Άρθρο στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή»

Η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες παίζει στην κυριολεξία με τη φωτιά. Αρχικά φούσκωσε το έλλειμμα στο 12,7 % για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους και για να διευκολύνει τη μείωσή του το 2010, υποτιμώντας όμως την αντίδραση των αγορών που βιώνουμε τώρα με τόση ένταση. Στη συνέχεια διστάζει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Με αποτέλεσμα να στέλνει λάθος μηνύματα στις αγορές και στην Ε.Ε. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οργανισμούς είναι αποτέλεσμα ακριβώς της αδυναμίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση, η οποία – μην το ξεχνάμε – είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Και για όσους δυσκολεύονται να πεισθούν παραθέτω το βασικό λόγο για τον οποίο η S&P έθεσε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας Α- με αρνητικές συνέπειες: «…τα σχέδια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τα οποία έχει παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του βάρους από το δημόσιο χρέος».

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση οφείλει:

Πρώτον, να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να λάβει άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαθρωτικών αλλαγών.
Δεύτερον, το κύριος βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να αφορά κατά 2/3 περικοπές των κρατικών δαπανών και κατά 1/3 το τομέα των εσόδων. Δεν μπορείς σε μία οικονομία που είναι σε ύφεση να ζητάς περισσότερους φόρους και μάλιστα από αυτούς που δηλώνουν τα εισοδήματα τους και είναι η κατά τεκμήριο οι πιο παραγωγικοί έλληνες.
Τρίτον, στο πακέτο Καραμανλή για την δημοσιονομική προσαρμογή που παρουσιάσθηκε στην ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, η νέα κυβέρνηση θα βρει 21 μέτρα πολιτικής τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν μόνιμο δημοσιονομικό όφελος τουλάχιστον 4 δις ευρώ το 2010 και 5 δις ευρώ το 2011. Και λέω τουλάχιστον, διότι για εννέα από τα 21 μέτρα πολιτικής που παρουσιάσθηκαν δεν είναι εύκολο να μετρηθεί το αποτέλεσμα στο έλλειμμα.
Τέταρτον, η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί το 2010 να παρουσιάζει προϋπολογισμό και να προβλέπει μηδενικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Οφείλει να εγκαταλείψει αυτό τον ιδεολογικό δογματισμό της.
Πέμπτον, η νέα κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης δεν μπορεί να προέλθει μόνο από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 800 εκατ. Ευρώ. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα τους διαγωνισμούς για την επέκταση της Αττικής Οδού και το νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη. Να αξιοποιήσει τα ΣΔΙΤ. Να προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στο άνοιγμα της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας στις μεταφορές καθώς και την ενέργεια. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα έχει μεγάλες και ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Έκτον, η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για το ΙΚΑ πρέπει σιγά σιγά και σταδιακά να επικρατήσουν σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Το βέβαιο είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ξεκινήσει με το «ξήλωμα» του νόμου Πετραλιά.
Έβδομον, με δεδομένο ότι από τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού το 2009 που ήταν 110 δις ευρώ δόθηκαν 19,2 δις ευρώ διάφορες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις σε διάφορες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς, προκύπτει η ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα εξυγίανσης και συγχωνεύσεων ή και κατάργησης κρατικών οργανισμών.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να αντιμετωπισθεί. Δεν χρειάζονται ούτε κινδυνολογίες και ούτε ατυχείς αναφορές ότι δήθεν κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία. Αυτά είναι δυστυχώς λόγια ενός ηγέτη που έχει χάσει την ψυχραιμία του, δυσκολεύεται να ομολογήσει πως ό, τι είπε πριν τις εκλογές, ήταν απλά λόγια του αέρα.

2018-09-20T16:45:55+03:00Άρθρα|