Χαιρετισμός στα εγκαίνια του εργοστασίου φωτοβολταϊκών της HelioSphera (γνωστής μέχρι πρότινος ως Next Solar)

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη, στα εγκαίνια του εργοστασίου φωτοβολταϊκών της εταιρίας HelioSphera. Μιας επένδυσης στον τομέα της καθαρής ενέργειας, η οποία προστατεύει το περιβάλλον και βασίζεται σε μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι συνδυάζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, η επένδυση θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Το εργοστάσιο που εγκαινιάζουμε, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να παράγει εξοπλισμό φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που μέχρι σήμερα έπρεπε σχεδόν εξ ολοκλήρου να εισάγουμε. Συμβάλλει, έτσι, στην ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας και στην προστασία του περιβάλλοντος της χώρας μας, μέσα από την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι το έργο αυτό προχώρησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Σε μια εποχή, όπου η διεθνής κρίση δημιουργεί ποικίλες αντιξοότητες και προβλήματα σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έρχεται λοιπόν να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για νέες παραγωγικές επενδύσεις. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος, μέσω του οποίου ενισχύθηκε η συγκεκριμένη επένδυση, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα γραφής αυτής της πολιτικής. Μέχρι σήμερα, ο νόμος αυτός έχει κινητοποιήσει και επιδοτεί περισσότερες από 6.000 επενδύσεις, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Επενδύσεις, που δημιουργούν πάνω από 28.500 νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής Περιφέρειας και ενδυναμώνουν τις τοπικές οικονομίες.

Επίσης:
– Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες. Και συνεχίζουμε με την περαιτέρω σταδιακή μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2014. Ενισχύουμε, έτσι, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγει η χώρα μας και καθιστούμε την Ελλάδα έναν ελκυστικότερο προορισμό για επενδύσεις και εργασία.

– Προωθήσαμε σειρά ρυθμίσεων για την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος.

– Θεσμοθετήσαμε τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό εργαλείο, μέσω του οποίου προχωρούν σήμερα επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από ιδιωτικά κεφάλαια, για τη δημιουργία 327 κοινωνικών υποδομών.

– Αξιοποιήσαμε πλήρως τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ. Επιταχύναμε τους ρυθμούς υλοποίησης, καλύψαμε το χαμένο έδαφος των πρώτων ετών και σήμερα ολοκληρώνουμε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα με 100% απορρόφηση των πόρων.

– Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, από το οποίο αναμένεται φέτος να απορροφηθούν 3 δισ. ευρώ.

– Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με συνέπεια την Ψηφιακή Στρατηγική, για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και στην καθημερινότητα των πολιτών.

– Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που γνώρισε ποτέ η χώρα, ύψους 19 δισ. ευρώ. Ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό και προωθούμε, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης, τους νέους οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο, στη Δυτική και την Κεντρική Ελλάδα. Έτσι η Περιφέρεια βγαίνει από την απομόνωση και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

– Ολοκληρώνουμε το Εθνικό Κτηματολόγιο και τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Δύο μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες. Με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  περιορίζονται οι ασάφειες και οι καθυστερήσεις που αποθάρρυναν στο παρελθόν τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον. Ο καθένας θα ξέρει πλέον τι μπορεί να κάνει και που.

– Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς. Ειδικά όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ψηφίστηκε ήδη νόμος από τη Βουλή, με τον οποίο διευκολύνονται οι επενδύσεις και αντιμετωπίζονται μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν μέχρι πρότινος. Επιπλέον, με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες», που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια και δημιουργούνται νέες προοπτικές για την αγορά των φωτοβολταϊκών.

Κυρίες και Κύριοι,

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι τέλεια σήμερα στην οικονομία μας. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η χώρα μας επιβαρύνεται σήμερα από ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος, που δημιουργήθηκε και συσσωρεύθηκε από τη δεκαετία του ’80. Η οικονομία μας έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, γιατί δεν προχώρησαν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές τις περασμένες 10ετίες, όταν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μεταρρύθμιζαν τις οικονομίες τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση. Όλα αυτά τα προβλήματα, που όφειλαν να έχουν αντιμετωπιστεί στις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, αναζητούν σήμερα άμεσες και αποφασιστικές λύσεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στους επόμενους μήνες η κρίση μπορεί να αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Αν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την ανάκαμψη της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πρέπει – τώρα και όχι αύριο – να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε. Ταχύτερα και αποτελεσματικότερα από ποτέ.

Αυτό το δρόμο, το δρόμο της δράσης και της ευθύνης, έχει επιλέξει η Κυβέρνηση. Και είναι αποφασισμένη να τον ακολουθήσει με συνέπεια και επιμονή, μέχρι να πετύχει τους στόχους της. Κίνητρο ισχυρό αποτελεί η πίστη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Πίστη που ενισχύεται όταν βλέπουμε να υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα. Απόδειξη ότι μπορούμε, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, είναι το εργοστάσιο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι οι τεχνολογίες αιχμής που ενσωματώνει στις εγκαταστάσεις του, αλλά και οι 160 άνθρωποι που θα μετατρέψουν αυτή τη σπουδαία υποδομή σε αξία και όφελος. Για την εταιρεία και τους εργαζομένους της, για την Αρκαδία, για το περιβάλλον, για την αειφόρο και δυναμική ανάπτυξη του τόπου μας. Εύχομαι λοιπόν να είναι καλορίζικο και να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ακόμη πιο επιτυχημένη και δημιουργική συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.

2018-09-25T11:23:04+03:00Ομιλίες|