για παράδειγμα ότι είναι εθνικά επιζήμιο να εξαρτάται η επιβίωση της κυβέρνησης από την ψήφο των γειτόνων. Με τον κ. Τσίπρα να προσβλέπει σε υπερψήφιση της συμφωνίας και τον κ. Καμμένο να εκτιμά και να ελπίζει ότι δεν θα περάσει.

Είναι κοινοτοπία να πει κανείς ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, για τις οικογένειες και τα σπίτια μας. Είναι, όμως πραγματικότητα. Όπως αποδείχθηκαν όχι απλώς κρίσιμες αλλά καθοριστικές οι επιλογές που έκαναν οι Έλληνες πολίτες την τελευταία δεκαετία. Όταν κάποιοι έλεγαν “λεφτά υπάρχουν”, η ΝΔ προειδοποιούσε για τους κινδύνους που έρχονταν και εισηγήθηκε δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα. Δεν έπεισε την πλειοψηφία, αλλά τη συνέχεια την είδαμε όλοι. Και όταν κάποιοι άλλοι υπολόγιζαν ότι θα εκβιάσουν τους δανειστές, κατέληξαν να υπογράφουν δύο – δύο τα μνημόνια. Οι λάθος επιλογές, τροφοδοτούμενες από το λαϊκισμό οδήγησαν σε ολέθρια αποτελέσματα.
Σήμερα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστεύω ότι για την πλειονότητα των πολιτών έχουν διαλυθεί οι αυταπάτες. Έχει εμπεδωθεί ότι το μεγάλο κράτος, η εχθρότητα προς τον ιδιωτικό τομέα, οι ιδεοληψίες, τα μεγάλα λόγια κοστίζουν ακριβά. Όλοι αναγνωρίζουν σήμερα πως για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε σταθερότητα, αξιοπιστία, ισχυρές συμμαχίες. Ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και όχι στον Τρίτο Κόσμο. Ότι πρέπει να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας αντί να έχουμε για πρότυπο τη Λατινική Αμερική. Ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον υπάρξει ένα φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο, χαμηλότερη φορολογία, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, λιγότερη γραφειοκρατία, φθηνότερα δάνεια. Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν από αύριο κιόλας, αν θέλουμε να κλείσουμε πραγματικά και όχι στα λόγια το κεφάλαιο των μνημονίων. Διαφορετικά η χώρα θα “σέρνεται” με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο περιθώριο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα στερεότυπα στα οποία στηρίχθηκε η πολιτική τους ανέλιξη. Ακόμη και σήμερα θεωρούν το κράτος ατμομηχανή της ανάπτυξης και έχουν στύψει τον ιδιωτικό τομέα με φόρους και εισφορές πέρα από κάθε λογική και όριο. Ακόμη και σήμερα, εμβληματικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της Αττικής και ολόκληρης της χώρας, αντιμετωπίζουν κάθε λογής πιθανά και απίθανα εμπόδια.

Η μοναδική ελπίδα για τον τόπο είναι η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κληθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στις σχέσεις με τους εταίρους για να διαπραγματευθεί λιγότερη λιτότητα από αυτήν που μας έχουν επιβάλει οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος. Και να εφαρμόσει το πρόγραμμα μείωσης φόρων και νοικοκυρέματος του κράτους που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Η μάχη των εκλογών δεν θα είναι εύκολη, παρά την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Χρειάζεται και η τελευταία ψήφος για να γυρίσουμε την πλάτη στο λαϊκισμό και να ξαναφέρουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει.

2018-10-22T12:53:08+03:00Άρθρα|