Χαιρετισμός στην απονομή των Βραβείων του ΕΒΕΑ

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια ακόμη απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ. Γνωρίζετε κατ’ αρχήν ότι το ΕΒΕΑ αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της σταδιοδρομίας μου. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, θα έλεγα. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκίνησε εδώ. Και τα χρόνια που είχα την τιμή να υπηρετήσω το ΕΒΕΑ, ήταν πηγή πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης. Μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, όχι μόνο τα προβλήματα και τις ανάγκες, αλλά και τις σπουδαίες δυνατότητες του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας. Να μοιραστώ τις ανησυχίες, αλλά και τα όνειρα και τις φιλοδοξίες ανθρώπων που καθημερινά αγωνίζονται, παράγουν και προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία μας. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο, γιατί αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους τιμά – εδώ και 14 χρόνια – ο θεσμός των βραβείων του ΕΒΕΑ.

Σήμερα δεν βραβεύονται μόνο οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να έχουν εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις. Σήμερα επιβραβεύεται ανάμεσα στα άλλα η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η αύξηση της απασχόλησης. Οι επιχειρηματίες που ηγούνται αυτών των προσπαθειών, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες τους, οφείλουν σήμερα να είναι υπερήφανοι. Οφείλουν, ακόμη περισσότερο, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Γιατί στη δική τους επιτυχία, αντανακλάται η δύναμη της επιχειρηματικότητας να οραματίζεται, να τολμά, να δημιουργεί. Να αξιοποιεί νέες ιδέες και να τις μετατρέπει σε αξία και όφελος, που διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Η δική τους δραστηριότητα επιβεβαιώνει ότι υγιής και δυναμική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από τις υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που επενδύουν, δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν εισοδήματα και εθνικό πλούτο.

Εκατοντάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν γράψει μέχρι σήμερα τη δική τους ιστορία στην Ελλάδα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας. Μέσα από τα βραβεία του ΕΒΕΑ, έχουμε κάθε χρόνο την ευκαιρία και τη χαρά να διαπιστώσουμε ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν. Αλλά έχει και ένα εξαιρετικό παρόν και ένα εξίσου ελπιδοφόρο μέλλον. Και σήμερα, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, το μήνυμα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, υφίστανται εδώ και αρκετούς μήνες τις ισχυρές πιέσεις που δημιουργεί η χειρότερη διεθνής οικονομική κρίση της μεταπολεμικής εποχής. Ακόμα και σήμερα, βλέπουμε πολυεθνικούς γίγαντες όπως η General Motors να καταρρέουν, βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις να συρρικνώνονται, βλέπουμε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να παλεύουν για να επιβιώσουν και να κρατήσουν τους εργαζομένους τους.

Απέναντι σ’ αυτή την πρωτόγνωρη πραγματικότητα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο, με σκοπό τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Αυτό άλλωστε πράττουν τους τελευταίους μήνες όλες οι χώρες της Ευρώπης, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ τους, παρ’ όλες τις δημοσιονομικές συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2009, 23 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα τεθούν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει ή να θέσει σε δεύτερη μοίρα τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το υψηλό δημόσιο χρέος που συσσωρεύθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες και που επιβαρύνθηκε, εξαιτίας της κρίσης, επιβάλλει σήμερα την εντατικοποίηση της προσπάθειας για μείωση των ελλειμμάτων, παράλληλα με τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Αυτό σαφώς και κάνει πολύ πιο δύσκολο το έργο μας. Όμως, το συμφέρον του τόπου, δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Έχουμε την υποχρέωση να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία της οικονομίας μας στις διεθνείς χρηματαγορές. Έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους δανεισμού, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τις επιχειρήσεις. Έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τα τεράστια ποσά που δαπανά σήμερα η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ώστε να κατευθύνουμε περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στο κοινωνικό κράτος. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτής της χώρας. Και να είστε βέβαιοι, ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ευθύνη. Εξίσου βέβαιο όμως είναι, ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τον αγώνα της ελληνικής επιχείρησης. Από τη στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της κρίσης, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία μέσα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Εξαντλούμε κάθε δυνατό περιθώριο, για να προωθήσουμε στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που παρέχουν οξυγόνο στην αγορά και στην επιχείρηση, σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο. Ενδεικτικά θα αναφέρω:

