Ερώτηση υπόθεσης φοροδιαφυγής στη Μύκονο

Προς τον υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Υπόνοιες για «κουκούλωμα» της υπόθεσης φοροδιαφυγής γνωστού κέντρου της Μυκόνου που αποκάλυψε το καλοκαίρι η ΥΠΕΕ.

Στις 19 Νοεμβρίου με αφορμή τους φορολογικούς ελέγχους που έγιναν σε ιατρεία του Κολωνακίου δηλώσατε ότι υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει, και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί. Δηλώσατε επίσης ότι οι ιατροί του Κολωνακίου είναι ένα πρώτο βήμα, και θα ακολουθήσουν και άλλα για αντίστοιχες επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει κοινό αίσθημα στους πολίτες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Στις εφημερίδες της επομένης δημοσιεύθηκαν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων που δηλώνουν αφύσικα χαμηλά εισοδήματα είναι οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε τουριστικές, επισιτιστικές επιχειρήσεις καθώς και σε κέντρα διασκέδασης στη Μύκονο, και διαπιστώθηκε σωρεία φορολογικών παραβάσεων. Μεταξύ άλλων ελέγχθηκε επιχείρηση (Ιταλικό εστιατόριο) στην οποία βρέθηκαν δύο ταμειακές μηχανές, μία νόμιμη και μία παράνομη από την οποία εκδίδονταν ψεύτικες αποδείξεις σε πελάτες.

Επίσης ελέγχθηκε από την ΥΠΕΕ και το αρμόδιο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, επιχείρηση που οργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο εκδήλωση με γνωστούς καλλιτέχνες. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εκδόθηκε κανένα φορολογικό στοιχείο (εισιτήρια, αποδείξεις ταμειακών μηχανών), με συνέπεια στα βιβλία της εταιρίας να μην εμφανίζεται καμία είσπραξη και κανένα έσοδο από την εκδήλωση αυτή. Ο έλεγχος επεκτάθηκε σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που είχαν σχέση με την επιχείρηση αυτή. Εξετάστηκαν οι συμβάσεις με τους χορηγούς των συναυλιών και συναφών εκδηλώσεων, οι συμφωνίες με τις διοργανώτριες εταιρίες αυτών των εκδηλώσεων, οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων. Αναζητήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα συμβόλαια των καλλιτεχνών με τις εταιρίες διοργάνωσης των εκδηλώσεων και δόθηκε εντολή να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων σε αυτές τις συναλλαγές για να διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Δύο μήνες και πλέον μετά τις εκλογές δεν έχουν γίνει γνωστά νεώτερα στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες υπόνοιες για το ενδεχόμενο να «κουκουλωθούν». Η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό είναι χρήσιμη.

Για τους λόγους αυτούς ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1.Αληθεύει η πληροφορία ότι έχει διακοπεί ο έλεγχος από το αρμόδιο ΠΕΚ στην εταιρία που διοργάνωσε τη συναυλία χωρίς να κόψει ούτε ένα εισιτήριο; Αν συνεχίζεται, ποια επιπλέον ευρήματα έχουν προκύψει; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί; Αν ο έλεγχος έχει διακοπεί, για ποιο λόγο συνέβη αυτό και με τίνος την εντολή;

2.Αντίστοιχα, σε ποιο στάδιο βρίσκεται, αν συνεχίζεται, ο έλεγχος της ΥΠΕΕ στην εν λόγω εταιρία και το εστιατόριο με τις δύο ταμειακές, ποια στοιχεία έχουν προκύψει και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί.

3. Έδωσαν οι τράπεζες τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν από τους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων ή ορισμένες – και ποιες – δεν έχουν ανταποκριθεί;

4.Ποιες ποινές έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν;

5.Τι έχει προκύψει μέχρι σήμερα και πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις εταιρίες – χορηγούς των θερινών ή άλλων συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων επωνύμων και μη καλλιτεχνών;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Παπαθανασίου