Ερώτηση για τις συχνές πορείες και συγκεντρώσεις στο κέντρο

Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Επιπτώσεις στην αγορά από τις συχνές πορείες και συγκεντρώσεις μικρών ομάδων.

Οι μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες ολίγων ατόμων που γίνονται σχεδόν καθημερινά νεκρώνουν την κυκλοφορία και την αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο επιχειρηματικός κόσμος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Ιδίως ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων στις οποίες προσβλέπει όλη η αγορά για να αναθερμανθεί η καταναλωτική κίνηση. Η Πολιτεία όχι μόνο δε φροντίζει για την ομαλή κυκλοφορία στην πρωτεύουσα, περιορίζοντας όπου είναι δυνατόν τις διαδηλώσεις σε μια λωρίδα ή στο πεζοδρόμιο, αλλά αντίθετα αποκλείει μεγάλα τμήματα της πόλης διευκολύνοντας έτσι τους ολιγάριθμους διαδηλωτές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης δήλωσε την περασμένη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου ότι είναι ανάγκη να ψηφιστεί νέος νόμος για τις διαδηλώσεις «που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων, και των ανθρώπων, οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους αλλά και των υπολοίπων, των οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους». Υπέρ της θέσπισης περιορισμών στις μικρές διαδηλώσεις έχουν ταχθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ως υποψήφιος Δήμαρχος και φορείς του επιχειρηματικού κόσμου της πρωτεύουσας όπως το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, στις 19 Νοεμβρίου, δηλώσατε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι απόφασή μας, κάθε φορά που γίνεται μία διαδήλωση να δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να διακινούνται ελεύθερα οι απόψεις. Να μπορεί δηλαδή να διαδηλώνει κάθε πολίτης εντελώς ελεύθερα χωρίς κανένα εμπόδιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει τις πόλεις».

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

1. Θα λάβετε υπόψη τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη;

2. Συμφωνείτε ότι οι συνεχείς, μικρές σε όγκο διαδηλώσεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, ταλαιπωρία στους πολίτες και ζημιά στην οικονομία; Εάν ναι, γιατί δεν λαμβάνετε μέτρα, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Παπαθανασίου