Η κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες για να περιορίσει το επόμενο έτος πολιτικές που το μείωναν. Επέλεξε συνειδητά να φουσκώσει το έλλειμμα στο 12,7%, προκειμένου, αφ’ ενός να συκοφαντήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για αναξιόπιστα στοιχεία και αφ’ ετέρου να εμφανίσει, τεχνητά, καλύτερα αποτελέσματα το 2010. Το λάθος της ήταν ότι υποτίμησε την αντίδραση των αγορών.

*Στη συνέχεια, απέτυχε να πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική κρίση. Παγιδευμένη ανάμεσα στις ανεδαφικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και στην ανάγκη για τη λήψη μέτρων, στέλνει διαρκώς λάθος μηνύματα στις αγορές.

*Για να βγει από το αδιέξοδο, η κυβέρνηση πρέπει να βρει το θάρρος να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις που μοίραζε αφειδώς προεκλογικά. Πρέπει να ρίξει το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στις περικοπές των κρατικών δαπανών και όχι στην αύξηση των εσόδων, μέσα από την επιβολή περισσότερων φόρων στους ειλικρινείς και παραγωγικούς πολίτες.

*Πρέπει να προχωρήσει σε γενναία προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, εξυγίανσης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, συγχωνεύσεων και κατάργησης κρατικών οργανισμών. Ταυτόχρονα, πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που δημιουργούν πρόσθετους ρυθμούς ανάπτυξης. Οπως η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς στις μεταφορές και στην ενέργεια και η προώθηση των μεγάλων δημοσίων έργων, αντί της αναβολής τους επ’ αόριστον όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

*Η Ν.Δ. είχε παρουσιάσει προεκλογικά συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, δυσάρεστα μεν, αλλά αναγκαία. Ο Κ. Καραμανλής μίλησε μεταξύ άλλων στη ΔΕΘ για πάγωμα αμοιβών και προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία, μειώσεις μισθών για υπουργούς, βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, κανένα νέο επίδομα και καμία αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια, περικοπή των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών, περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε τον εύκολο δρόμο των υποσχέσεων, τις οποίες βρίσκει σήμερα μπροστά του.

2018-09-20T17:42:04+03:00Άρθρα|