– Από την αρχή του έτους, επιταχύναμε σημαντικά την καταβολή των ενισχύσεων για την αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ.
– Μέσω των Προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, παρέχονται σήμερα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια συνολικού ύψους 9,5 δις. ευρώ, σε 77.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Έχουμε ήδη ανακοινώσει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη επιμέρους κλάδων, όπως ο τουρισμός, η οικοδομή, η αγορά του αυτοκινήτου και οι εξαγωγές, στους οποίους δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
– Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη προκήρυξη ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ωφελήσει τουλάχιστον 17.000 επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 1 δισ. 50 εκατ. ευρώ.
– Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε ένα νέο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις με ποσά που μπορούν να φθάνουν μέχρι και το ετήσιο μικτό μισθολογικό τους κόστος.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοινώσαμε πρόσφατα για τη στήριξη της απασχόλησης,

– Υλοποιούμε ειδική δράση για 75.000 εργαζομένους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
– Επιδοτούμε ενέργειες αναβάθμισης ανθρώπινου δυναμικού, που καλύπτουν 24.000 εργαζομένους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ.

Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Κρατάμε το βλέμμα μας στραμμένο στην επόμενη μέρα. Και στον τρόπο που θα μας διασφαλίσει καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης, σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κυβέρνηση έχει προωθήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον του τόπου και δημιούργησαν νέες ευκαιρίες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων:

– Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και συνεχίζουμε με περαιτέρω σταδιακή μείωση, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ως το 2014.
– Προωθήσαμε σειρά ρυθμίσεων για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
– Σχεδιάσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο, μέσω του οποίου ενισχύονται σήμερα περισσότερες από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, που δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.
– Θεσμοθετήσαμε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω του οποίου προχωρούν σήμερα επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από ιδιωτικά κεφάλαια, για τη δημιουργία 327 κοινωνικών υποδομών.
– Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια την Ψηφιακή Στρατηγική.
– Υλοποιούμε, για πρώτη φορά, πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ύψους 631 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας τουλάχιστον κατά 25%. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ, με στόχο τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών.
– Προχωράμε, με συγκροτημένο σχέδιο, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης κρατικών οργανισμών και φορέων.

Σίγουρα είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Κι αν κάτι μας δίδαξε αυτή η κρίση, είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο γρήγορα. Για να αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις και τις δομικές αδυναμίες που ταλαιπωρούν την οικονομία μας εδώ και δεκαετίες. Για να προσαρμόσουμε το μοντέλο ανάπτυξης και την παραγωγική βάση της χώρας μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Το ζητούμενο, είναι μια οικονομία που παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει. Είναι μια οικονομία που μπορεί να εξάγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις. Αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, χρειαζόμαστε γενναίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Κυρίως όμως, χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις που θα τις αξιοποιήσουν.

Κυρίες και Κύριοι,

Το μέλλον της ανάπτυξης θα κριθεί από τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Θα κριθεί από τη δημιουργικότητα και τα οράματά τους. Από τη θέλησή τους να επενδύσουν στη γνώση, στην καινοτομία και στην ποιότητα. Από την ικανότητα να διακρίνουν τις αλλαγές, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να δραστηριοποιηθούν σε νέους τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Από την τόλμη να εφαρμόσουν νέες μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας. Από την εξωστρέφεια και τη διάθεση να δραστηριοποιηθούν πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Από την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον, στον εργαζόμενο, στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Τις βλέπουμε σήμερα ανάμεσά μας. Και ελπίδα όλων μας είναι ότι αυτός ο θεσμός θα συμβάλει, ώστε να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες. Ελπίδα μας είναι ότι η επιχειρηματική άμιλλα στη χώρα μας θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στους τομείς και τις αξίες που με συνέπεια υπηρετεί και αναδεικνύει το ΕΒΕΑ εδώ και 14 χρόνια.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την υγιή, την καινοτόμο, την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην κρίση, αλλά και το στοίχημα της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το περιβάλλον και τις ευκαιρίες, ώστε να ανθίσουν ακόμα περισσότερο οι ιδέες και η δημιουργικότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Και σήμερα είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι, μαζί, μπορούμε να κάνουμε το άλμα προόδου που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ θερμά όλους τους διακριθέντες, αλλά και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Να τους ευχαριστήσω για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνουν με τη δραστηριότητά τους. Να τους ευχηθώ μια ακόμη καλύτερη συνέχεια, προς όφελος των ίδιων και των ανθρώπων τους. Προς όφελος της οικονομίας και της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

2018-09-25T12:01:21+03:00Ομιλίες|