Η αναγέννηση της Κεντροδεξιάς

Η 29η Νοεμβρίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Νέα Δημοκρατία. Σηματοδοτεί ένα ιστορικό άνοιγμα προς την κοινωνία, η οποία καλείται πρώτη φορά να επιλέξει άμεσα τον επόμενο αρχηγό της παράταξης. Πέρα, όμως, από την εκλογή της νέας ηγεσίας, η κορυφαία αυτή εσωκομματική διαδικασία μπορεί και οφείλει να γίνει το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την αναγέννηση της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα προσώπου. Είναι κυρίως θέμα ιδεολογικής και προγραμματικής στόχευσης.
* Βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία τα επόμενα κρίσιμα χρόνια, θα είναι σύγχρονο, ευρωπαϊκό και θα απαντά στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.Δεν θα αλλάζει προσανατολισμό ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, τις πιέσεις κοινωνικών ομάδων ή την ατζέντα που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά θα υπηρετεί με συνέπεια, με υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα το γενικό καλό. Αλλωστε, οι μεγάλες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, που σφράγισαν την πορεία της χώρας, όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αποκρατικοποιήσεις, τα θεμέλια της ΟΝΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ υλοποιήθηκαν κόντρα στο κλίμα της εποχής.
**Το βασικό ερώτημα ήταν και παραμένει: Με ποιες ιδέες και ποιες πολιτικές θα αποφασίσουμε να δράσουμε ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα; Με ποιες προτάσεις θα απευθυνθούμε στην κοινωνία και πώς θα πείσουμε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή;
**Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη, αλλά και δύσκολη, με δεδομένο ότι εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχει μάθει να κρύβει και να κρύβεται από τα προβλήματα.

Εχει μάθει να υπόσχεται εύκολες λύσεις, στην προσπάθεια να προστατευθεί από το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Αυτή η πρακτική, ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί όσο μεταθέτουμε τα προβλήματα στο μέλλον, αυτά θα οξύνονται. Η οργή του κόσμου για την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά θα είναι όλο και πιο εμφανής στα εκλογικά αποτελέσματα. Και ακόμη κι αυτοί που πραγματικά θέλουν να είναι χρήσιμοι, θα βρεθούν να παλεύουν μάταια, σε ένα περιβάλλον πλήρους απαξίωσης.
**Ζητούμενο λοιπόν, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τη χώρα μας, είναι η ανάδειξη μιας ισχυρής και υπεύθυνης πολιτικής δύναμης. Μιας κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία θα αντλεί έμπνευση από την ιδεολογική της βάση, από την κοινωνία, από τη σύγχρονη παγκόσμια εμπειρία. Για να προτείνει συγκεκριμένες και ουσιαστικές λύσεις σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα του τόπου.
**Οφείλουμε κατ’ αρχήν να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις στο πρόβλημα της οικονομίας. Το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο στηρίχτηκε στα δανεικά και στην ενίσχυση της κατανάλωσης, παραμελώντας την ανταγωνιστικότητα, έχει χρεοκοπήσει.
* Χρειάζεται, λοιπόν, να υποστηρίξουμε με συνέπεια ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα έχει ως πηγή δύναμης την επιχειρηματικότητα. Με περισσότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και κερδίζουν περισσότερες αγορές. Επιχειρήσεις που δημιουργούν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Επιχειρήσεις με κέρδη, αλλά και με αυξημένο το αίσθημα της υπευθυνότητας. Με συνεισφορά στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με επένδυση στη διά βίου μάθηση, με σεβασμό στον πολιτισμό και στο περιβάλλον.
* Χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές ότι η βασική πηγή χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους δεν είναι τα δανεικά, αλλά ο πλούτος που παράγει μια ελεύθερη οικονομία, με ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία.

* Χρειάζεται να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε πολιτικές για ένα αποτελεσματικότερο και λειτουργικό κράτος. Ενα κράτος που, αντί να σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων, θα παρεμβαίνει ουσιαστικά εκεί που πραγματικά το χρειάζεται ο πολίτης. Ενα κράτος που θα ελέγχει συστηματικά τις αγορές, θα μειώνει τις ανισότητες, θα καταργεί τα εμπόδια και θα δημιουργεί ένα διεθνώς ανταγωνιστικό αναπτυξιακό περιβάλλον.
* Χρειάζεται να υιοθετήσουμε ξεκάθαρη στάση, για ένα βιώσιμο και πραγματικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα σέβεται τα δικαιώματα, όχι μόνο των τωρινών εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και των μελλοντικών γενεών. Να υποστηρίξουμε σθεναρά ότι χωρίς ελεύθερες εκπαιδευτικές δομές, χωρίς άμιλλα και αξιολόγηση και με σχολεία και πανεπιστήμια διαρκώς υπό κατάληψη, οι σπουδές δεν έχουν αξία. Να υπερασπιστούμε με θάρρος τη θέση πως δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια με απονευρωμένη αστυνομία και ανοχή στην παραβατικότητα.
* Χρειάζεται να αναδείξουμε και να πρωτοστατήσουμε στο διάλογο για μια σειρά από μεγάλα θέματα που μας επηρεάζουν και διαμορφώνουν το μέλλον μας, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, η μετανάστευση, οι νέες τεχνολογίες. Χρειάζεται, τέλος, να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση ουσίας, επενδύοντας σταθερά στην επιλογή της ειλικρίνειας και της ευθύνης ενάντια στο λαϊκισμό.
**Εάν η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν αρκεί απλώς να εκλέξει ένα νέο πρόσωπο για αρχηγό. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε επίπεδο περιεχομένου. Πρέπει, από την επόμενη μέρα, να παλέψουμε όλοι μαζί, για να ανακτήσουμε όχι μόνο την ηθική, αλλά κυρίως την ιδεολογική και προγραμματική υπεροχή της παράταξής μας έναντι του ΠΑΣΟΚ.
**Με νέες, καινοτόμες πολιτικές και προτάσεις. Με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ανοιχτές πόρτες για τον πολίτη, και ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βαδίσουμε ξανά μπροστά, να δημιουργήσουμε τους όρους μιας νέας συμφωνίας με τον ελληνικό λαό.

2018-09-20T17:17:59+03:00Άρθρα|