Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά με κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά με κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ

 Συνέντευξη του Γιάννη Παπαθανασίου στον “Ε.Τ”

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ελάχιστα περιθώρια να αλλάξει πράγματα στην οικονομία, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για αλλαγές και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τα αξιοποιήσει. Θα σας έλεγα ότι μπορούμε να διακρίνουμε τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, όπως τα υψηλά πλεονάσματα: Φυσικά θα τιμήσουμε την υπογραφή της χώρας γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουμε αυταπάτες. Πάντα όμως υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης – πολύ περισσότερο όταν οι εταίροι γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Η δεύτερη κατηγορία αφορά δράσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Για παράδειγμα: πέρα από τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε με τους δανειστές, η κυβέρνηση μας φορτώνει από πάνω το υπερπλεόνασμα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη λιτότητα. Αυτό το αυτομαστίγωμα πρέπει να σταματήσει άμεσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα το σταματήσει. Επιπλέον η κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς (ή άλλους) λόγους βάζει εμπόδια σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις (βλέπε Ελληνικό, Σκουριές κ.ά.), καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.ά. Αυτά τα βαρίδια δεν θα υπάρχουν με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και, τρίτον, υπάρχουν όλοι οι τομείς πέραν του στενού οικονομικού, όπου η κυβέρνηση τα έχει κάνει μούσκεμα.

Σε τι αναφέρεστε;

Δείτε τι γίνεται στην Παιδεία. Στο Λύκειο έχουμε διαρκώς πειράματα και ψηφοθηρία με το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια με την κατάχρηση του ασύλου έχουν γίνει άντρο ανομίας και ακολασίας. Εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, προπηλακισμοί καθηγητών, καταλήψεις, χαμένες ώρες. Δείτε τι γίνεται στον τομέα της ασφάλειας. Από τον Ρουβίκωνα που έχει γίνει καθεστώς με την ανοχή της κυβέρνησης μέχρι το νόμο Παρασκευόπουλου, τις αποφυλακίσεις ποινικών και τις άδειες στον Κουφοντίνα. Τα Εξάρχεια μετατρέπονται σε άβατο για την αστυνομία, τα επεισόδια και οι μολότοφ έχουν γίνει καθημερινότητα. Τα κυβερνητικά κόμπλεξ έχουν οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα. Η Νέα Δημοκρατία έχει κεντρικό στόχο την επαναφορά του νόμου και της τάξης. Δεν αμφιβάλλω ότι θα κατηγορηθούμε για αυταρχισμό από όλους εκείνος που ανέχονται (ή υποδαυλίζουν) τη σημερινή κατάσταση. Ομως θα είναι μαζί μας η σιωπηρή πλειοψηφία, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν τα σπασμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού επεκτείνουν τη δράση τους οι κουκουλοφόροι, οι φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να σπουδάσουν και όχι να κάνουν κατάληψη, οι πολίτες που δεν ανέχονται να απελευθερώνονται οι δολοφόνοι.

Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να επαναλάβουν μετά τις εκλογές τις αντιπολιτευτικές μεθόδους του 2012-2015, εφόσον η Ν.Δ. εκλεγεί κυβέρνηση;

Δεν το αποκλείω καθόλου. Οι άνθρωποι είναι ικανοί για όλα και το έχουν αποδείξει. Το πρωί πηγαίνουν στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας και το βράδυ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Είδαμε τους ορκισμένους αντιμνημονιακούς να υπογράφουν δύο δύο τα Μνημόνια και τα στελέχη του «Δεν πληρώνω» να κάνουν πλειστηριασμούς. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διστάσουν να κάνουν οτιδήποτε. Η διαφορά είναι όμως ότι ο κόσμος -και σίγουρα η μεγάλη πλειονότητα- τους έχει καταλάβει και δεν ακολουθεί. Πλέον έχουν όλοι συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά με κωλοτούμπες. Οτι χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα λέει και θα κάνει αυτά που πιστεύει.

Πώς σχολιάζετε τη συμφωνία με την Εκκλησία;

Δυστυχώς μια πολύ σοβαρή υπόθεση αντιμετωπίζεται από τον κ. Τσίπρα ως ευκαιρία για μαζικό ρουσφέτι διορισμών. Με την παραδοξολογία ότι το κονδύλι για τους μισθούς των κληρικών θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται από το κράτος αλλά οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, θέλουν να δημιουργήσουν χώρο για 10.000 προσλήψεις. Σέβομαι τις θρησκευτικές αντιλήψεις του καθενός, η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Ομως είναι άλλο αυτό και άλλο οι σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία. Η Εκκλησία αποτελεί σημαντικό θεσμό για τη χώρα, έχει προσφέρει πολλά και στην περίοδο της κρίσης αποτελεί ιστορικά σύμβολο ενότητας του έθνους και δεν συμφωνώ να πάμε σε κοινωνική, οικονομική αποσταθεροποίηση του Κλήρου επειδή η κυβέρνηση θέλει να παίξει κομματικά παιχνίδια.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι εκλογές;

Οποιαδήποτε στιγμή από τις αρχές του 2019 έως τον Οκτώβριο, με πιθανότερη ημερομηνία τον Μάιο. Δηλαδή ταυτόχρονα με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Με αυτόν τον τρόπο ίσως ελπίζουν να περισώσουν ό,τι μπορούν εν όψει της ήττας που βλέπουν να έρχεται. Θα εξαρτηθεί όμως και από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Σε κάθε περίπτωση, όσο νωρίτερα γίνουν τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Θα είστε υποψήφιος;

Την απόφαση, όπως γνωρίζετε, θα τη λάβει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύω, με τη σύμφωνη γνώμη του, να δώσω το παρών στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

2018-11-27T13:31:57+03:00Συνεντεύξεις|