Ερώτηση για το κουκούλωμα υποθέσεων φοροδιαφυγής σε επιχειρήσεις της Μυκόνου

Προς τον υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κουκούλωμα υποθέσεων φοροδιαφυγής σε επιχειρήσεις της Μυκόνου

Στις 2 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα νέα, σκληρά μέτρα λιτότητας που επρόκειτο να ανακοινωθούν την επόμενη μέρα, δήλωσε ότι «…όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας». Το υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει πολλές ελπίδες για τη δημοσιονομική εξυγίανση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, έχει προβάλει κατ επανάληψη το «κίνημα των αποδείξεων» από τους πολίτες και έχει διατάξει ελέγχους σε συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων (π.χ. στους γιατρούς του Κολωνακίου) για να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα.

Ενώ στη θεωρία όλοι μάχονται τη φοροδιαφυγή και την ώρα που η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένες τις θυσίες του ειλικρινούς φορολογούμενου, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να κάνει «τα στραβά μάτια» σε προκλητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ και αρκετούς μήνες, με επανειλημμένες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών (στις 21/12/2009 και 17/2/2010), έχουμε ζητήσει ενημέρωση για την εξέλιξη δύο υποθέσεων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων της ΥΠΕΕ στη Μύκονο, τον Ιούλιο του 2009. Η πρώτη αφορά εστιατόριο το οποίο εξέδιδε ψεύτικες αποδείξεις με παράνομη ταμειακή μηχανή. Η δεύτερη αφορά επιχείρηση η οποία διοργάνωσε συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, χωρίς να εκδώσει κανένα απολύτως φορολογικό στοιχείο και χωρίς να εμφανίσει καμία είσπραξη και κανένα έσοδο.

Δυστυχώς και στις δύο ερωτήσεις οι απαντήσεις που λάβαμε είναι ανεπαρκείς. Η πρώτη απάντηση που λάβαμε (Α.Π. 425 – 14/1/2010) μας πληροφόρησε ότι η μεν παράνομη ταμειακή μηχανή της πρώτης επιχειρήσεις βρισκόταν «στη διαδικασία αποστολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.», οι δε παραβάσεις της δεύτερης επιχείρησης είχαν τεθεί «υπόψη του αρμόδιου ελεγκτικού κέντρου». Η δεύτερη απάντηση (Α.Π. 1029901 / 869, 6-3-2010), όχι μόνο ήταν και πάλι αόριστη, αλλά αντίθετα επέτεινε τη σύγχυση και τις υπόνοιες για συγκάλυψη.

Συγκεκριμένα, ενώ ρωτούσαμε αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή άλλου είδους ποινές στις επιχειρήσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών απαντά στην αρχή γενικόλογα ότι «οι εκθέσεις ελέγχου έχουν αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ», ότι «σε περίπτωση διαπίστωσης περαιτέρω παραβάσεων θα συνταχθεί έκθεση ελέγχου», και ότι «διενεργούνται έλεγχοι σε επιχειρήσεις με έδρα τη Μύκονο οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί», αλλά στο τέλος «αποκαλύπτει» ότι η ΔΟΥ Μυκόνου έχει εκδώσει Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου για τις δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Επικαλείται όμως το φορολογικό απόρρητο και δεν καταθέτει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή. Στο μεταξύ έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το πρόστιμο που επιβλήθηκε (και το οποίο δεν μπορεί να μας γνωστοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών λόγω φορολογικού απορρήτου) ήταν 3.000 ευρώ.

Οι απαντήσεις αυτές, 7 μήνες μετά από τη διαπίστωση των παραβάσεων, που επισείουν πρόστιμα όχι μερικών χιλιάδων ευρώ, αλλά μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, αγγίζουν τα όρια προσβολής της νοημοσύνης μας. Και το συμπέρασμα που βγάζει ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης είναι, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή προσπάθεια να «κουκουλωθούν» οι συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς καμία συνέπεια για τους παραβάτες. Σημειώνεται ακόμη, ότι ο γενικός επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης ζήτησε με έγγραφό του προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων τη διενέργεια ελέγχου για φοροδιαφυγή σε όλα τα εστιατόρια και κλαμπ της Μυκόνου, όπως επίσης να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία του προϊσταμένου και όλων των υπαλλήλων-ελεγκτών της ΔΟΥ Μυκόνου.

Οι πολίτες του «ενός μισθού και της καθημερινής σκληρής εργασίας» έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτούς που αποδεδειγμένα κρύβουν τα εισοδήματά τους. Στην πράξη και όχι στα λόγια και στις βαρύγδουπες εξαγγελίες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά θυσίες από τους πολίτες, να «απειλεί» τους φοροφυγάδες και να παραδίδει μαθήματα ήθους, αν η ίδια κουκουλώνει υποθέσεις κάποιων που προκλητικά συνεχίζουν να κερδίζουν «εις υγείαν των κορόιδων».

Για τους λόγους αυτούς ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1. Είναι ακριβείς οι πληροφορίες ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην επιχείρηση που δεν έκοψε ούτε μια απόδειξη για τη συναυλία ήταν 3.000 ευρώ; Αν ναι, έχει διατάξει ο Υπουργός έρευνα για τη σκανδαλώδη αυτή απόφαση;

2. Για πολλοστή φορά: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή άλλου είδους ποινές στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Μυκόνου; Αν ναι, σε ποιο ύψος έφτασαν αυτά. Αν όχι, για ποιο λόγο και πότε προβλέπεται να επιβληθούν.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Παπαθανασίου