Χαιρετισμός σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια ΕΒΕΑ

Κυρίες και Κύριοι,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, γιορτάζει σήμερα τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια γιορτή, στην οποία έχω τη μεγάλη χαρά να συμμετέχω, με την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου. Και παρ’ όλο που ποτέ ως άνθρωπο δεν με γοήτευσαν οι τίτλοι, σας διαβεβαιώ ότι την τιμή αυτή την αισθάνομαι πραγματικά. Γιατί το ΕΒΕΑ είναι ένας οργανισμός που εκπροσωπεί διαχρονικά το πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι του τόπου μας. Εκπροσωπεί τους ανθρώπους που τολμούν να μετατρέψουν τις ιδέες και τις ικανότητές τους σε αξία. Σε εισόδημα για τους εργαζομένους τους. Σε οξυγόνο για κάθε γειτονιά και πόλη της Ελλάδας. Σε δύναμη ανάπτυξης για την οικονομία μας. Σε εθνικό πλούτο και μέρισμα για την ελληνική κοινωνία.

Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική, χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δείξει τη σημασία που είχε και έχει για τον τόπο ο ρόλος ενός μεγάλου επιμελητηριακού οργανισμού. Όμως το ΕΒΕΑ, όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από έναν συλλογικό φορέα εκπροσώπησης. Έχτισε, με συνέπεια και προσπάθεια, το προφίλ ενός αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου. Που λειτουργεί συνειδητά και υπεύθυνα, όχι μόνο προς όφελος των μελών του, αλλά προς όφελος της οικονομίας και της χώρας μας. Λειτουργεί συνειδητά και υπεύθυνα, με συγκεκριμένες θέσεις, προτάσεις και όραμα για την πρόοδο του τόπου.

Το ΕΒΕΑ ήταν και είναι ο φορέας που πρωτοπορεί για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση, στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Στα 90 αυτά χρόνια, σπουδαίες προσωπικότητες και δεκάδες άνθρωποι που υπηρέτησαν το ΕΒΕΑ, αγωνίστηκαν κάτω από το όραμα να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή και δυναμική ανάπτυξη, που θα μπορεί να στηρίζει αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή. Τόλμησαν να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα, με στερεότυπα και ιδεοληψίες δεκαετιών. Διαμόρφωσαν και ανέδειξαν μια συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων:

  • Για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, σε όλους τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας.
  • Για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση περιορισμών και στρεβλώσεων που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό.
  • Για την απόσυρση του κράτους από την επιχειρηματική δραστηριότητα και την αποτελεσματικότερη άσκηση της εποπτείας των αγορών.
  • Για την πάταξη της γραφειοκρατίας, που γεννά τη διαφθορά και στραγγαλίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης
  • Για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη ριζική αντιμετώπιση των εστιών που παράγουν διαρκώς ελλείμματα και χρέος
  • Για ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα.
  • Για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα αναβαθμίζει και θα ενισχύει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα, είναι σήμερα πιο επίκαιρα και πιο ουσιαστικά από ποτέ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν βήματα σε όλους τους παραπάνω τομείς. Δεν ήταν όμως αρκετά. Και τώρα, που η οικονομία μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο. Είναι η μόνη επιλογή απέναντι στη δημοσιονομική κρίση και την παρατεταμένη ύφεση. Είναι η μόνη επιλογή για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την ταχύτερη επιστροφή σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ΕΒΕΑ με ακόμη πιο ισχυρή παρουσία. Με ακόμη πιο δυναμική παρέμβαση στα δρώμενα του τόπου και ακόμη πιο ουσιαστική συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο.

Χρειαζόμαστε τη φωνή του, τη φωνή της επιχειρηματικότητας, τη φωνή της δημιουργικής Ελλάδας, ακόμη πιο δυνατή. Για να ακουστεί πάνω από τις κραυγές του λαϊκισμού και των μικροσυμφερόντων, που επιδιώκουν να ακυρώσουν κάθε βήμα προόδου σ’ αυτό τον τόπο. Θα πρέπει επιτέλους ως χώρα να δούμε κατάματα τις αδυναμίες μας και να πάψουμε να αναζητούμε τις εύκολες λύσεις. Λύσεις που μπορεί να διασφαλίζουν πρόσκαιρα το συμφέρον της μιας ή της άλλης ομάδας, μπορεί να υπηρετούν κοντόφθαλμες κομματικές σκοπιμότητες, αλλά υπονομεύουν μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Εάν δεν αλλάξουμε φιλοσοφία και μοντέλο ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε ριζικά τα δημοσιονομικά προβλήματα και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε μια ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται πλέον στα δανεικά και στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Αλλά στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα περισσότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία. Επιχειρήσεις που δημιουργούν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Επιχειρήσεις με κέρδη, αλλά και με αυξημένο το αίσθημα της εταιρικής υπευθυνότητας. Με συνεπή και έμπρακτη συνεισφορά στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με επένδυση στη δια βίου μάθηση, με σεβασμό στον πολιτισμό και στο περιβάλλον .

Είμαι – και είμαστε όλοι μας εδώ – υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις αξίες που εκπροσωπεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Είναι τιμή μου που υπήρξα ένα κομμάτι της μέχρι τώρα ιστορίας του. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε ακόμη πιο δυναμικά τις θέσεις και το όραμά του, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την πρόοδο της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους.

2018-09-25T10:32:58+03:00Ομιλίες|